Završeni poslovi pre otvaranja pijace: Haland, Zlatan, Palasios, Minamino, Vajgl, Luan, Mandžukić, Maskerano, Runi...

Vreme čitanja: 13min | čet. 02.01.20. | 10:13

Dok čekamo da se klubovi razlete po marketu, evo i koji su poslovi unapred odrađeni...

Januarski prelazni rok obično je u fokusu zbog onih kojima u narednih šest meseci ističu ugovori s matičnim klubovima, pa mogući poslodavci imaju mogućnost da bez dozvole direktno pregovaraju s igračem i njegovim agentima o saradnji uz masnu proviziju. Klubovi, naravno, imaju mogućnost da ih za simboličnu sumu novca prodaju, ali to se ređe dešava.

Ova zima biće uzbudljiva jer su na talonu, između ostalih, Edinson Kavani, Vilijan, Pedro, Kristijan Eriksen, Dris Mertens, Nemanja Matić, pa čak i Luka Modrić - Real ima opciju automatskog produžetka saradnje na još godinu dana koju će iskoristiti -, Josip Iličić, Toma Menije... Dok se čeka konačni rasplet u njihovim karijerama, neki klubovi su bili vredni i već odradili neke prilično dobre poslove još u danima, sedmicama, pa čak i mesecima pre nego što su kapije zimske pijace otključane, zvanično 2. januara u najvećem delu Evrope.

Izabrane vesti

Počinje lov na slobodne igrače! Eriksen, Vilijan, Kavani, Mertens, Menije, Matić, Matuidi...

Dosad su najveće pare izdvojili Dortmund za Salcburgov grumen zlata Erlinga Halanda, odnosno Benfika za Julijana Vajgla baš iz redova Milionera. Papirološki je najviše novca iskeširao Bajer Leverkuzen za Esekijela Palasiosa, čak 21.500.000 evra, ali kako je njegov ugovor podeljen na sitne delove zbog umešanosti raznih menadžera, vodi se da je River Plejtu plaćen 17.000.000 evra. Partizan može da se pohvali da u ovom momentu ima četvrti najskuplji transfer ove zime prodajom supertalentovanog štopera Strahinje Pavlovića u Monako.

Mi smo na jedno mesto spakovali dvadeset najzanimljivijih završenih transfera, bez obzira na visinu obeštećenja...

Erling Haland (Salcburg - Borusija Dortmund - 20.000.000 evra)

Ubedljivo najjači posao ove zime pre zvaničnog otvaranja transfer pijace napravio je Dortmund. Za 20.000.000 evra upecao je najubojitijeg mladog golgetera Evrope i obezbedio se za budućnost ugovorom na četiri i po godine. Norveško čudo od deteta su jurili Mančester junajted - Ole Gunar Solskjer privatnim avionom dolazio u Austriju da predoči sve planove porodici Haland -, Juventus, Lajpcig, Arsenal, čak su se pominjali Real Madrid i Barselona,ali niko nije hteo da prihvati visoke uslove njegovog agenta Mina Rajole sa godišnjom platom od 8.000.000 evra. Juventus je nudio „samo“ 3.500.000, Lajpcig je bio bliži sa 5.000.000 evra, ali Dortmund je pobedio za po 500.000 evra više u prve dve sezone, odnosno ceo milion više u poslednje dve godine ugovora. Pritom, Haland nije mogao da izabere bolju destinaciju za nastavak karijere. Fantastičan posao za sve strane.

Zlatan Ibrahimović (slobodan igrač - Milan)

Zlatan se vratio kući. Tamo gde je, bar prema sopstvenom priznanju, proveo najlepše dane karijere i najviše uživao u fudbalu. Uprkos činjenici da ima punih 38 godina, njegov agent i dugogodišnji prijatelj Mino Rajola obezbedio mu je fantastičan ugovor u Milanu vredan 3.500.000 evra, bez bonusa, u narednih šest meseci, odnosno još preko šest miliona evra ako uspe da se izbori za produžetak saradnje na još godinu dana. Rajola je nedavno priznao da nije mogao da dozvoli da Zlatanov poslednji klub u karijeri bude LA Galaksi, a Milanu će napadač njegovog kalibra odlično doći, uprkos godinama. Ibra zna težinu Serije A, ali teško da ima ko bolji u ovom momentu da pokuša da Milanu vrati kakav-takav sjaj u ovom mraku u kome luta godinama...

Esekijel Palasios (River Plejt - Bajer Leverkuzen - 17.000.000 evra)

Pre ravno godinu dana, nedugo pošto je River osvojio Kopa Libertadores na stadionu Santjago Bernabeu, za Palasiosa se interesovao Real Madrid. Godinu dana kasnije, eto 21-godišnjeg centralnog veziste u Bundesligi i to na adresi dobro poznatoj južnoameričkim fudbalerima. Transfer je zapravo potpisan na 21.500.000 evra, s tim što 17.000.000 idu River Plejtu, a ostatak menadžerima i onima koji su rasparčali njegov ugovor. Za Bajer će biti vezan u narednih pet i po godina. Palasios se odavno gubi između pozicija, jer nije ni klasični defanzivni vezni orijentisan na odbranu, niti kreativac, ali oseća igru i dobro čita situacije u obe faze. Međutim, nije se specijalizovao ni tamo, ni vamo. Videćemo da li će Aspirindžije pronaći lek za njegov nestabilni karakter, pošto važi za pravog Plejboja i nekog ko voli lepo žensko telo...

Julijan Vajgl (Borusija Dortmund - Benfika - 20.000.000 evra)

Transfer koji je prosto iznenadio mnoge širom Evrope. Ne zbog odlaska iz Dortmunda, jer je to odavno želeo nemački vezista, već zato što je otišao baš u Benfiku. Prošlog januara bio na potpis do odlaska kod Tomasa Tuhela u PSŽ, pričalo se da će biti prirodna zamena za Fernandinja u Sitiju kod Pepa Gvardiole, a na kraju je otišao na Luž za 20.000.000 evra. To je novac kojim su Milioneri pokrili dolazak Erlinga Halanda i ovaj posao može da se smatra uspešnim, pošto se Vajgl nije baš proslavio na terenu u prethodnoj godini. Kada je došao kod sportskog direktora Mihaela Corka i zatražio da bude stavljen na transfer listu, došao je kao „kec na deset“, jer su se onda stvorili uslovi za Halandov transfer, pošto je Vajgla lično želeo predsednik Benfike Luis Filipe Vijera. S obzirom da je Ljubomir Fejsa na transfer listi, jasno je da Vajgla čeka mesto u startnoj postavi.

Takumi Minamino (Salcburg - Liverpul - 10.000.000 evra)

Ako je Halandov odlazak u Dortmund najjači, onda je transfer Takumija Minamina u Liverpul najčudniji posao završen u danima pre otvaranja transfer pijace. Potpuno iznenađenje za navijače i javnost priredio je Jirgen Klop dolaskom japanskog krilnog ofanzivca i u početku nije bilo jasno da li je u pitanju samo marketinški potez ili se radi o transferu sa taktičkim smislom. Klop je uverio javnost da je Minamino tu da igra i da rastereti krilne napadače, pre svih Mohameda Salaha na desnom krilu, a čak se najavljuje da će zaigrati protiv Evertona u FA kupu. Minamino je imao dobru polusezonu u Salcburgu, upisao je devet golova i jedanaest asistencija, gde je više igrao iza napadača, a u Liverpulu bi trebalo da dejstvuje po desnoj strani. Oduševio je igrače Liverpula još u onom prvom susretu grupne faze Lige šampiona, ovo mu je nagrada za sve što je napravio otkako je u Evropi.

Strahinja Pavlović (Partizan - Monako - 10.000.000 evra)

Ponovo radi čuvena Partizanova škola koja je u poslednjoj deceniji od prodaje štopera zaradila preko 34.000.000 evra. Samo 10.000.000 od toga, bez uključenih bonusa - 2.000.000 ako odigra bar 20 mečeva i još milion ako se Monako u narednih pet godina plasira u Ligu šampiona ili Ligu Evrope - i procenata od naredne prodaje (10%), slilo se u kasu Parnog valjka od transfera Strahinje Pavlovića. Dugačak je put prošao Pavlović u poslednjih godinu dana. Od debija u prvom timu, preko neuspelog transfera u Lacio zbog, kako su italijanski mediji pisali,problema sa srcem, do prelaska u Monako za veliki novac. On će se ipak zadržati još šest meseci na pozajmici u Partizanu, ali Partizanu je novac legao sada, što je omogućilo mirno funkcionisanje u narednim mesecima.

Karles Alenja (Barselona - Betis - pozajmica)

Talentovani vezista dobio je priliku da se kali u Andaluziji i stiče minute potrebne da se probije u prvi tim Barselone u dogledno vreme. Zato Barsa u ovaj posao nije ubacila klauzulu s opcijom ili obavezom kupovine, pošto Alenju ipak vidi u svojim planovima za budućnost. To mu je Ernesto Valverde jasno stavio do znanja kada je napuštao stadion Kamp Nou. Imala je Barsa mogućnost da Alenju pošalje u Milan, Seltu ili Hetafe, ali Betis je odavno poznat kao sredina koja dobro radi sa vezistima raznih kalibara.

Žoao Pedro (Fluminense - Votford - 4.000.000 evra)

Prilično zanimljiv transfer davljenika u Premijer ligi. Prema mišljenju stručne javnosti s one strane Atlantika, Žoao Pedro bi mogao da bude sledeća brazilska zvezda u Premijer ligi, ali ne odmah. Predstavljen je publici uoči poslednje utakmice kod kuće u 2019. godini, a koliko su na Vikaridžu očajni govori i priča da su golobradog 18-godišnjaka mnogi navijači videli kao potencijalnog spasioca. U maju se javnosti predstavio baražnom paljbom na sve načine - levom i desnom nogom, glavom, makazicama. Postigao je sedam golova na četiri utakmice, mnogi su se brzo i ambiciozno digli i počeli da ga porede s originalnim Ronaldom, ali ubrzo mu je ponestalo municije. Fluminense se nekako izborio s borbom za opstanak, ali je Pedrova cena pala, pa je tako u Votford stigao za samo 4.000.000 evra sa ugovorom do juna 2025. Šta može tinejdžer u klubu kome gori pod nogama?

Mario Mandžukić (Juventus - Al Duhail - bez obeštećenja)

Debelo je naplatio popularni Mandžo svoj dolazak u Katar. Čak 10.000.000 evra dobiće ako odradi svih 18 meseci ugovora. Malo je falilo da mu i po drugi put propadne odlazak u arapski svet, ali ovog puta je uspeo da se nađe s poslodavcima oko primanja. Ove sezone Mandžukić je bio potpuno skrajnut kod  Maurisija Sarija, što je prilično čudan potez jer je jedan od retkih igrača s peharom osvajača Lige šampiona u svojoj privatnoj kolekciji. A, Juventusov decenijski san je ponovno osvajanje Ušatog pehara i pokoravanje Evrope. Mada se pominjalo da bi Juventus mogao da inkasira oko 5.500.000 evra, transfer je zaveden tako kao da u kasu vladara italijanskog fudbala nije otišao ni cent. Mandžo će bar lepo naplatiti svoje prisustvo u Kataru pod stare dane.

Santijago Askasibar (Štutgart - Herta - 10.000.000 evra)

Najavljena su u Herti zvučna pojačanja ove zime posle dolaska Jirgena Klinsmana, a dok ti poslovi ne budu završeni navijači berlinskog kluba dobili su malo argentinskog koktela u veznom redu. Askasibar je posle odličnih igara u Štutgartu kupio svoju kartu za Bundesligu i to po ceni od deset miliona evra. Navodno, on će biti konkurencija Marku Grujiću na sredini terena, a narednih šest meseci provešće u uigravanju i navikavanju na Bundesligu, dok se srpski vezista ne vrati na Enfild. Iako je, kao i brojni južnoamerički fudbaleri, prgav i nedostaje mu discipline, dobro obavlja svoje poslove na sredini terena, naročito kada treba da kvari protivničke napade pametnim i pravovremenim uklizavanjima. Ugovor je potpisao do juna 2024.

Majkl Hektor (Čelsi - Fulam - 8.800.000 evra)

Čelsi je odavno postao specijalista za prodavanje igrača koji nisu odigrali ni minut za prvi tim, a jedan od njih je i Majkl Hektor. Karijera ovog 27-godišnjeg štopera prolazi u pozajmicama od momenta kada se pojavio u mladom timu Redinga pre više od deset godina. Leta 2015. prešao je u Čelsi za 5.400.000 evra, ali je od tada išao na sve strane u potrazi za srećom. Poslednjih šest meseci proveo je na Stamford Bridžu u nadi da će uspeti da se izbori za svoj status kod Frenka Lamparda.Kako je konkurencija bila prevelika, otišao je u Fulam za 8.800.000 evra što je odlična zarada za Čelsi. Hektor je dobio ugovor na dve i po godine i mogao bi da pomogne Skotu Parkeru u nameri da vrati Fulam u Premijer ligu.

Luan (Gremio - Korintijans - 5.000.000 evra)

Brazilac je svojevremeno važio za jednog od najtalentovanijih Brazilaca svoje generacije. Navodno su ga vrbovali moskovski Spartak, Sampdorija, Arsenal, Mančester junajted, bio je navodno i ogromna želja Jirgena Klopa, Gremio je za njega navodno odbijao ponude od po 30.000.000 evra i tražio bar deset miliona više. Na kraju je Luan promenio klub, ali nije otišao u Evropu, već u Korintijans za koji navija od malih nogu. I to, priča se, kao deo dogovora za prebijanje dugova između dva kluba. Momak koji je nekada plenio talentom kao ofanzivni univerzalac poslednjih godina je značajno nazadovao i sada kada je više orijentisan ka veznom redu, njegovi kvaliteti su donekle svedeni i ograničeni. Možda ga Korintijans podigne, žvrljnuo je ugovor do juna 2023, ali odavno više nije talentovani klinac oko koga su se otimali klubovi.

David Kovnacki (Sampdorija - Fortuna Dizeldorf - 7.500.000 evra + 1.250.000 za pozajmicu)

Poljski napadač je svojevremeno bio viđen kao novi Kšištof Pjontek i Sampdorija je Pjontekmaniju htela da iskoristi kako bi najjačim klubovima Serije A ponudila novi proizvod iz Poljske. Od toga nije bilo ništa, a Kovnacki više nije toliko interesantan Sampu. Poljak je u Fortuni praktično od prošle zime, kada je stigao na jednogodišnju pozajmicu vrednu 1.250.000 evra. Tu polusezonu je odigrao solidno, postigao četiri gola i jednom asistirao. Ove jeseni je na 16 utakmica bez gola, ali Fortuna ga je ipak otkupila zbog obavezujuće klauzule za još 7.500.000 evra. Sampdorija je ovde prošla odlično, pošto ga je iz Leha dovela za 4.000.000 evra pre dve godine.

Mihael Gregorič (Augzburg - Šalke - pozajmica od 500.000 evra)

Najavljeni egzodus u Šalkeu uznemirio je navijače, a uprava je reagovala tako što je dovela temperamentnog napadača na pozajmicu iz Augzburga i za to platila 500.000 evra. Reprezentativac Austrije bio je potpuno u drugom planu u svom matičnom klubu, odigrao je samo četiri utakmice, a razlog za to su njegove poruke da će otići iz kluba u potrazi za jačom sredinom. Dobio je šansu da se dokaže u Gelzenkirhenu, možda se i izbori za stalni ugovor i pokaže da može da bude isti onaj igrač od pre dve-tri sezone kada je prosto blistao na terenu.

Kristijan Kueva (Krasnodar - Santos - 6.000.000 evra + 1.000.000 za pozajmicu)

Reprezentativac Perua i jedan od zaslužnijih što je ovaj sastav igrao finale kontinentalnog takmičenja letos definitivno se nije snašao u Evropi i svoju karijeru nastavlja u Brazilu, gde igra već skoro godinu dana na pozajmici. Santos je za njegov trenutni angažman platio 1.000.000 evra, a za kompletan transfer će poslednjeg dana januara iskeširati još 6.000.000 evra, čime je Krasnodar pokrio najveći deo troška za njegov transfer iz Sao Paula u julu 2018. godine. Dosta je obećavao, pogotovo zbog svoje brzine, prodornosti, sigurnosti s loptom i dobrog pregleda igre za igrača svoje klase, ali jednostavno kad god je igrao u Evropi, nije se snalazio. I Santos i Krasnodar su ovde dobro prošli.

Gustavo Gomez (Milan - Palmeiras - 4.500.000 evra + 1.500.000 za pozajmicu)

Dolazak Gustava Gomeza u leto 2016. iz Lanusa nije bilo toliko čudno, jer je baš u tim danima sumnjivi kineski biznismen Li Jonghong kupio Milan od Silvija Berluskonija i započeo kratku i neuspešnu epizodu predsednikovanja u kojem su Rosoneri umalo došli do prosjačkog štapa.  Gomez je u Milanu odigrao 20 utakmica i nije ostavio nikakav utisak, zbog čega je u avgustu 2018. poslat na pozajmicu u Palmeiras u trajanju od 18 meseci po ceni od 1.500.000 evra. Palmeiras je prvog dana 2020. aktivirao otkupnu klauzulu i Gomeza otkupio za još 4.500.000 evra. Milan je još i dobro prošao.

Urijel Antuna (Mančester Siti - Čivas - 9.900.000 evra)

Mančester Siti je za transfer novopečenog A reprezentativca Meksika inkasirao bezmalo 10.000.000 evra. U Sitiju nije odigrao ni sekund, na pozajicama u Groningenu i LA Galaksiju je prolazio, ali u paklenoj konkurenciji na krilima kod Pepa Gvardiole ne bi nikad prošao. Zato je u dresu nacionalnog tima „pokidao“ i za šest meseci odigrao 13 utakmica u prvom timu i postigao sedam golova. Čivas je to iskoristio i parafirao ga na dve godine, a zbog činjenice da mu je tek 22 ima šansu da ga proda nazad u Evropu za veliki novac ako bude igrao dobro. Podsetimo, Čivas je ove zime već potrošio veliki novac na dolaske ofanzivnog veznog Viktora Guzmana iz Pačuke za 9.000.000, odnosno dvojac iz Nekakse - levog beka Kristijana Kalderona i levokrilnog ofanzivca Hesusa Angula za po 7.200.000 evra. Ambiciozno.

Lisandro Lopez (Benfika - Boka Juniors - 3.000.000 evra)

Argentinski štoper je izgleda odbrojao i definitivno svoje dane u evropskom fudbalu pošto je od 1. januara definitivno postao punopravni član Boke Juniors i to po ceni od 3.000.000 evra, koliko će se sliti u kasu Benfike. Argentinac se dobro pokazao na pozajmici u redovima bivšeg vicešampiona Kopa Libertadores, a Benfika je solidno naplatila njegov preostali ugovor na Lužu. S obzirom da je već proveo godinu na pozajmici u Buenos Ajresu, tamo je sada kao domaći.

Havijer Maskerano (Hebei - Estudijantes - bez obeštećenja)

Da li ste znali da je legendarni Argentinac pronašao novi angažman? Možda i poslednje dane svoje karijere izbrojaće u Estudijantesu. Prekaljeni as potpisao je ugovor na godinu i po dana u nadi da će uspeti da podigne Estudijantes baš kao što je to svojevremeno uradio Huan Sebastijan Veron. Upravo je Veron, sada predsednik Estudijantesa, bio najuticajniji u završavanju ovog posla još u novembru. Maskerano sada radi na tome da iz Visel Kobea dođe Andres Inijesta, a na treba zaboraviti da je trener Estudijantesa bivši štoper Gabrijel Milito i da je zajedno s Inijestom i Maskeranom svojevremeno harao Evropom u opremi Barselone. 

Vejn Runi (Di Si Junajted - Derbi Kaunti)

Za kraj smo ostavili najbizarniji transfer završen u danima pre nego što je zimski prelazni rok zvanično počeo. Još u avgustu praktično je dogovoren transfer za zimu koji je podigao ogromnu prašinu jer je Derbi otvoreno prevario oštar sistem FFP (oštriji nego u Premijer ligi) i izazvao revolt među ostalim klubovima Čempionšipa zbog „finansijskog dopinga“ tako što je vlasnik Mel Moris prodao stadion kompaniji u njegovom vlasništvu. Runi će u Derbiju zarađivati oko 110.000 evra sedmično, mada Derbi nije u povoljnoj poziciji kada je u pitanju borba za Premijer ligu, o čemu se prvobitno maštalo kada je letos dogovoren ovaj transfer. Ovnovi su sada bliži zoni ispadanja (sedam bodova više od Vigana), nego plej-ofu (deset bodova manje od Milvola).

Na kraju, pomenućemo samo još neke transfere koji su završeni pre otvaranja zimskog prelaznog roka - bivši Arsenalov školarac Kolin Kazim Ričards otišao je u Pačuku kao slobodan igrač posle rastanka s Tiburonesom, Raul Bobadilja je Arhentinos Juniors zamenio Guaranijem gde će igrati na pozajmici do kraja 2020. Valeri Božinov je novi igrač bugarskog Hebara posle odlaska iz Boteva, Nikola Čumić prešao je u Olimpijakos za 500.000 evra, ali će ga niški Radnički zadržati na pozajmici do kraja sezone, baš kao i Čukarički Slobodana Tedića, koga je prodao Mančester Sitiju za 3.000.000 evra. Ruski napadač Ivan Ignatjev je novo pojačanje Rubina za 7.000.000 evra, dok je bivši napadač Olimpijakosa Alan Pulido otišao iz Čivasa u Kanzas za 9.500.000 evra...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Reuters

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara