Nemanja Bilbija (©hskzrinjski.ba)
Nemanja Bilbija (©hskzrinjski.ba)

Zrinjski crta novu recku, Borac gura Tuzlu u niži rang

Vreme čitanja: 5min | sub. 11.03.23. | 11:02

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Šampion nezadrživo grabi ka odbrani trona. Renovirani Tušanj čeka Leotar

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Utakmicama 22. kola ovog vikenda biće okončan drugi deo šampionata u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Posle kompletiranja ove runde raspored za finalni deo će se formirati po pozicijama na tabeli, tako da će za sve klubove ove utakmice biti od ogromne važnosti. Danas se igraju tri meča.

Izabrane vesti

Igmanova debitantska sezona u društvu najboljih nije počela baš najbolje. Tokom celog prvog dela bili su u opasnoj zoni i figurirali su kao kandidat za ispadanje. Isto je i sada, s tim što se od početka prolećnog dela naziru bolji obrisi Igmanove budućnosti. Razlog je prvenstveno u promeni trenera, jer je iskusni vuk Husref Musemić seo na klupu Konjičana, pa su rezultati rapidno krenuli na bolje. Musemić je sa sobom u Igman doveo nekoliko igrača iz Sarajeva, sa kojima je osvajao titule, tako da sada definitivno ovaj tim zna kako se čupati iz ove situacije.

Na startu ovog dela prvenstva, na prepunom renoviranom stadionu u Konjicu, pao je Željezničar. Euforija oko opstanka je krenula da raste, a sve se dodatno rasplamsalo posle osvojenog boda u Trebinju protiv Leotara. Uz činjenicu da je Igman preživeo dva penala i crveni karton. Karakter ove ekipe je mnogo drugačiji, stoga ih se sad ne treba unapred otpisivati.

15.00: (7,75) Igman (4,10) Zrinjski (1,40)

Mada, biće Igmanu teško, jer na noge dolazi šampion države i ekipa koja melje sve pred sobom. Motivacije definitivno neće manjkati kod domaćina.

Nisam čovek koji je euforičan, pa nisam ni sada. OK, osvojili smo četiri boda iz dve utakmice, ali smo i dalje u zoni ispadanja, ali smo bliži ostalim konkurentima. Pokušaćemo da se izvučemo iz ove situacije. Dolazi nam ekipa o kojoj ne treba trošiti reči. Zrinjski je sigurno najkvalitetniji tim lige, ali je na nama da im probamo pomrsiti račune. Nadam se da ćemo uspeti u tome“, istakao je trener Igmana Husref Musemić.

I ptice na grani znaju da je Zrinjski u ovim trenucima druga dimenzija u odnosu na sve ostale ekipe u BiH. Jednostavno, Plemići melju sve pred sobom i nije ih uzdrmala ni promena trenera. Sergej Jakirović je postavio temelje, a Krunoslav Rendulić samo nastavio zidati. U prolećnom delu, računajući i Kup BiH, odigrali su pet utakmica i upisali svih pet pobeda uz fascinantnu gol razliku 17:2.

Strahovito. Dakle, jasno je da je Zrinjski ogroman favorit protiv bilo kog protivnika, a kamoli protiv tima koji grca u borbi za opstanak. S obzirom na iskustvo, ovo danas bi trebalo da bude lagana gostujuća pobeda. Ali, sa druge strane je motivisani domaćin. Pitanje je da li je to dovoljno?!

Čeka nas izuzetno zahtevno gostovanje s obzirom na to da je Igman dobro krenuo u proleće. Od šest mogućih bodova uzeli su četiri, igraju dobro i čvrsto. Sigurno su svežiji od nas, pošto mi igramo u ritmu subota-sreda. No, ako želite ići do kraja na oba fronta, a mi to želimo, onda morate biti spremni na ovakve stvari. Mi smo spremni i možete očekivati Zrinjski koji će od prve minute bezrezervno ići po tri boda. To je jasno. Tako igramo, tako razmišljamo i nema razloga da tako ne bude“, jasan je šef struke Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

SLOBODA – LEOTAR (15.00)

S obzirom na pozicije na tabeli, ovo će definitivno biti derbi ekipa koje se bore za opstanak. Utakmica u kojoj je i za jedne i za druge ulog preveliki. Sloboda je na poslednjem mestu sa 20 bodova, dok je Leotar na devetom sa tri boda više. Ono što domaćina treba da raduje jeste potpuno renovirani stadion Tušanj, koji je dobio hibridnu travu. Raduje što to može biti uvertira za lep fudbal, ako ga uopšte i bude, jer su i jednima i drugima preči bodovi od lepe igre.

Sloboda je od početka sezone jedan od glavnih kandidata za ispadanje, a ovog proleća su upisali dva poraza i remi. Elimisani su u Kupu od dobojske Sloge, a sa istim protivnikom su remizirali u Premijer ligi, dok su u prethodnoj rundi izgubili od Željezničara. Prednost domaćih mogli bi biti iskusni igrači koji u svakom trenutku mogu rešiti utakmicu poput Stojana Vranješa, Nikole Komazeca, Saida Husejinovića.

15.00: (1,90) Sloboda (3,25) Leotar (4,00)

Leotar se, bar za sada, iščupao iz opasne zone, ali daleko od toga da su bezbrižni, jer već u slučaju današnjeg poraza protiv direktnog konkurenta, mogli bi opet doći u opasnu zonu. Tim iz Trebinja je ovog proleća prvo izgubio u Kupu BiH, a posle toga upisao dva remija. Na strani sa Posušjem te kući sa Igmanom. Imaju u Leotaru računicu za opstanak u ligi, ali bi morali osvajati bodove protiv direktnih konkurenata.

Mladi stručnjak Marko Maksimović je tokom zime najavio da će njegov tim opstati u ligi, ali ukoliko danas ostanu poraženi, situacija će biti teška, pa treba očekivati jednu rovovsku borbu sa malim brojem golova.

BORAC – TUZLA SITI (18.30)

Borac je od početka sezone najavljivao titulu, ali nije dobro krenula avantura sa Nenadom Lalatovićem, pa je posle jedini cilj bio vratiti ekipu u gornji deo tabele, i pokušati izboriti plasman u Evropu. Doveden je Vinko Marinović koji je uspeo da razdrma ekipu i sigurno čuva treće mesto na tabeli koje je garant izlaska na međunarodnu scenu.

18.30: (1,52) Borac Banjaluka (3,80) Tuzla Siti (6,00)

Ovog proleća, Banjalučani su elimisani u Kupu BiH od Rudara iz Prijedora, da bi potom upisali minimalnu pobedu kod kuće nad Širokim Brijegom, te minimalan poraz u Mostaru od Veleža. Ekipa koja igra na mali broj golova, ali ekipa koja zna odigrati na rezultat, kad su joj bodovi potrebni. A danas to jesu, jer se Željezničar približio na samo tri boda. Da se ova utakmica igra nekih godinu dana ranije, ne bi Borac bio toliki favorit kao danas, jer protivnik zaista igra katastrofalnu sezonu. Bar u Premijer ligi, jer je izborio plasman u polufinale Kupa BiH. Upisan je domaći poraz od Veleža, te domaći remi sa direktnim konkurentom, ekipom Slogom iz Doboja, što je Tuzlake dovelo na samo bod od opasne zone.

Ukoliko danas budu poraženi, vrlo lako se može desiti da budu glavni kandidat za ispadanje, jer će ih do kraja čekati paklen raspored. Sve u svemu, bitna utakmica i za jedne i za druge. Borcu za Evropu, Tuzli za goli život.

-----------------

Novo kolo, nova sreća i nova šansa za vredne nagrade. Pred vama je deset pitanja, a glavna nagrada je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

----------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 22. KOLO

Subota

15.00: (7,75) Igman (4,10) Zrinjski (1,40)

15.00: (1,90) Sloboda (3,25) Leotar (4,00)

18.30: (1,52) Borac Banjaluka (3,80) Tuzla Siti (6,00)

Nedelja

13.00: (2,05) Posušje (3,30) Široki Brijeg (3,40)

15.00: (1,75) Sarajevo (3,35) Velež (4,60)

15.00: (4,00) Sloga Doboj (3,40) Željezničar (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Sloboda TuzlaHusref MusemićPremijer liga BiHZrinsjkiBorac BanjalukaBorac Banja Luka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara