©Reuters
©Reuters

Ziceri koji će se sanjati u košmarima: Zvezda promašivala nemoguće i ostala bez evropskog proleća (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | uto. 28.11.23. | 22:52

Ekipa Baraka Bahara porazom u Bernu ostala bez mogućnosti da se nađe u nokaut fazi Lige Evrope - 0:2

Zvezdin evropski kraj ove sezone odsviran je 28. novembra. Iako je u Bernu pokazala možda i najkonkretniju partiju u Ligi šampiona ove sezone, ekipa Baraka Bahara sebi je protiv Jang Bojsa dozvolila preveliki broj promašenih prilika i dva naivno primljena gola, zbog čega za nju neće biti mesta u nokaut fazi Lige Evrope narednog proleća. Stoga će okršaj sa aktuelnim prvakom Evrope Mančester Sitijem 13. decembra na stadionu Rajko Mitić (18.45) neće imati takmičarski karakter - 0:2 (0:2).

Crvena zvezda je imala sedam ozbiljnih šansi, koje su direktno mogle da utiču na konačan rezultat, ali one nisu iskorišćene zbog čega su usledile kazne posle kornera u osmom i 29. minutu. Crveno-beli su u obe situacije bili izuzetno loše postavljeni, a posebno kod druge, kada je Levin Blum ostao potpuno sam na 15 metara udaljenosti od Zvezdinog gola iskosa sa desne strane, a onda gađao u suprotan ugao, pod ruke Omriju Glazeru. Izaraleski čuvar mreže je ove sezone imao i dvocifreni broj intervencija na pojedinačnim mečevima, ali ovoga puta nije imao svoje veče.

Izabrane vesti

Seriju Zvezdinih promašaja otvorio je indisponirani Šerif Endijaje, sa dve propuštene prilike u prvih pet minuta, a kasnije su po dve neiskorišćene šanse imali i Osman Bukari i Jovan Mijatović. Korejac In Bom Hvan nije imao sreće da nagradi svoju vrlo dobru partiju pogotkom u 57. minutu utakmice, kada je pogodio stativu. Imala je Zvezdina radilica još nekoliko pokušaja, ali nijedan nije bio dovoljno precizan da savlada raspoloženog Antonija Račopija...

Sa druge strane, domaćin je Zvezdino dobro otvaranje utakmice isekao autogolom Koste Nedeljkovića, kojeg je lopta pogodila nakon Glazerove odbrane, posle udarca Benita i završila u mreži. Od tog trenutka, gosti su morali da jure rezultat, promašene šanse se nagomilavale, a drugi pogotak uneo dodatnu nesigurnost u redove sastava Baraka Bahara.

Iako je uzorak bio prilično mali, a vremenski interval bio prilično kratak, Crvena zvezda ove sezone u Evropi nije delovala povezanije od tih uvodnih nekoliko minuta meča u Bernu. Ipak, to odlično otvaranje meča nije krnisano zbog loše realizacije Šerifa Endijajea. Senegalac je u trećem minutu prokockao stopostotnu šansu posle odlične rakcije i dodadavanja glavom Mirka Ivanića, spetljao se i oklevao, pa pa mu je Račopi izleteo i dobro zatvorio svoj gol. Morao je mnogo bolje Šerif i dva minuta kasnije, kada je bio u povoljnoj situaciji kod centaršuna Hvana, ali je glavom gađao od zemlju, pored gola

Zvezdinih šansi u ovodnoj fazi meča zaokružio je Osman Bukari, koji je u svom stilu gađao u bliži ugao iskosa sa desne strane, ali neprecizno, a onda je srpski šampion na najnaivniji mogući način primio gol u osmom minutu. Benito je ostao sam na drugoj stativi, njegov udarac je odbranio Glazer, ali se lopta nesrećno odbila od mladog Nedeljkovića i završila iza leđa izraelskog čuvara mreže.

Ekipi Baraka Bahara je trebalo nekih 15 minuta da dođu do balansa i sačeka novu šansu da ugrozi Antonija Račopija. Ponovo je sjajan u manevru bio Mirko Ivanić, koji je u prostor gurnuo idealnu loptu sa Bukarija. Našao se Zvezdin brzanjac iz Gane u svojoj omiljenoj situaciji, imao je potpuno praznu protivničku polovinu pred sobom i mogućnost da "lomi" Račopija onako kako on želi, ali je onda dao prejak for, što je Italijan iskoristio i pri samom ulasku u k azneni prostor zgrabio loptu.

Ono što se dogodilo posle prve kolosalne šanse za crveno-bele, desilo se i nakon druge, s tim da je ovoga puta ekipa Baraka Bahara platila danak katastrofalnom postavljanju u defanzivi kod prekida. Domaći su imali čak trojicu igrača potpuno usamljene na ivici kaznenog prostora iskosa sa desne strane, Osman Bukari bio potpuno nezainteresovan za odbranu svog gola na vrhu šesnaestrcva, do lopte je došao Levin Blum, koji je namestio levicu i gađao između Dragovića i Endijajea, u sam desni ugao pod ruike Omrija Glazera. Utisak je da je Izarealac morao bolje da reaguje.


Presing na kojim ekipa Baraka Bahara insistira od početka sezone davao je konkretne rezultate na samom terenu ove večeri. Zvezda je bila dobra na toj drugoj lopti i iz takvih šansi dolazila do mogućnosti da ugrozi gol Jang Bojsa iz opasnih kontranapada. Ipak, ekipa Rafaela Vikija je bila mirna, nije ulazila u paniku, pa je Švajcarski šampion bio spretan onda kada je bilo najvažnije pred porotivničkim golom.

Crvena zvezda odigrala ofanzivno verovatno najboljih 45 minuta u Evropi ove sezone, ali je u odbrani, pre svega kod prekida radila nedopustive stvari, zbog kojih je surovo kažnjena, pa je bila prinuđena da juri dva gola zaostatka u nastavku utakmice. Indisponiranog Endijajea na početku drugog poluvremena zamenio je mladi Jovan Mijatović, dok je sa druge strane Dariana Maleša zamenio Ebrima Koli.

Posle stative Hvana, promašaja Jovana Mijatovića i Žan Filipa Krasoa, sve u razmaku od šest minuta, bilo je jasno da je Zvezdina katastrofalna realizacija ipak najodgovornija za konačan ishod okršaja u Bernu. Hvan je sve sam uradio u 57. minutu, lukavo gađao u bliži ugao, ali je lopta udarila u stativu i otišla na suprotnu stranu kaznenog prostora. Mijatović u 61. minutu nije uspeo da kruniše izuzetno dodavanje i prodor Bukari, dok dva minuta kasnije Kraso gađao direktno u Račopija, iako je imao mogućnost da gađa neki od dva ugla.

U poslednjih pola sata meča moglo je da bude golova na obe strane, s obzirom na to da je Crvena zvezda krenula na sve ili ništa, što je otvaralo mogućnost domaćinu da još jednom zatrese protivničku mrežu. Poslednja nada da bi srpski šampion mogao da se vrati u meč otišla je u 75. minutu, kada je Lučić dobro centriao sa levog boka, ali je Mijatović uspeo samo da zakači tu loptu glavom, što nije bilo dovoljno da bi se ozbiljnije ugrozio protivnički gol. Poslednji pokušaj gostiju bio je udarac Hvana osam minuta kasnije, ali je lopta otišla preko prečke. Sa druge strane, Ensame i Čaiva nisu uspeli da iskoriste prostor koji se otvarao u Zvezdinoj odbrani prilikom visokih izlazaka poslednje linije. Ipak, Jang Bojs je u drugom poluvremenu bio orjentisan pre svega na odbranu svog gola, u čemu je na kraju i uspeo, iako na tome pre svega mora da zahvali sreći, ali i odličnom Račopiju.

Barak Bahar nakon večerašnje eliminacije sada mora da pronađe način da sačuva psihološku stabilnost ekipe, preusmeri svu pažnju na šampionsku trku sa Partizanom i direktan okršaj sa večitim rivalom koji je na programu 20. decembra. Olakšavajuću okolnost po pitanju poslednjeg kola elitnog takmičenja sa aktuelnim prvakom Evrope sasvim sigurno će predstavljati činjenica što su Građani već izborili prvo mesto, pa neće imati takmičarskog motiva u srpskoj prestonici za dve nedelje.

LIGA ŠAMPIONA - PETO KOLO

JANG BOJS - CRVENA ZVEZDA 2:0

/Nedeljković ag 8, Blum 29/

***KVOTE UŽIVO OVDE***

Bern.

Stadion: Vankdorf.

Gledalaca: 32.000

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

JANG BOJS (4-3-3): Raćopi - Blum, Kamara, Benito, Garsija - Maleš (46. Koli), Nijase, Monteiro (74. Čaiva) - Elija, Ugrinić, Ensame (74. Ganvula)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Glazer - Nedeljković, Dragović, Điga, Rodić - Stamenić (59. Lučić), Mijailović (84. Katai) - Bukari, Hvan (90. Kanga), Ivanić (59. Kraso) - Endiaje (46. Mijatović)

GRUPA G

Peto kolo, utorak, 28. novembar

Mančester Siti - RB Lajpcig 3:2 (0:2)

/Haland 54, Foden 70, Alvarez 87 - Openda 13, 33/

Jang Bojs - Crvena zvezda 2:0 (2:0)

/Nedeljković 8ag, Blum 29/

Šesto kolo, 13. decembar

18.45: Lajpcig – Jang Bojs

18.45: Crvena zvezda – Mančester Siti



tagovi

Jang BojsBarak Bahar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara