Fudbaleri Makabi Haife prošle sezone protiv Totenhema (©AFP)
Fudbaleri Makabi Haife prošle sezone protiv Totenhema (©AFP)

Zelena lokomotiva u punoj brzini ka prvoj tituli posle 10 godina

Vreme čitanja: 2min | ned. 30.05.21. | 13:09

Makabi Haifa blizu trona u Izraelu, pobeda ili remi nad Hapoel Ber Ševom u nedelju (19.30) donose joj 13. pehar

Možda nije previše popularno, ali prvenstvo Izraela je barem uvek neizvesno. U poslednjih devet godina na tronu su se smenjivala tri tima, a velika je verovatnoća da će posle Hapoel Šmone, Makabi Tel Aviva i Hapoel Ber Ševe pehar da prigrli i Makabi Haifa, prvi put od sezone 2010/11. Za to je Zelenoj lokomotivi potrebno da danas od 19.30 na svom terenu ne izgubi od Hapoel Ber Ševe.

Uoči poslednjeg, 36. kola tim iz Haife ima dva boda više od drugoplasiranog Makabija iz Tel Aviva. Aktuelni prvak Izraela igra u isto vreme protiv Hapoel Kirjat Šmone, takođe na svom terenu, odakle će svim srcem da bodri Ber Ševu.

Izabrane vesti

Prokockao je Makabi u prošlom kolu prvu stanicu za overu prvog mesta. Zaribala je mašina u Kirjat Šmoni, odigrali su samo 1:1. Sada više nemaju pravo na takvu grešku, ako ne žele da časte ekipu Aleksandra Pešića.

19.30: (1,30) Makabi Tel Aviv (4,80) Hapoel Kirjat Šmona (9,50)

U Haifi je sve spremno za proslavu. Nažalost, meč će da prođe bez nekadašnjeg štopera Crvene zvezde Bogdana Planića. On se povredio i nije u konkurenciji za tim, baš kao ni kapiten Neta Lavi, koji je u prošlom kolu zaradio suspenziju.

Za lidera šampionata je možda najvažnije to što su potpuno spremni nekadašnji vezista Real Madrida Hese Rodrigez i najbolji golgeter šampionata Nikita Rukavicija, strelac 22 pogotka na 34 meča u svim takmičenjima. Australijanac rođen u Ukrajini je prošle sezone bio najbolji strelac lige, tada je takođe postigao 22 gola.

Makabi Haifa i Hapoel su se sastali tri puta ove sezone, a na svakom duelu su obe ekipe postigle barem po gol. U septembru je bilo 3:1 za Makabi u Haifi, a posle toga su dva puta odigrali 1:1. Domaći navijači se ne bi bunili ni kada bi se taj rezultat ponovio treći uzastopni put.

Hapoel ne zna za poraz na poslednjih sedam mečeva, u minula dva kola je pobedama prekinuo seriju od pet vezanih remija. Apsolutni je šampion lige po broju nerešenih rezultata, odigrao je čak 15 mečeva ove sezone koji su završeni bez pobednika. Remi mu danas donosi kvalifikacije za Ligu konferencija, pošto uoči poslednjeg kola ima dva boda više od petoplasirane Makabi Haife. Svoje mesto u tom takmičenju još ranije je obezbedio Ašdod.

Bez obzira na rezultate u poslednjem kolu, Makabi iz Tel Aviva će ostati najtrofejniji izraelski klub. On je do sada bio prvak 23 puta, gradski rival Hapoel u 13 navrata, a Makabi Haifa ima 12 titula. Daleko iza njih su Bejtar iz Jerusalima sa šest trofeja i Hapoel Ber Ševa sa pet.

IZRAEL 1 (PLEJ-OF) - 36. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

19.30: (2,20) Makabi Petah Tikva (3,15) Ašdod (3,25)

19.30: (1,30) Makabi Tel Aviv (4,80) Hapoel Kirjat Šmona (9,50)

19.30: Makabi Haifa - Hapoel Ber Ševa

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Izrael 1Hapoel Ber ŠevaMakabi HaifaMakabi Tel AvivBogdan Planić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara