Starteri iz finala Lige šampiona 2011. protiv Mančester junajteda (© Reuters)
Starteri iz finala Lige šampiona 2011. protiv Mančester junajteda (© Reuters)

Završena era Pepa Gvardiole u Barseloni

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.05.23. | 20:12

Odlaskom Serhija Busketsa na Nou Kampu neće ostati nijedan fudbaler iz zlatne ere katalonskog giganta

Era Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju i dalje traje, ona u Barseloni je završena. Zvanično, još 2012. kad se rastao sa voljenim klubom, a suštinski objavom Serhija Busketsa da posle 719 utakmica napusti stadion Nou Kamp. Na taj način će biti i formalno stavljena tačka na zlatan period u istoriji Katalonaca, jer u klubu više neće biti nijednog od igrača iz njegovog mandata.

Proveo je Gvardiola četiri godine na klupi Barse, osvojio čak 14 pehara, on je bio taj koji je i promovisao Busketsa u važnog člana tima i simbolično se taj ciklus okončava upravo odlaskom 34-godišnjeg veziste. Kad se stavi tačka na ovu sezonu mit o neponovljivom timu nastaviće da živi kroz istoriju.

Izabrane vesti

A tim je bio gromovit.

Među stativama Viktor Valdes, po bokovima Dani Alves i Erik Abidal, na štoperskim mestima Karles Pujol i Đerar Pike, u vezi Serhio Buskets, Ćavi, Andres Inijesta, a u napadu uz Lionela Mesija još David Vilja i Pedro. Ne samo oni, bili su tu i Havijer Maskerano, Rafael Markes, Sesk Fabregas, Jaja Ture, Adrijano, Samuel Eto, Tijeri Anri, Aleksis Sančes, Zlatan Ibrahimović...

Tri titule, dva pehara Lige šampiona, isto toliko trofeja Kupa kralja, tri Superkupa Španije, po dva UEFA kupa i FIFA Svetska prvenstva. Sve to kao svedočanstvo koliko je tim bio snažan.

Od 2014. gro ekipe počeo je da se rasipa, da bi kraj došao odlukom Busketsa da mesto prepusti mlađima i otvori novo poglavlje u karijeri.

Interesantno, od tog Gvardiolinog dominatnog tima i dalje su trojica aktivni. Lionel Mesi je u Pari Sen Žermenu i uveliko se pominje kako bi mogao da se vrati u Barseloni, Pedro igra za Lacio, dok je Inijesta u Japanu. Mnogi su ostali u fudbalu, poput Maskerana (selektor U20 reprezentacije Argentine), Pujola (ambasador Primere), Pikea (osnivač Kings lige)...


tagovi

BarselonaBusketsSerhio BusketsPep Gvardiola

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara