Nemanja Bilbija (©hskzrinjski.ba)
Nemanja Bilbija (©hskzrinjski.ba)

Zrinjski pobedom proslavlja titulu, Tuzla Siti overava opstanak

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.05.23. | 14:22

Veliki znakovi pitanja stoje oko pozicija koje vode u Evropu i borbe za opstanak u BiH

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Još svega četiri kola ostalo je da se odigra do kraja ove sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Jedino nema dilema oko šampionske trke, pošto je Zrinjski odbranio titulu, a veliki znakovi pitanja stoje oko pozicija koje vode u Evropu i borbe za opstanak. Zato će utakmice 30. kola biti jako zanimljive. 

Izabrane vesti

ZRINJSKI – SLOBODA (15:00) 

Ako je od početka sezone uopšte postojala dilema oko šampiona Bosne i Hercegovine, onda je u prošlom kolu definitivno otklonjena, jer je Zrinjski i matematički potvrdio odbranu titule. Plemići su ostvarili gostujuću pobedu, ali proslava nije proslava bez domaćih navijača. Istina, ni danas Plemići neće igrati u Mostaru, ali već celo proleće igraju u Čitluku pa se može reći da im je to druga kuća. Ako motiva nema što se tiče tabele, onda će ga biti zbog proslave. Jer pobedom proslaviti titulu pred svojim navijačima je dovoljan motiv.

15.00: (1,18) Zrinjski (6,50) Sloboda (13,0)

Zanimljiva uvertira desila se posle prošle utakmice između Posušja i Zrinjskog, kada su Plemići trijumfovali i doveli svoje komšije u nezavidnu situaciju, ali su na zvaničnoj pres konferenciji dva trenera razmenila nekoliko rečenica, pa je Krunoslav Rendulić, šef struke Zrinjskog obećao da će njegov tim savladati Slobodu i tako olakšati svim ostalim timovima kojima gori pod nogama. Da je neko drugi u pitanju, moglo si govoriti i o eventualnom kalkulisanju, nedovoljnom zalaganju i motivu, ali s obzirom da je Zrinjski odavno dokazao da je drugi svet za sve ostale, svaki ishod osim pobede domaćina bio bi ravan čudu.  

Sloboda se već odavno nalazi u zoni za ispadanje i realno bi samo čudo moglo da ih spasi, iako bodovni zaostatak nije preterano velik. Tuzlaci imaju težak raspored, a pritom ni forma im nije u nekom preterano dobrom tonusu. Upisali su samo jedan trijumf u poslednjih sedam utakmica i to u prošlom kolu nad gradskim rivalom, pa je teško očekivati da protiv objektivno kvalitetnijeg rivala mogu nešto uraditi u gostima. Akcenat će Slobodi biti na domačim utakmicama, pa su na megdan novom starom šampionu otišli sa razmišljanjem da nemaju šta izgubiti. Verovatno će se tako i postaviti, ali protiv Zrinjskog teško da se mogu nadati nečemu osim časnog poraza.  

TUZLA SITI – SLOGA (17:00) 

Direktan okršaj u borbi za opstanak igra se na stadionu Tušanj gde i jedni i drugi umnogome odlučuju o svojoj sudbini. Iako je Tuzla jedno vreme bila na začelju tabele, sa nekoliko dobrih rezultata uspeli su da se podignu pa su sada na sedmom mestu, ali sa samo dva boda više od opasne zone. Tim Milenka Bošnjakovića ne igra loše, ali im jednostavno sreća nekada nije bila naklonjena. Takođe, ekipa koju ima Tuzla Siti realno gledajući zaslužuje mnogo više od borbe za opstanak, pa bi trebalo očekivati da danas prebrinu svoje brige oko premijerligaškog statusa, jer bi sa eventualnom pobedom pratiocima otišli na plus pet, što bi objektivno bilo jako teško stići do kraja. Iz tog razloga, domaće interesuje samo pobeda pa će verovatno od prvog minuta težiti tome.  

Sloga je dolaskom Vlada Jagodića proigrala mnogo bolje, pa je sa nekoliko dobrih rezultata uspela pobeći sa dna tabele, ali i dalje postoji bojazan oko ispadanja. Sa prethodna tri gostovanja, Dobojlije su donele četiri boda, ali su napravili određeni kiks u prošlom kolu na domaćem terenu protiv Leotara, što ih je dovelo u situaciju da opet nemaju miran san. Pokušaće i danas ostati neporaženi, jer bi eventualni bod potvrdili kod kuće i tako obezbedili opstanak, ali u slučaju današnjeg poraza, opet će ući u neizvesan finiš sezone.  

ŠIROKI BRIJEG – POSUŠJE (18:00) 

Hercegovački derbi sa različitim ambicijama. Široki na sve načine pokušava spasiti sezonu i izboriti plasman u Evropu, dok je Posušju jedini cilj opstanak u ligi. Iako će timu sa Pecare biti teško izboriti međunarodnu scenu, danas im je poslednji voz. Sarajevo je na plus četiri, pa ukoliko danas ne uspeju savladati svoje komšije, Evropa bi mogla ostati nedosanjan san. I forma Širokog je jako loša u poslednje vreme, jer je u poslednjih sedam utakmica upisan samo jedan trijumf.

Slična situacija je i sa Posušjem koji je sa toplo-hladno formom došao u situaciju da strepi za goli život. Trenutno su svega jedan bod iznad crte, a gledajući raspored u narednim kolima biće jako teško izboriti opstanak. Pogotovo ako se danas upiše poraz. Zato će tim sa Mokrog Doca pokušati ostati neporažen i povećati šansu za očuvanjem premijerligaškog statusa. Zanimljivo, ova dva rivala igrala su pre nepuna dva meseca, a tada je Široki trijumfovao sa 2:0.  

BIH 1 - 30. KOLO

Subota

15.00: (1,18) Zrinjski (6,50) Sloboda (13,0)

17.00: (1,50) Tuzla Siti (3,90) Sloga (6,25)

18.00: (1,63) Široki Brijeg (3,50) Posušje (5,50)

Nedelja

15.30: (1,72) Igman (3,35) Leotar (5,00)

19.30: (1,75) Borac (3,40) Sarajevo (4,60)

19.30: (2,10) Željezničar (3,05) Velež (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeZrinjskiSloboda TuzlaTuzla Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara