Zvezda i Katai: Za i protiv

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.06.20. | 13:08

Čekajući reakciju kluba sa Marakane

Pored mnogih drugih, navijači Crvene zvezde imaju tu potrebu da glorifikuju neka prošla vremena, i da ih oboje ružičastim tonovima. Kada je Marko Marin igrao na nivou nekadašnjeg reprezentativca Nemačke, postojalo je jednoumlje kako takav as nije hodao travom Marakane u postbarijevskoj eri. Bio je opijum i magnet za navijače.

Čim je Liga šampiona razgolitila mane Marka Marina, kao i kompletnog tima Crvene zvezde, počele su priče o tome kako je Gelor Kanga, ipak, bio korisniji za ekipu u mečevima najvišeg intenziteta (mada Liga Evrope nije isto što i Liga šampiona). Čak i Aleksandar Katai... Razumljivo je onda što su navijači Crvene zvezde u stanju delirijuma dočekali vest o raskidu saradnje između Los Anđeles Galaksija i fudbalskog majstora iz Srbobrana, zbog ispadanja njegove supruge Tee na društvenim mrežama. Arhaični igrač bio i na američkom tlu bio poznat po golovima i asistencija, virtouznim driblinzima atipičnim za današnji fudbal (ne računajući TOP nivo). Zbog toga je potpisao vredan, dugogodišnji ugovor sa Los Anđeles Galaksijem, što je, po nekoj logici stvari, trebalo da bude vrhunac karijere đaka omladinske škole Vojvodine.

Izabrane vesti

Međutim, karijera Aleksandra Kataija je, ne njegovom greškom, resetovana preko noći. Kao igrač koji je blizu 30. godine siguno razmišla o ugovoru u Aziji, novcu koji bi mu obezbedio mirne penzionerske dane. Posebno što sa papirim,a u rukama i statusom slobodnog igrača može da dobije ogroman bonus za potpis.

Biće to, nesumnjivo, prva opcija Aleksandra Katija, ali poziv Crvene zvezde mogao bi nešto da promeni. U slučaju da se potencijalni pregovori sa srpskim šampionom konkretizuju, to će značiti samo jedno – da je Katai spreman na veliki rizik i da je pobedio ravnodušni pogled na život. Crvena zvezda bi mu dala šansu da se u slučaju dobrih igara etablira kao najznačajniji fudbaler crveno-belih u ovom veku. Međutim, Katai uvek može da se vodi linijom manjeg otopora, poput mnogih velikih imena koji su odbijali da započnu drugi mandat na Marakani. Svesni da su ostali u lepom sećanju i da ne žele da taj utisak kvare.

Katai je trokom prvog mandata u Crvenoj zvezdi bio pravi čovek, ali u pogrešno vreme. Čak i posle najbolje sezone u karijeri, kada je pod vođstvom Miodraga Božovića bio najbolji strelac Superlige, znalo se da tadašnji tim crveno-belih nema snagu za veliki iskorak na evropskoj sceni. Potencijalni reprezentativac Srbije je nosio tim u evropskim kvalifikacijama, sam igrao protiv Ludogoreca i Sasuola, i otišao u Alaves. Bio je to idealan trenutak za prodaju, pošto mesec dana ranije Katai nije prihvatio poziv moskovske Lokomotive.

Igrački i profesionalno, sa klubom koji je u međuvremenu narastao do dva uzastopna učešća u Ligi šampiona, Aleksandar Katai može mnogo da dobije. Najviše što se tiče emocija, ali i novčano. I do Kataija je stigao glas o tome da su, za razliku od njegovog vremena kada se živelo na „klot pasulju“, prilično jaki. Tu šansu Katai neće da propusti ukoliko sa druge strane žice čuje glas Mitra Mrkele i Dejana Stankovića.

Naravno, priča o Aleksandru Kataiju ima jedan veliki zarez, odnosno folder kontra argumenata. Naučili su na primeru Ričmonda Boaćija u Ljutice Bogdana da podgrejana supa, nema onaj sočan ukus.

Katai je i najslavnijim danima karijere u Crvenoj zvezdi bio igrač kome treneri treba da se posvete na specifičan način. Talentovan kakav jeste, nikada nije bio zainteresovan za dvosmernu igru, jak uticaj na defanzivu. Oslanjao se na prirodne resurse, o lenjosti su se brinuli Nenad Lalatović i Miodrag Božović i bili svesni da će za uzvrat dobiti siromašniju verziju neponovljivog Dejana Savićevića. Dvojica stručnjaka su znala da probude ukroćenu goropada, koja je stagnirala u Grčkoj. Katai je bio mažen i pažen, do te mere da je samo njemu na jednom od pripremnih treninga bilo dozvoljeno da radi trbušnjake u hladovini. Lenjost srbobranske bitange sa čardašom u nogama predstavljao je veliki luksuz za Vladana Milojevića. Pedantni taktički zahtevi tvorca velike evropske epohe ostavili su Aleksandra Kataija van Zvezdinog dometa prošlog i pretrošlog leta. A i tada se pričalo da je jedna od opcija.

Prosto, Milojević nije prihvatao igru van šablona, koja može mnogo da vam donese, ali predstavlja veliki rizik u mečevima protiv timova identičnog kvaliteta. Uneo je Dejan Stanković određene taktičke novine, ali neki principi Milojevićeve epohe su ostali. Trka i fizički fudbal su konstante Zvezdine igre, i u takvoj konstalacijii snaga Katai bi bio na posebnom izazovu.

Crvena zvezda traži krilo. Ali drugačijeg profila, što bi trebalo da označi dolazak Srđana Spiridonovića iz poljskog Pogona. Međutim, Stanković ima mogućnost da još jednom razmisli, a pre toga se dobro raspita o naravi Aleksandra Kataija. Uostalom, kada je bio Stanković bio igrač, mnogo toga je bilo podređeno Perici Ognjenoviću. Zbog karakteristike koju poseduje i Aleksandar Katai – ekstremnog talenta. I što su navijači sa istoka i zapada ustajali na noge čim bi Ognjenović primio loptu.

Takve scene bismo ponovo gledali ako bi Katai stigao na Marakanu. 


tagovi

FK Crvena zvezdaAleksandar Katai

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara