Zvezda oborila rekord iz leta 2018. godine! Na grani još 7.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.02.24. | 12:16

Stefan Leković se nametnuo u Viljarealu, čekaju se Kings Kangva i Uroš Kabić

Večita je to tema u kafanskim raspravama, čak i u akademskom dijalogu... Uvek su se provlačiti argumenti za i protiv velike prodaje, kada je reč o Crvenoj zvezdi. Posebno, što je veliki deo navijača kluba sa Marakane osetljiv na decu stasalu u Ljutice Bogdana. Gledaju na njihove odlaske kao na otkidanje zdravog tkiva Crvene zvezde. Emotivno je zaista tako, ali tržišno, gledajući sve kroz biznis naočare, krajnje je normalno da srpski šampion unovči eksponate iz sopstvene fudbalske radionice.

Ne gledaju navijači blogonaklono na prodaje Koste Nedeljkovića i Jovana Mijatovića, međutim to je izvor iz kojeg Crvena zvezda povremeno ili stalno mora da se napaja. Zimski prelazni rok, za razliku od letnjeg kada su se crveno-beli euforično spremali za Ligu šampiona, nije obilovao bombastičnim dolascima. Uglavnom se sve svelo na odlaske. Pojedini treba da donesu finansijski mir, makar do leta, poput transfera Koste Nedeljkovića u Aston Vilu i Jovana Mijatovića u Nujork Siti. Neki su odrađeni čisto da se rastereti svlačionica i pomogne Vladanu Milojeviću u težnji da napravi harmoniju unutar kluba. Jer je bilo mnogo nezadovoljnih, čak frustriranih minutažom.

Izabrane vesti

Kada se sve uzme u obzir, Crvena zvezda je na petorici igrača zaradila 18.800.000 evra bruto. Neto je naravno niži, jer treba uzeti u obzir trošak poreza i menadžerskih provizija. Faktografski, srpski šampion je oborio rekord u novijoj istoriji kada je reč o zaradi u jednom prelaznom roku. Do sada je najviše para ušlo u Crvenu zvezdu leta 2018. godine, uoči prvog ulaska u Ligu šampiona. Tada je posle odigranih kvalifikacija i meča u Salcburgu Nemanja Radonjić prodat Olimpiku iz Marselja za 12.000.000 evra, što je i dalje ubedljivo najveća suma u Zvezdinoj novijoj istoriji.

Početkom tog leta dobar „udarac“ predstavljala je prodaja Uroša Račića u Valensiju za 2,.200.000 evra, dok je Aleksandar Pešić otišao u Al Itihad za 4.200.000 evra. Simboličnu zaradu predstavljao je i odlazak Luke Adžića u Anderleht za 800.000 , usled nezadovoljstva statusom u Milojevićevom timu. Na papiru crveno-beli su prihodovali 19,2, dakle više nego ovog januara. Međutim, neto zarada od prodaje Nemanje Radonjića iznosila je nešto više od šest miliona evra, usled vrlo komplikovanih vlasničkih odnosa i procentata bivšem klubu i mendžerima u ugovoru krilnog fudbalera iz Niša. Neto zarada kluba sa Marakane je bila oko 15.000.000 evra.

PRODAJNI POTENCIJAL OPAO, ČEKA SE ŠLJIVIĆ

Prodajama Koste Nedeljkovića i Jovana Mijatovića, Crvena zvezda je značajno oslabila trenutni prodajni potencijal. Mada ga ima u Osmanu Bukariju i Omriju Glazeru, nadaju se svi u Ljutice Bogdana da će se narednih meseci pričati o Jovanu Šljiviću kao o njegovim ispisnicima koji su se otisnuli u Birmingem i Njujork.

Međutim, mogla bi Crvena zvezda u junu da dohvati dostižnih 7.000.000 evra koji su na grani, i potom bude mirna do kraja kvalifikacija za Ligu šampiona, bez obzira da li će ići u šampionsku ili nešampionsku stazu. Jer bolje vrbac u ruci, nego golub na grani.

LEKOVIĆ NAJBLIŽI OTKUPU, HRVAT MOŽE DA POMOGNE

Crveno-beli trenutno imaju trojicu igrača na pozajmicama koji bi mogli da im donesu korektnu zaradu. Pre svega to se odnosi na Stefana Lekovića. Posle spoznaje da ga Barak Bahar ne vidi u planovima za narednu sezonu, mladi štoper se otisnuo u drugim tim Viljareala. Španci su platili pozajmicu 300.000 evra, uz uslov da će se izjasniti o otkupu po ceni od 4.000.000 do sredine maja. Za sada deluje da je Leković ispunio očekivanja. Igra standardno, bio je na klupi prvog tima dva tima. Moguće je da već kaklulišu sa tom zaradom u Ljutice Bogdana.

Dodatna tri miliona mogli bi da donesu Kings Kangva i Uroš Kabić. Reprezentativac Zambije je otišao u belgijski Kortrijk na pozajmicu za 500.000 evra. Dodatni milion crveno-belima mogle bi da donesu dobre igre mladog veziste u Belgiji. Mada mu neće biti lako uzimajući u obzir snagu Kortrijka.

Zanimljivo je šta će biti sa Urošem Kabićem. Posle 169 minuta, on se otisnuo na pozajmicu u Torino. Bez obaveznog otkupa. Pitanje je da li je u ovom trenutku spreman za igranje u Seriji A, ali hrvatski stručnjak Ivan Jurić je pokazao da zna sa igračima sa ovdašnjeg podneblja. Indirektno, Hrvat može da utera u Zvezdinu kasu dva miliona evra.


tagovi

Zvezdan TerzićStefan LekovićKings KangvaUroš Kabić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara