Zvanično: VAR u Srbiji od 2021. godine

Vreme čitanja: 2min | sre. 17.06.20. | 14:50

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović potvrdio informaciju i zahvalio se Telekomu Srbiji i Areni Sport

Postojale su dileme, ali sada ih više nema. Srbija će se od sezone 2021/2022 definitivno pridružiti grupi zemalja koje su svoje elitno fudbalsko takmičenje oplemenile video-tehnologijom. To je u intervju za sajt FSS potvrdio generalni sekretar krovne fudbalske organizacije Jovan Šurbatović.

On je objasnio na koji način će VAR biti implementiran na terene u Srbiji.

Izabrane vesti

„Koristim priliku da podsetim da je u drugom delu prošle sezone formiran projektni tim koji čine stručnjaci iz TV Arena sport koji je medijski partner FSS, zatim Telekoma Srbije, Superlige i FS Srbije na čelu sa predsednikom Sudijske organizacije Milanom Karadžićem. Od oktobra 2019. godine urađen je veliki deo posla i praktično su pripremljeni svi neophodni koraci za implementaciju VAR sistema od sezone 2021/2022“, objasnio je Šurbatović.

On je dodao će do kraja kalendarske 2020. godine Telekom Srbija, TV Arena i FSS biti tehnološki spremni za korišćenje video-tehnologije.

„Telekom Srbije će obezbediti instalaciju optike na svim superligaškim stadionima, kao i adekvatan protok signala, odnosno signal bez kašnjenja. Televizija Arena sport nas je obavestila da je u fazi tehnološkog unapređenja produkcijskih kapaciteta i uvođenja najmodernije 'Remote' produkcije, što znači da će biti u mogućnosti da svaku utakmicu prate i sa po 12 kamera“.

Šurbatović naglašava da je FSS trenutno u fazi prikupljanja ponuda za kupovinu opreme i opremanje VAR centra u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

„U toku je izrada projekta, a u naredna tri meseca FSS će dobiti najmoderniji VAR centar sa četiri VAR sobe u SC FSS u Staroj Pazovi. Opredelili smo se za centralizovani sistem upravljanja VAR tehnologijom iz Stare Pazove, dok će TV Arena sport instalirati svu neophodnu opremu na superligaškim stadionima. Bitno je napomenuti da je test faza VAR sistema u Srbiji planirana za prolećni deo sledeće sezone tokom koje će biti pokrivene određene utakmice Super lige“, dodao je Šurbatović. 



tagovi

fssVAR

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara