Žogo bonito - lepo, ali skupo: Brazilski majstori otišli na preko 400.000.000 evra!

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.07.18. | 20:05

Toliko su u dosadašnjem toku prelaznog rola klubovi iz najjačih evropskih liga izdvojili za transfere najboljih, a dostupnih fudbalera

Brazil je oduvek bio najveći “izvoznik“ fudbalera, što i ne čudi s obzirom na njihovu ljubav i strast prema bubamari. Ali, ne samo to. I ovog leta su transferi brazilskih asova u najjačim evropskim ligama koštali njihove nove klubove „džakove“ novca. U dosadašnjem toku letnjeg prelaznog roka ukupna suma potrošena na transfere Brazilaca izašla je na 404.000.000 evra! Naravno, za očekivati je da ova suma bude dodatno uvećana do kraja prelaznog roka u najjačim evropskim nacionalnim takmičenjima.

Bez konkurencije, titulu najskupljeg brazilskog fudbalera u ovom prelaznom roku poneo je golman Alison koji je otišao iz Rome u Liverpul za 72.500.000 evra i tako postao najskuplji čuvar mreže u istoriji fudbala. Jirgen Klop je, čini se, konačno dobio golmana za velika dela, a Liverpul sa pravom puca na osvajanje titule prvaka u Premijer ligi.

Izabrane vesti

Epitet drugog najskupljeg igrača pripao je Fredu koji je dres ukrajinskog Šahtjora zamenio opremom Mančester Junajteda. Zbog problema sa povredama nije ni nastupio na Mundijalu u Rusiji, ali to je Žoze Murinjo za njega bez razmišljanja “iskeširao“ čak 59.000.000 evropskih novčanica.

Idemo dalje. Tu je Vinisijus Žunior, momak koji je nedavno napunio 18 godina, a madridski Real je Flamengu platio 45.000.000 evra i smatra da će od njega napraviti asa svetskog formata. Dogovor o ovom transferu napravljen je prošlog leta, ali je sada realizovan. A u međuvremenu je Vinisijus stekao iskustvo u prvom timu Flamenga.

Na isti način je Real je ovog leta ugovorio transfera još jednog supertalentovanog Brazilca, Rodriga Goesa iz Santosa, koji će sledećeg leta zadužiti opremu Reala. Visina tog transfera je 45.000.000 evra.

Još dvojica Brazilaca su tokom ovog leta plaćena 45.000.000 evropskih novčanica. I opet je jedan završio u Liverpulu. Reč je, naravno, o Fabinju koji je na Enfild stigao iz Monaka. Svojevremeno je bio u B timu Reala, ali tamo su smatrali da nije igrač za njih. Dokazao im je da greše i u dresu Kneževa prethodnih nekoliko sezona pravio čuda na terenu. Pored njega istu cenu dostigao je i Ričarlison koji je iz Votforda prešao u Everton. Igrao je sjajno u prvom delu prošle sezone, posle mu je forma pala, ali to očigledno nije smetalo Karamelama da se „isprse“ za obeštećenje.

Tu je i mladi napadač Malkom čiji transfer je napravio pravu pometnju. Bio je na pragu Rome, maltene čekirao kartu za let u prestonicu Italije, ali se na kraju pojavila Barselona sa jačom ponudom, vrednom 41.000.000 evra što je francuski klub prihvatio. Vučica je najavila tužbu protiv Malkomovih menadžera, ali slabu će vajdu imati od toga.

Pre Malkoma, Barselona je dovela njegovog zemljaka Artura iz Gremija koji je na ovom transferu zaradio 40.000.000 evra. Ovog talentovanog vezistu mnogi već vide kao naslednika Ćavija ili Inijeste. Naravno da takva poređenja nisu na mestu, jer su pomenuta dvojica fudbalski geniji, a mladom Arturu tek predstoji dokazivanje na najvišem evropskom nivou. Odlaskom Paulinja iz Barselone mogao bi da dobije šansu da odmah pokaže šta zna.

Pri kraju ovog spiska nalazi se Felipe Anderson koji je posle nekoliko nedelja pregovora napustio Lacio i pojačao londonski Vest Hem. Imao je i sjajnih, ali i slabih partija u dresu Nebesko-plavih koji su ga prodali za 38.000.000 evra i, čini se, napravili dobar posao. A londonski Čekićari su možda dobili igrača kakvog su tražili od odlaska Dimitrija Pajea.

Za kraj imamo Paulinja, ali ne onog iz Barselone, već još jednog igrača iz talentovane brazilske Generacije 2000. koja je prošle godine bila prvak Južne Amerike. Vasko da Gama ga je prodao Bajeru iz Leverkuzena za 18.500.000 evra, a ovaj nemački klub u prošlosti je pokazao da ume da radi sa mladim i talentovanim igračima. A kasnije i da ih još bolje proda.

Transferi Brazilaca:

Alison (Roma - Liverpula) 73.000.000 evra
Fred (Šahtjor - Mančester Junajted) 59.000.000
Vinisijus (Flamengo - Real Madrid) 45.000.000
Ričarlison (Votford – Everton) 45.000.000
Fabinjo (Monako - Liverpul) 45.000.000
Malkom (Bordo - Barselona) 41.000.000
Artur (Gremio - Barselona) 40.000.000
Felipe Anderson (Lacio - Vest Hem) 38.000.000
Paulinjo (Vasko da Gama - Bajer Leverkuzen) 20.000.000


tagovi

BrazilFelipe AndersonRičarlisonVinisijus ŽuniorMalkomAlisonFredFabinjoPaulinjoArtur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara