©Star Sport
©Star Sport

Zvezda grcala i uhvatila mir pred Šerif: Drugopozivci moraju na raport kod Stankovića

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.08.21. | 21:55

Crveno-beli izgledali očajno 45 minuta, ali nekako savladali Napredak -1:0

Očaj, grcanje, ofanzivna nemoć! Ta jednolična slika, posle prvih 45 minuta sudara sa Napretkom, pretila je da Crvenoj zvezdi uoči puta u Tiraspolju donese besane noći i atmosferu Apokalipse, ali je na krilima starih aduta srpski šampion izbegao viđeni kiks i uhvatio bar malo mira. Rezultat je jedino što može da zadovolji Dejana Stankovića sa ovog meča, ali problemi se množe.

Ponovo su u dobroj meri meča napadi Crvene zvezde izgledali lako čitljivo i nepodnošljivo impotentno, do te mere da je prisutna publika u Ljutice Bogdana čačkala telefone. Bez KataijA, Ivanića i Kange, crveno-beli nisu imali oštricu, ali to je posebna tema. Za brigu svih na Marakani je činjenica da su pojedinci sa malom minutažom bacili u vetar prvo poluvreme, pretvorivši od sebe i Crvene zvezde ravnu liniju. Na kraju, posle brojnih izmene i ogromne inicijative, dostojne šampionskog tima, bio je dovoljan centaršut El Fardu Bena i spretna reakcija Milana Gajića – 1:0.

Izabrane vesti

Napredak se opredelio za totalnu defanzivu, sem jednom u prvom poluremenu nije iskušavao odbranu predvođenu Aleksandrom Dragovićem. I u takvom stanju, Čarapani su bili dovoljno kvalitetni da ogoljavaju probleme Dejana Stankovića. Zvezda je samo povremeno pretila iz prekida (imala je 16 kornera), sredina predvođena Veljkom Nikolićem, a bokovi neupotrebljivi. Slika se na sreću navijača crveno-belih promenila u drugom poluvremenu. Za zasluženi, ali minimalac sa posebnim poglavljem o brigama.

Zbog sendviča dvomeča sa Šerifom, događaja od esencijalne važnosti za srpskog šampiona, trener crveno-belih Dejan Stanković izveo je protiv Napretka „prinudan tim“. Bez Kataija, Kange, Mirka Ivanića, Rodića, Gobeljića i Sanoga, očekivao je reakciju drugopozivaca i proširenje rostera. Dobio je ništa. Apsolutno ništa. Crvena zvezda izmešanih karata mučila se sa vrlo dobrom postavkom Milana Đumija Đuričića, ali i sopstvenim greškama. Prvi put u ovoj sezoni od starta je počeo Miloš Degenek, ali su se Zvezdini problemi krili u veznom redu. Verovao je Stanković da bi Veljko Nikolić ili Nenad Krstičić mogli da mu se nametnu kao ozbiljna rešenja za Tiraspolj, ali je umesto toga već u 19. minutu seo na klupu i uhvatio se sa obe šake za glavu.

Najglasniji čovek na terenu bio je kapiten Crvene zvezde Milan Borjan, koji je na 3 metara od gola terao ostatak tima u napad. Ali i kada su bili u pokušajima ofanzivnim akcijama, crveno-beli su samo punili kolonu sa neiznuđenim greškama. Pasovi Veljka Nikolića nisu imali ni oštrinu ni preciznost, Krstičić je pokušavao da dobije nešto na agresiju, a Njegoš Petrović na šut sa distance. Kada se tome doda i diskhoranizacija bokova, previše kontakta sa loptom Falka i Gajića, jasno je zašto Napredak nije bio pod pritiskom.

Kruševljani su mogli da se odbrane i da su dvojica centralnih štopera proveli prvo poluvreme sa cigaretom u ustima. Mladi Marko Lazetić bio je poptuno odsečen i izgubljen u prvoj utakmici kao starter, ništa bolji utisak nije ostavio ni Ben. Imala je Crvena zvezda obećavajući početak i dobar pokušaj posle prekida Miloša Degeneka i onda stala. Do sledećeg prekida i dobre šanse Krstičića.

Napredak je vešto iskoristio poklon crveno-belih i nemogućnost crveno-belih da odigraju presnig na suparničkoj polovini. I imao za čim da žali. Mladi Kočić je ostao sam na petercu posle centaršuta sa desne strane, ali je šutirao pravo u dobro postavljenog Borjana. Imali su Kruševevljani još jedan dobar napad, završen udarcem pored gola.

Ako ništa drugo, domaći su na početku drugog poluvremena podigli ritam i nivo želje koji je bio na granici minimuma. Bilo je više oštrine u napadima crveno-belih, pa smo tako videli bombu Njegoša Petrovića, dobar šut Filipa Falka, i nekoliko kvalitetnih centaršuteva. Ali morao je Dejan Stanković da baci pojas za spasavanje u vidu trostruke izmene i ulaska Mirka Ivanića i Nikole Krstovića.

Pojavila se odbrana Napretka, spašavao je Šuljagić nekoliko puta, ali sa Ivanićem na terenu i drugačijim rasporedom na bokovima morali su gosti jednom da popuste. Ben je centrirao, a Gajić odlično pratio let lopte i zakucao je u mrežu.

CRVENA ZVEZDA - NAPREDAK 1:0

/Gajić 77/

Stadion: Rajko Mitić

Gledalaca: 8.271

Sudija: Nenad Minaković

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Bakajoko (od 60. Gobeljić), Degenek, Dragović, Gajić - Krstičić (od 78. Srnić), Petrović - Falko (od 66. Gavrić), Nikolić (od 60. Ivanić), Ben - Lazetić (od 60. Krstović).

NAPREDAK: Šuljagić - S. Jovanović, Marinković, Mršić, Spremo - Tomić, Krstić (od 70. Laban) - Đ. Jovanović (od 46. Marinković), Marjanović, Kočić - Bačanin (od 46. Milošev).


tagovi

Milan GajićDejan StankovićMiloš Degenek

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara