Slobodan Jakovljević (©Reuters)
Slobodan Jakovljević (©Reuters)

Zrinjski nastavlja trku za troje, Željo beži iz opasne zone

Vreme čitanja: 6min | ned. 26.11.23. | 11:17

Četiri meča danas na programu u 15. kolu BiH

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Još četiri kola ostala su do kraja jesenjeg dela sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Period u kojem će se klubovi pokušati približiti svojim ciljevima kako bi na proljeće sve to mogli da ostvare. Mada, već je tabela poprimila obrise toga ko će voditi bitke za titulu, Evropu, opstanak… Ovo 15. kolo otvoreno je utakmicama u Sarajevu i Konjicu gde su važne pobede upisali Sarajevo i Borac, dok će se ova runda kompletirati danas utakmicama u Sarajevu, Mostaru, Gabeli i Širokom Brijegu.

Izabrane vesti

GOŠK - ZRINJSKI (15:00)

Gošk se nakon nekog vremena vratio u Premijer ligu i ne žele je napustiti nakon samo jedne sezone. Posle dobrog starta usledila je loša serija rezultata, a epilog svega je smena dugogodišnjeg trenera Denisa Ćorića. Umesto njega, na klupu je seo iskusni trenerski vuk i čovek koji Premijer ligu ima u malom prstu. Toni Karačić. Da prethodni epiteti zaista dobijaju na snazi pokazatelj je i njegov debi na klupi Gabeljana i upisana gostujuća pobeda nad fenjerašem Zvijezdom. Sigurno da je on čovek koji ima recept kako izboriti opstanak sa Goškom, jer je i prošle sezone to uspeo ostvariti sa Posušjem. Iako je Gošk šest bodova od zone ispadanja, u timu iz Hercegovine ne žele ništa prepuštati slučaju te što pre doći do bodovne zalihe koja bi im garantovala mirniju zimsku pauzu. Mada, pred njima je težak rival.

Tokom cele sedmice posvetili smo se pripremi za nadolazeću utakmicu. Svesni smo izazova koje nam donosi susret s ekipom Zrinjskog, koja trenutno nastupa na evropskoj sceni i pokazuje visok nivo. Ipak, imamo veru u vlastite sposobnosti, što smo već pokazali u brojnim utakmicama. Spremni smo dati maksimum u tom susretu“, istakao je ofanzivac Goška Dino Skorup pred ovu utakmicu.

Trenera je promenio i Zrinjski. Posle jako uspešnog perioda Krunoslava Rendulića koji je ispisao stranice istorije osvojivši duplu krunu u prošloj sezoni te plasmanom u Ligu Konferencije, došlo je do razlaza. Mada, i dalje su Plemići u trci za titulu. Istina, imaju sedam bodova zaostatka ali i utakmicu manje. Ukoliko danas trijumfuju doći će na minus od četiri boda, ali i prestići Sarajevo na trećoj poziciji. Upravo će ove tri ekipe evidentno do kraja voditi šampionsku trku, pa će im svaka utakmica biti od ogromnog značaja.

15.00: (7,25) GOŠK (4,20) Zrinjski (1,42)

Umesto Rendulića, ekipu je preuzeo dosadašnji prvi pomoćnik Mario Ivanković. Debitovao je pobedom nad Širokim Brijegom sredinom sedmice i bilo je evidentno da se ekipa razdrmala. Žele u aktuelnom prvaku nastaviti sa bodovima kako ne bi izgubili trku sa Borcem i Sarajevom pa bi i danas trebali opravdati ulogu favorita.

Raduje me što je ekipa dobro reagovala protiv Širokog Brijega i to je pokazatelj da se možemo nadati pobedi. Jako nam je bitna ova utakmica zbog mnogih stvari. Naravno, pre svega bodovno ali i generalno psihološki. Jako cenim Gošk, ekipu koja ima odličnog trenera, ali mi moramo naći način da ih pobedimo. Favoriti jesmo, ali to moramo i pokazati“, istakao je novi trener Zrinjskog.

ŽELJEZNIČAR - POSUŠJE (13:00)

Vrlo česte promene trenera u Premijer ligi nisu promašile ni Željezničar. U prošlom kolu debitovao je Saudijac Al Tuvaidžri i na teškom gostovanju kod Borca ostao bez jednog boda u poslednjim minutama. Možda je ta utakmica bila okidač za nastavak sezone, jer je Željo odigrao zaista dobru utakmicu i po svemu prikazanom možda i zaslužio jedan bod. Međutim, vrlo brzu su u taboru Plavih zaboravili tu utakmicu jer je meč sa Posušjem jako važan za njih. Trenutno su na 18 bodova, svega osam više od zone ispadanja, što ama baš niko u klubu nije očekivao.

Sigurno Željezničar po svom imenu i prezimenu zaslužuje mnogo više ali je realnost drugačija, pa će novi stručni štab pokušati to promeniti. Ono što Želji nikad ne nedostaje to je podrška sa tribina. I danas se očekuje puna Grbavica što bi trebao biti dodatni motiv da domaći fudbaleri pokažu da li u ovom trenutku zaslužuju bolji plasman i da li je izbor saudijskog stručnjaka dobar izbor.

13.00: (1,78) Željezničar (3,40) Posušje (4,40)

Posušje je prošle sezone teškom mukom izborilo opstanak, pa su ove sezone rešeni da to urade što pre. Ne ide im loše pošto su šest bodova udaljeni od opasne zone, a generalno Posušje je deluje kao ekipa koja će voditi tešku borbu za opstanak. Iskusni stručnjak na njihovoj klupi Branko Karačić sigurno je čovek koji zna kako uspeti u tim ciljevima. Pokazao je tim iz Hercegovine da ume biti jako opasna ekipa u gostima, gde su u poslednjih pet gostujućih utakmica osvojili čak sedam bodova. Slavili su protiv Zrinjskog i Zvijezde, te doneli bod sa Pecare, dok su teškom mukom poraženi u Banjaluci i kod Veleža. Gledajući sve okolnosti, očekuje se tvrda i neizvesna utakmica, bez puno pogodaka i koju će verovatno odlučiti jedan detalj.

SLOGA – ZVIJEZDA (13:00)

Sloga je verovatno najprijatnije iznenađenje Premijer lige. Pogotovo na domaćim utakmicama gde su zaista neprikosnoveni. Imaju maksimalan učinak na domaćem terenu, pa je jasno da nikome ko im dolazi na megdan nije svejedno. Ni to što domaće utakmice zbog sanacije svog stadiona, igraju u Modriči ne predstavlja im prepreku, jer je tu u prošlom kolu poklekao Igman sa 4:1. Dobojlije su na visokom petom mestu, imaju 21 bod i potpuno rasterećeno mogu ući u nastavak sezone. I u današnjem meču je Sloga veliki favorit, i trebalo bi tu ulogu da opravda.

13.00: (1,43) Sloga (4,30) Zvijezda (6,75)

Velike ambicije Zvijezde nakon ulaska u društvo najboljih raspršene su nakon svega par kola. Tim iz Etno sela Stanišić ima na svom kontu svega pet bodova što je možda i najlošiji rezultat jedne ekipe u istoriji Premijer lige. Mada, ne misle se predati. Umesto dosadašnjeg šefa struke Mihajla Jurasovića, koji je podneo ostavku, ekipu će u nastavku preuzeti njegov pomoćnik Darko Milisavljević. Mišljenja su u Zvijezdi da imaju bolju ekipu no što to tabela pokazuje, pa će pokušati da iščupaju situaciju. Biće skoro pa nemoguće izboriti opstanak, jer se bodovi moraju početi osvajati. Sudeći po dosadašnjim rezultatima, jako će teško Zvijezda nešto napraviti Slogi. Mada, to je jedina ekipa koju je Zvijezda savladala ove jeseni.

ŠIROKI BRIJEG – VELEŽ (19:45)

Derbi ovog kola igra se na Pecari gde će snage odmeriti ekipe koje će se boriti za izlazak na evropsku scenu. Široki je krenuo jako dobro, ali su u nastavku usledili nešto lošiji rezultati pa su trenutno na šestom mestu sa 20 bodova. Nije to nešto što će zadovoljiti apetite čelnika tima sa Pecare, pa će u današnjem okršaju sa direktnim rivalom tražiti bodove i izlazak iz blage rezultatske krize. Igraju Širokobriježani dobro kod kuće što može biti jedna pozitivna okolnost pred današnji duel.

Velež je posle jednog lošeg niza sredinom ove jeseni uspeo da podigne nivo igre i krene sa dobrim rezultatima. Na svom kontu imaju 25 bodova i za sada su sigurni na četvrtom mestu. Trebalo je vremena novom treneru Deanu Klafuriću da posloži tim, ali čini se da je uspeo. Ponajbolje se to videlo u prošlom kolu kada su pregazili Zrinjski sa 3:0. Pre toga, stradao je Gošk sa 4:0, pa je jasno da u dobrom naletu forme putuju na Pecaru. Ukoliko Velež ostane neporažen, pozicija koja vodi u Evropu biće im sve bliža, što je sigurno najveći motiv za Rođene.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - 15. KOLO

Petak

Sarajevo - Tuzla Siti 6:2 (4:1)

/Čataković 19, 36, Mustafić 23, 26, Hasić 63, Anđušić 82 - Pantelić 22, Garčević 86/

Subota

Igman - Borac Banjaluka 0:1 (0:1)

/Čavić 25/

Nedelja

13.00: (1,43) Sloga (4,30) Zvijezda (6,75)

13.00: (1,78) Željezničar (3,40) Posušje (4,40)

15.00: (7,25) GOŠK (4,20) Zrinjski (1,42)

19.45: (2,90) Široki Brijeg (3,00) Velež (2,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ŽeljezničarZrinjskiVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara