Zećira Mušović (©Reuters)
Zećira Mušović (©Reuters)

Završne borbe na Mundijalu: Superheroina Zećira u borbi za svetsko finale kroti moćnu Furiju

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.08.23. | 23:10

Devojka rodom iz Prijepolja istinska je junakinja Švedske , a plasmanom u finale stekla bi status božanstva

Još samo tri utakmice i dobićemo novog svetskog šampiona u fudbalu za žene. U prethodnih 25 dana vođene su velike bitke, a sada su u opticaju za najprestižniji pehar u svetu fudbala ostale samo četiri selekcije. Prvi polufinalni meč igraju Švedska i Španija u utorak (10.00), na stadionu Eden park u novozelandskom Oklendu.

Eliminisala je Švedska najpre dvostrukog uzastopnog svetskog šampiona SAD, a zatim i prvaka iz 2011. Japan. Tim Petera Gerhardsona imao je najteži put do polufinala od sve četiri selekcije u završnici. Nakon dve velike pobede istorijski momenat kao da nikada nije bio pogodniji po selekciju sa severa Evrope. Iako važi za zemlju sa jednom od najvećih tradicija u ženskom fudbalu, Švedska još nikada nije osvojila Svetsko prvenstvo. Izgubljeno finale 2003. i još tri polufinala iz 1991, 2011. i 2019. dovoljni su argumenti da je svrstaju među jednu od najuspešnijih svetskih selekcija, ali bi je isključivo potencijalno podizanje pehara prvaka sveta u nedelju stavilo u red odabranih. Podsetimo, samo su četiri ekipe do sada osvaje ženski Mundijal (SAD, Nemačka, Norveška i Japan), a Švedska je verovatno najuspešnija reprezentacija bez titule na Svetskom prvenstvu.

Izabrane vesti

Zećira Mušović najzaslužniji je pojedinac za visok plasman Švedske. Devojka rodom iz Prijepolja bila je heroj u duelu sa Amerikankama. Svojim intervencijama, što u regularnom toku, što u penal seriji zbacila je velikog favorita na kolena, a u duelu protiv Japana zasluženo ju je malo pogledala i sreća, kada je Riko Ueki pogodila prečku iz jedanasterca. U susretu protiv azijske selekcije u strelce su se upisale Amanda Ilested i Filipa Angeldal, igračice iz odbrane i veznog reda. U meču protiv Španije sve oči biće uprte u Stinu Blekstenijus i Fridolinu Rolfu, najopasnije navalne igračice u ekipi. Rebeka Blomkvist će verovatno čekati šansu sa klupe, i eventualno biti jedan od faktora iznenađenja za Crvenu Furiju.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

---------------------

S druge strane, Španija u nokaut fazi igra neprepoznatljivo bolje, poredeći sa partijama u grupnoj fazi i blamantnim porazom od Japana 0:5. Selektor Horhe Vilda značajno je podigao izabranice na psihološkom planu, čak do tog stadijuma da su one bez ikakvih poteškoća trijumfovale protiv Švajcarske u osmini finala 5:1, a onda i Holandije u četvrtfinalu. Heroj u tom duelu bila je Salma Paraljuelo, dvadesetogdišnja fudbalerka Barselone. Kao da je obula kopačke znatno iskusnijih saigračica Dženifer Ermoso ili Aleksije Puteljas mlada Paraljuelo i rešila meč golom u 111. minutu. Upravo bi saradnja Ermoso i nje mogla da predstavlja najveće iskušenje za Zećiru Mušović, dok će Puteljas verovatno još jednom biti na klupi od starta, a onda ući u drugom poluvremenu za poslednjih dvadesetak minuta.

Furija do ovog prvenstva nikada nije stigla dalje od osmine finala na Svetskom prvenstvu, a već sada je napravila čak dva koraka više. U slučaju da pobedi Švedsku, Španija bi postala ukupno deveta reprezentacija u istoriji koja bi zaigrala u finalu ženskog Mundijala.

Glavni arbitar susreta biće Brazilka Edina Alves Batista.



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeŠvedskaŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara