Žoze Murinjo i Arsen Venger: Uvek je uzbudljivo (©AFP, ©Amazon)
Žoze Murinjo i Arsen Venger: Uvek je uzbudljivo (©AFP, ©Amazon)

Zašto Venger nije pomenuo Murinja? Žoze: Zato što me nikad nije dobio! Arsen: Hteo sam lepu priču

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.10.20. | 15:54

Posebni raspoložen za šalu

Moj život i moje lekcije u crveno-belom: Arsen Venger“.

Autobiografija legendarnog francuskog stručnjaka koja ovih dana puni novinske stupce u ostrvskoj štampi. Mnogo toga novog, navikao nas je uostalom Arsen Venger na novine još dok je bio trener. Međutim, mnogo prašine diglo je i ono čega nema. A nema – Žozea Murinja.

Izabrane vesti

Ni slova. Venger je potpuno ignorisao jednog od dva najveća rivala koje je imao tokom 18 godina u Premijer ligi.

Zašto? Venger u izjavama za različite medije nudi drugačija objašnjenja.

Želeo sam da bude ovo pozitivna knjiga. Uostalom, žešće su bile bitke koje vodio sam sa ser Aleksom“, kaže Venger, da bi se dodatno pojasnio u izjavi za Gardijan.

Nisam hteo da knjiga bude o frustracijama ili nepravdi. Nisam hteo da pričam: ’E, to mi je uradio’. Sve to. Morate da se izdignete izbad stvari koje vas zadese u životu. Želeo sam da pišem o pozitivnim iskustvima iz života. Ne mogu da posle svega što sam proživeo budem negativan“.

Mada, priznaje... Kad je u pitanju odnos sa Murinjom...

Takmičenje vas tera da se mrzite, ko god da je protivnik, ali... Sa njim je ponekad bilo vrlo lično. I pomalo van kontrole. Problem je kad još dok ideš na utakmicu osećaš neki prezir zbog toga što je nešto rečeno na konferencijama pre meča. Tako da uglavnom mrziš tipa na protivničkoj klupi, ali se kontrolišeš... Ali s Murinjom se jednom ili dva puta otelo kontroli, pa se posle kaješ... Posle nekog vremena se vrati u normalu, opet se poštujete, ipak ste dugo u ovom poslu i na kraju krajeva – svi se zajedno mučimo“.

Murinjo pak nude drugi ugao gledanja, pa na pitanje zašto ga Venger nije pomenuo odgovara...

Zato što me nikad nije pobedio. Nećeš da pišeš pgolavlje o 12 ili 14 utakmica u kojima ni u jednoj utakmici nisi pobedio. Zašto bi pisao o meni? Knjiga je nešto što treba da vas čini srećnim, da vas čini posebnim, tako da savršeno razumem”, rekao je Murinjo s velikim osmehom na licu.

Nikad nije bio posebno milostiv prema Vengeru. Nazivao ga je “voajerom“ i “posebnim gubitnikom“. Mada je nedavno priznao i da je uvek poštovao francuskog stručnjaka.

Bilo je nekih epizoda koje su se dešavale usput... Mogu da govorim samo za sebe. Zaista sam uživao u takmičenju. Ali istinsko poštovanje je uvek postojalo. On je ispisao istoriju tog kluba. Jedan je od najboljih trenera u istoriji fudbala“.

 


tagovi

Žoze MurinjoArsen Venger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara