Zvezda je bila okidač, Fener želi ceo novi tim! Sledeći su Livaković, Under, Ekambi, možda i Krunić...

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.07.23. | 16:31

Oluja istanbulskog velikana na letnjoj pijaci

Devet godina je prošlo od poslednje titule Fenerbahčea i frustracije u najvećoj navijačkoj armiji u Turskoj su dostigle istorijski maksimum. Pripremni period i poraz od Crvene zvezde su samo dolili ulje na vatru. Zato je uprava Fenera krenula u najambiciozniji prelazni rok u poslednjih desetak godina. Fener pravi praktično ceo novi tim!

Već je stiglo nekoliko atraktivnih pojačanja a nove mete su Džengiz Under i Rade Krunić! Videćemo koliko je to izvodljivo...

Izabrane vesti

Nikada duže čekanje na titulu u kombinaciji sa dobrom zaradom od prodaja su omogućile Fenerbahčeu bogat prelazni rok. Fener je od prodaje Arde Gulera zaradio 20.000.000 evra, još 12.300.000 od transfera Atile Salaja u Hofenhajm, a oko 10.000.000 evra su im kombinovano doneli prelasci Brume u Bragu i Beriše u Augzburg. Kao slobodni igrači su otišli prvi strelac Ener Valensija (Internasional), Ali Samata (PAOK), Dimitrios Pelkas (Bašakšehir) i Miha Zajc koji još nema klub.

A onda se prešlo na masovna dovođenja pojačanja.

Prvo je dobijena trka sa mnogobrojnim klubovima za englesko krilo Rajana Kenta, ponajboljeg igrača Glazgov Rendžersa prethodnih godina koji je došao kao slobodan. Veliku pobedu je Fener izvojevao dovođenjem bosanskog vetarana Edina Džeka iz Intera sa kojim je potpisan dvogodišnji ugovor. Kao slobodan igrač je stigao i francuski štoper Aleksander Điku iz Strazbura kojeg su prošlog leta želeli klubovi iz najjačih liga.

A onda je posle turnira u Sankt Peterburgu odjeknula bomba! Fener je ispred nosa gradskom rivalu Bešiktašu ukrao kapitena i najboljeg Ajaksovog igrača Dušana Tadića. Takođe bez plaćanja obeštećenja.

Oko 2.500.000 evra je uloženo u mlade truske igrače Bartuga Elmaza (Marselj) i Irfana Egribajata (Goztepe), za 1.400.000 je iz Flamenga stigao iskusni brazilski štoper Gustavo Enrike a potom i dva najskuplja pojačanja.

Brazilski štoper Rodrigo Bekao iz Udinezea je bio želja velikih italijanskih klubova ali ga je Fener namamio u Istanbul i platio Zebrama 8.300.0000 evra. Još bolje pojačanje je poljski vezista Sebastijan Šimanski koji je minule sezone igrao fenomenalno na pozajmici iz moskovskog Dinama u Fajenordu. Želeo je holandski šampion da ga zadrži ali nije mogao da parira ponudi Fenerbahčea. Šimanski je kupljen za skoro 10.000.000 evra.

U međuvremenu je nedeljama dogovaran transfer Dominika Livakovića iz zagrebačkog Dinama. Fenerbahče ima usmeni dogovor sa Dinamom i golmanom hrvartske reprezentacije. Navodno se samo čeka samo rasplet kvalifikacija u Ligi šampiona, pa da Fener za 9.000.000 evra realizuje transfer. Ako kojim slučajem Hrvat ne održi obećanje, Fener će krenuti po Kejlora Navasa iz Pariza.

Dugo je Fener vodio i rat sa Galatom za Vilfrida Zahu ali je u tom slučaju gradski rival odneo pobedu. Potom se Fenerbahče okrenuo turskom reprezentaztivcu Džengizu Underu iz Marselja. On je višak na Velodromu posle dolaska Ismaile Sara i pregovori su u toku. Još je nejasno da li Fener planira pozajmicu ili definitivan transfer bivšeg krila Rome.

A danas je iz Istanbula stigla i vest da će Fenerbahče pokušati da dovede Milanovog vezistu Radeta Krunića. Šanse im nisu velike jer je Krunić kao univerzalni vojnik dragocen za Stefana Piolija ali se Turci nadaju da bi mogli da ga „čačnu“ bogatijom ponudom od onoga što zarađuje u Milanu.

Ni tu nije kraj. Želja je i kamerunski napadač Karl Toko Ekambi iz Liona za kojeg nude 5.000.000 evra ali tu je i konkurencija arapskih klubova koji žele istog igrača.

Baš vrelo leto u žuto-plavom delu Istanbula... 


tagovi

Zimski prelazni rok 2023Rade KrunićDušan TadićSebastijan ŠimanskiEdin DžekoRajan KentDžengiz UnderKarl Toko EkambiDominik Livaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara