Dijabate je prošle sezone odigrao 34 utakmice (© Reuters)
Dijabate je prošle sezone odigrao 34 utakmice (© Reuters)

Zaokret u Humskoj: Stolica dovodi samo igrače iz pune sezone

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.07.22. | 09:25

Fuseni Dijabate je poslednji primer pažljivo odabranih pojačanja

Novi trener – nova ideja. Kako u igri, tako i na planu odabira novajlija. Rekao je Ilija Stolica da će jedan od ključnih kriterijuma prilikom angažovanja novajlija biti maksimalna fizička spremnost, potkrepljena izlaskom iz „pune“ sezone, a već posle mesec dana rada deljuje da je šef stručnog štaba Partizana održao obećanje, s obzirom da u Humsku 1 stižu isključivo fudbaleri spremni da mu se odmah stave na raspolaganje.

Takav je slučaj i sa Fusenijem Dijabateom, krilom dovedenim po raskidu saradnje sa Trabzonom. Ofanzivac iz Malija je u sredu veče doputovao u Beogradu, tokom četvrtka ga očekuju lekarski pregledi, potom potpis trogodišnjeg ugovora, a onda dokazivanje u timu koji je već osvežen igračima u stanju da od prvog treninga rade sa grupom, da ne gube vreme na individualnim programima i hvatanjem zaleta, kao što je bio slučaj u bliskoj prošlosti.

Izabrane vesti

Dijabate je protekle sezone odigrao 34 utakmice u snažnom prvenstvu kakvo je tursko, na čak 30 je bio starter, a sve to znači da je fizički u stanju da odmah odgovori zahtevima trenera. Da ne čeka ni sekunde. Razumljivo, proces prilagođavanja mora da postoji i pitanje je da li će trajati mesecima, sedmicama ili će se nekadašnji član Lestera potvrditi kao instant pojačanje, ali način na koji je odabran sugeriše da su crno-beli promenili poslovnu politiku.

Razlog tome su i prethodna tri pojačanja. Desni bek Aleksandar Filipović je stigao kao redovan član odbrane BATE Borisova, protekle sezone (u Belorusiji se igra u kalendarskoj godini) akter 36 utakmica, proletos 14 puta na terenu pre povratka za Beograd iz sredine u kojoj je izradio reputaciju nezamenjivog. Slično važi za njegovog kolegu iz odbrane u liku Zlatana Šehovića, sposobno da u minulom ciklusu 33 puta zaduži dres Makabija iz Netanje u prvenstvu i Kupu Izraela, dok je Patrik Andrade sve nadmašio i čak na 39 utakmica igrao za Karabag, bilo da su u pitanju trka za bodove u Azerbejdžanu, tamošnji kup, kvalifikacije ili grupna faza Lige konferencije, gde je njegov prethodni klub dogurao do eliminacione faze i ispao od Marselja. Jedini koji odudara od ovog „pravila“ je Svetozar Marković, doveden posle propale sezone u Olimpijakosu i spora sa grčkim prvakom, ali to je samo izuzetak.

Prelazni rok za Partizan još nije blizu kraja, mada ovakva orijentacija je uočljiva na još dva primera. Crno-beli su namerili da dovedu Slobodana Tedića kako bi pokrili poziciju alternativnog napadača za slučaj da Marko Milovanović pređe u Almeriju, a valja znati da je fudbaler Mančester Sitija prošle sezone na pozajmici u Cvoleu skupio 25 susreta u Drugoj ligi Holandije. Meta je i kreativni vezista Voždovca Miloš Pantović, u stanju da se pohvali kako je u minulom ciklusu biografiji dodao 36 utakmica na našim terenima, što pojačava utisak da se novajlije biraju drugačije nego u prethodnih nekoliko prelaznih rokova.

Što nije garancija da će uspeti, ali su veće šanse da hoće. Jer, Partizan je čeka da u formu uđu njegova deca, Lazar Marković, Aleksandar Miljković, Miloš Jojić, Milan Smiljanić, Rajko Brežančić, Ivan Obradović, pa i fudbaleri angažovani sa strane kao što su Žan Kristof Bajbek, Marko Jevtović, Ljubomir Fejsa... Ugalvnom posle dugih pauza ili skromnih minutaža u prethodnim sredinama. Ko zna, možda je u tom čekanju da prorade Parni valjak gubio dragocene bodove prethodnih sezona. U osvit ove to ne bi smeo da bude izgovor. Svi su došli spremni.


tagovi

Fuseni DijabateIlija StolicaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara