Emanuel Adebajor 2009. godine slavi gol za Siti ispred navijača Arsenala (Reuters)
Emanuel Adebajor 2009. godine slavi gol za Siti ispred navijača Arsenala (Reuters)

Žrtva terorističkog napada i autor nezaboravne proslave na Etihadu: Adebajor završio karijeru (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 21.03.23. | 11:38

Fudbaler iz Toga igrao za 11. klubova u karijeri, između ostalog za Arsenal, Mančester Siti, Totenhem i Real Madrid, a karijeru okončao u 40. godini

O karijeri Emanuela Adebajora i svemu što ju je pratilo, komotno bi mogao da se snimi dugometražni film, da se napište podeblji roman. A možda će baš povod za rađanje kakvog li dokumentarca ili nekog drugog kvalitetno štiva za pod ruku biti kraj karijere najboljeg napadača u istoriji Toga.

Da, posle 11. klubova - a na listi su uz Arsenal, Mančester Siti, Real Madrid i Totenhem verovali ili ne i pargvajska Olimpija, te domaći togoanski Semasi - Adebajor je u 40. godini života odlučio da okači kopačke o klin, a vest o fudbalskoj penziciji ponudio je javnosti kroz bizaran video na svom instagram profilu.

Izabrane vesti

Svuda je visoki golgeter zagrebao pomalo, ali nigde nije ostavio naročito dubok trag. U Premijer ligi gde je uz pomenute članove velike šestorke nastupao u za Kristal Palas tri gola su mu zafalila za ulazak u klub 100. Nit je bio šampion, nit je u nekoj od sezona na Ostrvu zavredio zvanje najboljeg strelca. Slabo se pamti i najproduktivnija sezona 2007/2008 kada je sa 24 ligaška gola pomogao Arsenalu da zasluži tek treće mesto Premijer lige, a na listi strelaca zajedno sa Fernandom Toresom ostao da gleda u leđa Kristijanu Ronaldu koji je tada isporučio 31 gol.

Ali pamtiće se sezona pred koju je odlaskom u Mančester Siti doneo Arsenalu zaradu od 29.000.000 evra. Tačnije, pamtiće se samo jedan detalj sa Etihada. Građani su porazili Tobdžije sa 4:2, a Adebajor, nakon što je zakucao loptu glavom u gol bivšeg kluba, dao se u trk od stotinak metara i uklizao tik pred tribinu sa Arsenalovim navijačima da slavi i likuje. Tako se rodila nezaboravna proslava gola, jedan od najutentičnijih u novijoj fudbalskoj istoriji.

Godinu dana kasnije bio je žrtva terorističkog napada u Africi. Naoružani napadači zasuli su mecima autobus sa reprezentativcima Toga, usmrtili tri i ranili sedam osoba, ali je Adebajor ostao nepovrđen. Ipak, naredne dve godine ga nije bilo u reprezentaciji za koju je odigrao 66 utakmica i postigao 29 golova.

Saga u Real Madridu bila je kratkog daha (osam golova na 22 utakmice), ali kada se sve utakmice u karijeri, kako klupske, tako i reprezentativne stave na papir, pa izvuče statistika, bio je daleko više od prosečnog napadača. Na 659 utakmica postigao je 236 i namestio 69 pogodaka.


tagovi

Emanuel Adebajor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara