Zvezda imala crnu rupu, ali precrtala i Aris: Babić može kao Đed, Bakajoko se nameće

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.07.21. | 19:48

Crveno-beli slavili protiv Solunjana – 2:1

Skoro sat vremena potpune kontrole, sekvenca ozbiljne taktičke raspojasanosti, dobra rola Bakajoka i neshvatljive greške u predaji lopte koje su inicirale izjednačenju Solonjana i još jednim penalom koji je promašio bivši zvezdaš Mateo Garsija. Biće, sigurni smo, notes Dejana Stankovića pun utisaka posle još jedne pobede na pripremama u Austriji, ovog puta protiv trećeplasiranog tima prošlogodišnjeg grčkog prvenstva, Arisa – 2:1.

Sve je do 60. minuta nagoveštavalo da će kompletnu slavu pokupiti novi, stari štoper Crvene zvezdde Srđan Babić. Sjajnim skokom nagovestio je da je i pred protivničkim golom sposoban da zameni Nemanju Milunovića i pomogne Dejanu Stankoviću da nastavi trend odličnih prekida. Zvezda je do vođstva i još nekoliko miuta delovala prilično autoritativno, iako daleko od najboljeg izdanja i pika forme. Ali je onda izgubila kontrolu, pobegla od sopstvenih kvaliteta i dozvolila igračima Arisa da drugi penal pretvore u izjednačenja (prvi je promašio Garsija). Odgovor je brzo stigao, inicirao ga je tokom priprema u Austriji vrlo dobri Aksel Bakajoko, momak koji bi, kao desni bek, mogao da postane tajno oružje. Nad Bakajokom je napravljena najstorža kazna, koju je u konačan rezultat pretvorio Kanga.

Izabrane vesti

Dovoljno za još jedan trijumf i punjenje samopouzdanja pred evropski start. Mada ostaće večerašnji duel upamćen i po čudnom kriterijumu domaćeg sudije, koji je opustio ruku i u poslednjih 20 minuta dosudio tri penala.

Ostao je dosledan Dejan Stanković početnoj ideji i formaciji 4-2-3-1, ali je, sasvim logično, donekle promešao karte u odnosu na prvi pripremni meč u Austriji kada je savladan GAK iz Graca. Ponovo je susret počeo štoperski tandem Pankov-Babić, identični su bili i bekovi, ali je trener crveno-belih odlučio da prošara vezni red. Na delu smo videli prošlogodišnje bonuse Veljka Nikolića i Njegoša Petrovića, dok je El Fardu Ben ponovo delovao po desnoj strani.

Srpski šampion je imao kontrolu igre u sudaru sa trećeplasiranim timom grčkog prvenstva. Ali udario je u tvrdo. Solunski klub, čiji je jedan od protagonista dobro poznati Mateo Garsija, odlučio se da jakom defanzivom i kompletnom postavom iza lopte izađe na crtu crveno-belima. Takva igra na gol manje donela je prošle sezone mnogo radosti Solunjanima, koji su vrlo dobro parirali timu Dejana Stankovića. Crveno-beli su imali kontrolu igre, dobijali pohvale trenera za strpljenje, ali je nedostajalo malo više kreacije i malo raspoloženiji Nikola Krsstović. Dok se danima licitira o potencijalnim novim napadačima Crvene zvezde, mladi reprezentativac Crne Gore propustio je priliku da reflektore javnosti usmeri ka sebi. Na strašan pas Kataija, Krstović je sredinom prvog poluvremena imao veliki zicer, ali je izgubio duel sa golmanom Arisa.

Mnogo toga je u igri Crvene zvezde, kao i mnogo puta u prethodnoj sezoni, zavisilo od rasploženja Kataija, Rodića i Ivanića, kreatora napada sa leve strane. Mogao je Ivanić da već u prvom minutu kazni nepostavljenu odbranu Arisa – šutirao je pored gola.

Uz zicer Krstovića bila je to najbolja situacija u prvih 45 minuta. Aris je bio fokusiran na defanzivu i dva pokušaja sa distance Matea Garsije.

Želela je Crvena zvezda da naplati inicijativu i bolje pozicije, oslanjajući se na individulane sposobnosti Kataija. Sekao je nekoliko puta odbranu Arisa divnim pasovima majstor iz Srbobrana, ali je Solunjane konačno matirao Srđan Babić. Skokom posle prekida visoki štoper je doneo crveno-belima inicijalno vođstvo i zadovoljio fudbalsku pravdu. Brojne izmene u 60. minutu izvršio je Dejan Stanković, a inicijalno vođstvo olakšalo je noge i pritisak momcima koji su tek ušli u igru. Dugo je visio još jedan pogodak u mreži Arisa. Lep pokušaj imao je Falko, mogao je do još jednog pogotka i Srnić.

Međutim, posle više od sat vremena kontrole, igra Crvene zvezda počela je da puca pod naletima nediscipline i čudnih rešenja. Raspojasala se utakmica, do te mere da je ekipa Dejana Stankovića počela da greši u osnovnim elementima. Teško su iznosili loptu, grešilii u osnovnom pasu. Upravo naj taj način došlo je do prvog penala koji nije iskoristio Garsija... Međutim, Betoljo je kaznio lakomislenost crveno-belih i prekršaj Sanoga.

Srećom po Zvezdu jedan odd defanzivaca Arisa je ubrzo faulirao Bakajoka. Kanga je bio siguran.


tagovi

Dejan StankovićAksel BakajokoGelor Kanga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara