Zvezda, Borusija Dortmund i Inter u istom šeširu za Ligu šampiona?

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.05.22. | 15:31

Kako bi izgledali šeširi po aktulenom stanju

Minulog vikenda smo dobili još jedan klub koji je obezbedio direktan plasman u Ligu šampiona. Barselona je i teoretski obezbedila mesto u elitnom takmičenju za sezonu 2022/23. Od 26 direktnih viza za grupnu fazu, do sada ih je podeljeeno 16.

Mesto u Ligi šampiona sledeće sezone su do sada obezbedili: Real Madrid, Barselona, Liverpul, Mančester Siti, Milan, Inter, Juventus, Napoli, Bajern, Borusija Dortmund, Bajer Leverkuzen, PSŽ, Porto, Sporting Lisabon, Šahtjor i Red Bul Salcburg. Sigurno mesto u ligi Šampiona čeka i pobednika finala Lige Evrope između Ajntrahta i Rendžersa. Ostaje još devet direktnih viza a jako blizu njih su Čelsi, Atletiko Madrid, Sevilja, Ajaks, Lajpcig, Seltik, a tek nešto manje blizu su Arsenal, Briž i Marselj.

Izabrane vesti

Ako svi ovi klubove overe plasmane u Ligu šampiona narednih dana, dosta toga će biti poznato i oko sastava šešira za žreb. Uz bitan detalj da mnogo toga zavisi ko će biti prvak Evrope i Engleske. Podsetimo, osam mesta u prvom šeširu su rezrevisana za osvajče Lige šampiona i Lige Evrope iz ove sezone plus prvake i šest najjačih liga. Kako će Ligu šampiona osvojiti klub koji je već obezbedio plasman u takmičenje kroz prvenstvo, otvara se opcija da i prvak Holandije kao sedme evropske lige bude među nosiocima. To će najverovatnije biti Ajaks kojem je onda potrebno da Real pobedi Liverpul u finalu.

Ako pak Liverpul osvoji Ligu šampiona, a Siti bude najbolji u Premijer ligi, onda će oba kluba u prvi šešir među nosioce a Holanđani idu u sledeći šešir. Sastav preostala tri šešira se određuje na osnovu klupskih koeficijenata. Tako su u drugom šeširu sigurni Barsa i Juve, a skoro izvesno će im se priključiti Čelsi, Atletiko, Sevilja… Zna se i da će Seltik i Briž sigurno biti u poslednjem šeširu ako osvoje titule.

U tom scenariju bismo otprilike imali izgled prva tri šešira:

Prvi šešir: Liverpul (ako osvoji LŠ), Ajntraht ili Rendžers, Real Madrid, Mančester Siti (ako osvoji PL), Milan*, Bajern, PSŽ, Porto

Drugi šešir: Čelsi*, Barselona, Juventus, Atletiko*, Sevilja*, Lajpcig *, Ajaks *, Arsenal*

Treći šešir: Borusija Dortmund, Šahtjor, Salcburg, Inter, Napoli, Sporting, Leverkuzen, Marselj*

Četvrti šešir: Briž*, Seltik*

Još šest klubova dolazi u grupe iz kvalifikacija. Četiri iz staze šampiona u kojoj se takmiče isključivo prvaci država i dva iz staze nešampiona u kojoj se takmiče kvalifikanti iz jačih evropskih liga. Ako Crvena zvezda zadrži aktulenu poziciju i odbrani titulu startovaće iz trećeg kola kvalifikacija. Po koeficijentu će biti jedan od jačih kvalifikanata. Zvezdin koeficijent iznosi 46.000 i jači je od većine kvalifikanata. Veće koeficijente imaju samo Benfika (61.000) i Dinamo Zagreb (49.500) ako odbrani titulu. Veći koeficijent bi imala i praška ako Slavija ako bi osvojila titulu ali teško da će uspeti da preskoči prvoplasiranu Viktoriju Plzenj.

U slučaju da Zvezda kroz kvalifikacije prođe u grupnu fazu, mogla bi da se nada i mesto u trećem šeširu gde će najverovatnije biti ekipe poput Borusije Dortmund, Intera, Napolija…

Za to bi joj bilo potrebno da Benfika i Dinamo Zagreb ne prođu kvalifikacije. U tom slučaju bi preskočila Marselj u trećem šeširu i gurnula ga u četvrti. A čak i jedna eliminacija od pomenuta dva kluba bi Zvezdi bila dovoljna za treći šešir pod uslovom da Inter prestigne Milan do kraja sezone u Seriji A i pošalje ga u četvrti šešir.

Ako bi kojim slučajem Partizan bio prvak Srbije i prošao kvalifikacije, on zbog slabijeg koeficijenta (26.000) ne bi mogao da se nada skoku u treći šešir.


tagovi

žreb za ligu šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara