Rikardo protiv Zvezde (© Star sport)
Rikardo protiv Zvezde (© Star sport)

Žrtva sopstvenih standarda: Partizan čeka da proradi najbolji, ali Rikardo uvek uspori na proleće

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.04.23. | 10:30

Otkako se vratio među crno-bele, afrički napadač nije dao gol samo dvema ekipama u ligi

Parni valjak vozi u rikverc. Između ostalog zato što njegov najvažniji deo – trokira. Još je veći problem što u drugoj etapi plej-ofa mora da se trka sa Crvenom zvezdom, a Rikardo Gomeš nije na maksimalnom broju obrtaja, što među Grobarima izaziva strepnju i nelagodu uoči 170. večitog derbija.

Na jednoj strani je borba za evropsku ulaznicu, na drugoj za prestiž, treća podrazumeva pokušaj izlaska iz krize... Odakle god navijači da pogledaju miljenike uočiće da nešto nije u redu i taman posla da je Rikardo Gomeš odgovoran za ovakvo stanje ekipe iz Humske 1, međutim, čak ni njemu, najboljem od ovoga što je na raspolaganju Igoru Duljaju, ne ide.

Izabrane vesti

Ni u poslednje vreme, ni protiv crveno-belih. Otkako se vratio u srpski fudbal, momak sa Zelenortskih Ostrva nije dao nijedan gol Zvezdi. Bilo u prvenstvu, bilo u kupu. Za špica koji rešeta na „malim“ i(li) evropskim utakmicama deluje pomalo čudno da nije u stanju da pronađe šifru za otključavanje brave Milana Borjana i zato je jedna od dilema pred meč drugog kola Mozzart Bet Superlige hoće li 31-godišnji centarfor napokon proraditi.

Ove sezone mogao je da reši derbi u Humskoj. Kad je sastav tadašnjeg trenera Gordana Petrića bio u naletu, kad je na krilima izjednačenja probao da pobedi ukazala se šansa Rikardu posle greške Sekua Sanoga, međutim, sa mesta odakle obično pogađa tukao je pored stative i završeno je pomirljivo (1:1). Na prethodnom okršaju sa Zvezdom morao je da čeka sve do 83. minuta da bi se našao u šansi, čak je i udarac bio zadovoljavajući za njegove standarde, ali je Borjan odbranio. Nedugo zatim, verovatno frustriran promašajem i rezultatom (0:1) Afrikanac je planuo, uzgubio žice, ošamario Strahinju Erakovića, zbog čega je isključen.

U sezoni pre ove, još dok je na klupi sedeo Aleksandar Stanojević i doslovce do poslednjih sekunda ciklusa bio u igri za oba trofeja, Rikardov učinak u mečevima sa Crvenom zvezdom bio je još skromniji. Odigrao ih je četiri (dva u osnovnom delu prvenstva, jedan s početka plej-ofa i jedan i finalu Kupa Srbije), a na tim utakmicama u čestitu šansu nije ušao. Sve kad se zbroji, čini se kao da Gomeš igra pod nekom vrstom psihološke blokade i nikako ne uspeva da je savlada. Možda je baš danas šansa da raskrsti sa negativnim trendom, pošto Rikardo je u prvenstvu Srbije dao gol u drugom mandatu skoro svim ekipama. nije samo novosadskoj Mladosti i – Crvenoj zvezdi.

A umeo je. Doduše, u prvom mandatu tresao mrežu najvećeg Partizanovog rivala. Tad je tek došao iz Druge lige Portugala, nije bio poznat ovdašnjoj javnosti, teže je bilo protivnicima da ga skautiraju, te je u 158. večitom derbiju, dok je Zoran Mirković bio u ulozi trenera, doneo Partizanu inicijalnu prednost. Nedovoljnu za pobedu usled priznatog, a do danas nerazjašnjenog, gola Ričmonda Boaćija (1:1). I na stadionu „Rajko Mitić“ je bio precizan, doduše, sa bele tačke u porazu (1:2).

Dodatni razlog za blagu zabrinutost među navijačima Partizana je što Rikardo Gomeš obavezno usporava u prvom delu kalendarske godine. Kad sezona počne, centarfor je nadmoćan, redovno daje golove, onda tokom zime kao da ostane bez dovoljno goriva i to se odražava na njegov učinak. U aktuelnom ciklsu, računajući sva takmičenja dao je 24, međutim, čak 19 u periodu od leta do pauze usled Mundijala u Kataru. Kad je klupska sezona nastavljena Rikardo je poentirao samo pet puta. Nešto slično mu se desilo po povratku iz arapskom sveta, tokom jeseni je brojao do 22, a u nastavku se zaustavio na 16, mada mu je to donelo zvanje najefikasnijeg strelca Partizana u jednoj sezini (oboren rekord Mateje Kežmana). Usporavanje je moglo da se uoči i tokom prvog mandata, iako nije bilo toliko drastično (14:12).

U poslednjih deset kola Mozzart Bet Superlige, jedan od najboljih njenih igrača dao je četiri gola. Za mnoge fudbalere bi to bio zadovoljavajući učinak, ali je Rikardo postao žrtva sopstvenih standarda. Sad se od njega očekuje da na maltene svakom meču pogodi. Opet, i dok posti ostaje najučinkvitiji pojedinac tima ovog proleća, jer je doslovce svaki od ta četiri gola doneo Partizanu pobede: najpre u Moldaviji protiv Šerifa (1:0), Subotici (dvostruki strelac za 2:1) i nad Voždovcem (1:0).

Može li još jedan?

MOZZART BET SUPERLIGA, PLEJ-OF

Sreda

16.00: (1,85) Novi Pazar (3,50) Voždovac (4,40)

16.00: (3,00) Radničiki 1923 (3,30) Vojvodina (2,40)

18.30: (3,70) Partizan (3,40) Crvena zvezda (2,05)

Četvrtak

18.30: (2,15) TSC (3,40) Čukarički (3,40)




tagovi

170. večiti derbiVečiti derbiRikardo GomešMozzart Bet SuperligaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara