Foto: AFP
Foto: AFP

Zidanov jedini zadatak - kako bez pola tima preživeti pakao Bergama?

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.02.21. | 09:29

Real Madrid u prvom meču osmine finala gostuje Atalanti bez devetorice prvotimaca

Zinedin Zidan se još jednom vraća u Italiju. Otkako je četvrtog dana 2016. godine preuzeo kraljevski klub, francuskog stručnjaka je žreb Lige šampiona pet puta navodio upravo tamo, u zemlju u kojoj su za njegovu ekipu gostovanja do sada bila poput srednjoškolske ekskurzije. Italija je za Zidanov Real Madrid uvek značila "dobar provod" nakon kojeg bi Španiju vraćao sa osmehom na licu. Te 2016. preslišao je Romu (2:0), godinu dana kasnije Napoli (3:1), 2018. Juventus (3:0) i naposletku Inter u ovogodišnjoj grupnoj fazi, kada se odlučivalo o prolazu u nokaut fazu (2:0).

Mada, nije mu San Siro jedino prošlog novembra bio taličan. Na istom mestu je, u debitanstskoj trenerskoj sezoni, stigao do prvog trofeja Lige šampiona u onom finalu sa Atletikom. Dakle, na tlu Italije stopostotan učinak – 5/5.

Izabrane vesti

(2,50) Atalanta (3,35) Real Madrid (2,80)

Međutim, večeras, godinu dana otkako je u Bergamu aktivirana biološka bomba, Zidan će i sam morati da prođe kroz - pakao (21.00). Ne toliko zbog toga što je Atalanta u prošloj, debitantskoj sezoni na elitnoj kontinentalnoj smotri pokazala da se ne osvrće preterano na rivala preko puta i njegovu istoriju – postoji li bogatija od Realove? – odnosno što se prethodnih godina profilisala kao nemilosrdna gol-mašina (ima naravno i do toga), već iz prostog razloga što Zidan u Bergamo stiže bez pola tima.

Ne, navodnici nisu potrebni, jer francuski stručnjak zaista ne može da računa na polovinu prvotimaca. Preciznije devetoricu, i to ne bilo kojih: Serhija Ramosa, Danija Karvahala, Edera Militaa, Marsela, Alvara Odriozolu, Fedea Valverdea, Edena Azara, Karima Benzemu i Rodriga. Sa poduže liste barem bi se petorica, da kraljevski klub nije iskasapljen povredama, večeras našla u startnoj postavi. Ovako, Zidan će na raspolaganju imati tek 11 prvotimaca (desetoricu i otpisanog Iska) sposobnih da igraju u polju, te Tiba Kurtou na golu. Ostalo će, baš kao protiv Valjadolida za vikend, morati da skrpi šestoricom omladinaca (Altube, Čust, Gutijerez, Aribas, Blanko i Ugo Duro).

(7,75) Menhengladbah (4,80) Mančester Siti (1,40)

Stoga u timu neće biti promena. Onih istih 11 koji su se pošteno izmučili na Hoze Zorilji pre četiri dana, klečaće pred Boginjom. Sa jasnim ciljem – da ostanu u životu i kupe vreme povređenim igračima kako bi se vratili pred revanš na Alfredo Di Stefanu 16. marta, u kojem će Real tražiti prvi prolaz u četvrtfinale još od 2018. godine, kada su na putu do trona u istoj ovoj rundi eliminisali PSŽ.

Kako bi uspeli u toj nameri, iskoristićemo onu fudbalsku floskulu, moraće večeras da "poginu" na terenu. Jer Atalanta je i pored povremenih oscilacija i dalje ona stara, nemilosrdna i efikasna. Zapravo, jedino su Inter i Bajern u proseku postigli više golova na utakmici od Boginje ove sezone. Pride, svi su tu, na okupu, svi osim povređenog Hansa Hatebura, pa će jedina nedoumica Đan Pjera Gasperinija ko će u napadu praviti društvo Duvanu Zapati (13 golova, deset asistencija): Josip Iličić ili zlatni džoker i pomalo paradoksalni najbolji strelac tima, u poslednje vreme “podivljali“ Luis Murijel (17 golova i sedam asistencija).

Bilo kako bilo, madridski klub je usred nestašice municije pozvan na revolveraški obračun. Da li je u pištolju ostao još koji metak?

ATALTANTA – REAL MADRID, 21.00

Stadion: Gevis

Bez gledalaca

Sudija: Tobijas Štiler

ATALTANTA (3-4-1-2): Golini – Toloi, Romero, Djimsiti – Mele, Frojler, De Ron, Gosens – Pesina – Zapata, Murijel

REAL MADRID (4-3-3): Kurtoa – Vaskez, Varan, Načo, Mendi – Kazemiro, Kros, Modrić – Asensio, Marijano, Vinisijus

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA:

16. februar

Barselona - Pari Sen Žermen 1:4 (1:1)

/Mesi 27 - Mbape 32, 65, 85, Kean 70/

Lajpcig - Liverpul 0:2 (0:0)

/Salah 53, Mane 58/

17. februar

Porto - Juventus 2:1 (1:0)

/Taremi 1, Marega 46 - Kjeza 82/

Sevilja – Borusija Dortmund 2:3 (1:3)

/Suso 7, De Jong 84 – Daud 19, Haland 27, 43/

Utorak,23. februar

Atletiko Madrid - Čelsi 0:1 (0:0)

/Žiru 68/

Lacio - Bajern 1:4 (0:3)

Sreda, 24. februar

21.00: (2,70) Atalanta (3,30) Real Madrid (2,60)

21.00: (7,50) Borusija Menhengladbah (4,60) Mančester Siti (1,43)


tagovi

Real MadridAtalanta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara