Đoan Laporta i Ćavi (©Reuters)
Đoan Laporta i Ćavi (©Reuters)

Zašto se Barsa predomislila: Ćavi je pravi ili samo jeftina opcija? I opet o Bernardu, Kimihu, Olmu…

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.04.24. | 10:13

Blaugrana više ne traži trenera, ali traži igrače, a ne zna se ima li para za ambiciozne ideje…

Tri izgubljena El Klasika sa Realom u nizu. Eliminacija u Ligi šampiona posle pobede u prvom meču sa Pari Sen Žermenom. I umesto da to samo naglasi inicijalan stav Ćavija da više nema šta da ponudi ovom timu Barselone – nastavak saradnje sa aktuelnim šefom struke. Kasno sinoć postalo je jasno, Ćavi će da odradi i poslednju godinu ugovora i na klupi Blaugrane biće do juna 2025. godine.

Odlučio je tako predsednik Đoan Laporta i izazvao polemiku koja će trajati danima. Mada neće imati nikakve konkretne rezultate, jer je konferencija za novinare predsednika i trenera zakazana za danas u 13 sati.

Izabrane vesti

Laporta naravno može da brani ovakvu odluku. Posle Ćavijeve najave odlaska, ekipa se skupila oko kormilara i podigla nivo igre, mada nije za to nagrađena trofejima. Robert Levandovski i Ilkaj Gundogan su povukli, ispratili sui h mladi lavovi poput Kubarsija, Lamina i Fermina. I sve to za sada izgleda obećavajuće.

Ili ipak nije tako? No su Barsi jednostavno vezane ruke?

Pod broj jedan, vidimo koliko se i Bajern i Liverpul – nisu to veći klubovi, ali jesu finansijski sređeniji – muče da pronađu naslednike Tomasa Tuhela i Jirgena Klopa. Na tržištu prosto nema velike ponude onih najvećih stratega. Katalonski radio RAC 1 takođe je naveo da je razlog nastavka saradnje ne toliko u ubeđenju da je Ćavi pravi čovek za posao, već u ceni rastanka. Barselona ima svoje finansijske dugove, a Ćaviju bi svakako morala da isplati bar nešto novca za ugovor koji traje do 2025. Kad već nije imao koga drugog, bar ne one za koje bi bio spreman da stavi ruku u vatru, Laporta je rešio da prištedi.

Prema navodima katalonskog radija, takva odluka je izazvala određene konfrotacije u klupskim kancelarijama. Upravni odbor se prethodno opredelio za rastanak sa trenerom. Sada se odbor oseća zanemarenim. Sastanak sa Ćavijem je održan u Laportinom domu, uz prisustvo sportskog direktora Deka, potpredsednika Rafe Justea, te članova tehničkog sekretarijata Enrika Masipa i Bojana Krkića. Ostali direktori nisu ni pitani za mišljenje, pa RAC 1 spekuliše da bi neki mogli da podnesu i ostavke.

No, trenutno nema potvrda da će se tako nešto zaista i desiti, ali nema ni sumnje da Barselonu čeka tenzično leto. Treba raščistiti ekipu (Žoao Feliks i Žoao Kanselo svakako završavaju pozajmice), treba ojačati ekipu, a treba pride i zaraditi. A Ćavi je, da bi uopšte ostao na klupi, izneo spisak želja.

Mundo Deportivo tvrdi da je naredio ostanak Ronalda Arauha, koga Bajern žarko želi u Minhenu, a navodno je i Urugvajac rad da produži boravak na stadonu Kamp Nou. Dalje, odavno se zna da je Ćavijeva tiha patnja Bernardo Silva iz Mančester Sitija. Portugalac je raspoložen, ali mora da se plati, a Barsa ne uživa u finansijskom blagostanju. Mladi brazilski centarfor Vitor Roke je već kaparisan, a traži se i pojačanje u vezi, neki novi Serhio Buskets. Ćavi je upro prstom u Bajernovog Jozuu Kimiha i Martina Zubimendija iz Real Sosijedada, a ako za njih dvojicu nema para onda može i Betisov Gvido Rodrigez, kome ističe ugovor. Raspituje se Barsa i za Lajpcigovog Danija Olma, pitanje je može li da plati.

Što će reći, Ćavijev ostanak je izvestan, Barsina budućnost apsolutno nije.


tagovi

ĆaviĐoan LaportaBernardo SilvaRonald ArauhoBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara