Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Zvezda odigrala šampionsko poluvreme: Tomane blistao i bez gola, Spidi je mali Radonjić!

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.07.20. | 20:46

Crveno-beli pružili najbolju partiju u pripremnom periodu i propustili priliku da do vrha napune mrežu Napretka- 2:1

Rekao je Dejan Stanković pre tri dana da ne očekuje spektakluarnu igru protiv Napretka, ali je igra Crvene zvezde konačno zamirisala i dobila šampionsku notu. Posebno u prvom poluvremenu.Crveno-beli u trećem pripremnom meču savladali Napredak iz Kruševca sa 2:1, ali navijači i stručni štab mogu da budu zadovoljni zbog druge činjenice. Ozbiljan napredak napravila je Crvena zvezda u odnosu na ranije provere, propustivši priliku da do vrha napuni odbranu tima Dragana Ivanovića. Da je bilo publike u Ljutice Bogdana sigurni smo da bi apaluzi parali nebo iznad Topčiderskog brda.

Crvena zveda je posebno u prvom poluvremenu bila konkretna, rastrčana, brza i ofanzivno ubojita. Istina, nisu naišli crveno-beli na dekadentan dvostruki blok,već ekipu koja je želela da igra. Za taj potez Draganu Ivanoviću kapa dole, ali sa mnogo prostora ispred sebe Zvezdini ofanzivci su znali kako da konstantno ugrožavaju Mladena Živkovića. Nije postigao pogodak, ali barjaktar Zvezdinog dobrog izdanja bio je Tomane, koji je, bar na ovom meču „kliknuo“ sa Kataijem, Ivanićem i posebno Spiridonovićem. Nekadašnji mladi reprezentativac Austrije je ponovo pokazao da je profil kakav je nedostajao Crvenoj zvezdi, jop od odlaska Nemanje Radonjića. Na kraju je uspeo i da zatrese mrežu. Donekle, utisak je pokvaren u finišu kada je Dino Šarac završio jednu kontru gostiju.

Izabrane vesti

Vrlo zanimljivu postavu izveo je Dejan Stanković na megdan kruševačkom Napretku. Ne govorimo o personalnim rešenjima, jer je to postava koja bi trebalo da iznese početak nove sezone, ali posebno u ofanzivi crveno-beli su bili drugačije složeni nego u prethodnim proverama. Pridošlica iz Pogona Srđan Spiridonović igrao je više u sredini, iza Tomanea, i jako pomagao Ivaniću, Nikoliću i jedinom klasičnom krilu Aleksandru Kataiju.

Napredak predvođen iskusnim stručnjakom Draganom Ivanovićem izašao je dosta hrabro na teren najvećeg srpskog stadiona, visoko podigao linije, što je odgovaralo crveno-belima da pokađu ofanzivan potencijal. Crvena zvezda je odigrala ubedljivo najbolje poluvreme u pripremnom periodu. Portugalac Tomane konačno nije bio otuđen od ostatka tima, i vidljivo patio od nedostatka samopouzdanja. Bivši napadač Tondele, ne računajući utakmice sa Napretkom, odigrao je ubedljivo najbolji meč od kada je stanovnik Marakane. Dobio je svaki duel sa odbranom Napretka, perfektno ostavljao lopte i prostor saigračima iz ofanzivnog dela veznog reda.

Upravo je Tomane asistirao Mirku Ivaniću za vođstvo domaćina i odličan završetak akcije koju je počeo Aleksandar Katai. Pre toga je Tomane promašio zicer, ali teško da će mu posle večerašnjih 45 minuta Dejan Stanković šta zameriti. Bilo je mnogo pozitivnih promena u igri Crvene zvezde. Odličnom nožnom tehnikom Milan Borjan je lako razbijao visoki presing Kruševljana i omogućavao ostatku tima da ne igra protiv postavljene odbrane gostiju. Imali su, dakle, crveno-beli mnogo prostora da pokađu šta znaju. A to je pored Tomanea, najbolje koristio Srđan Spiridonović. Vrlo zanimljive reference je pokazao Srbin iz Beča, čak nagovestio da bi mogao da predstavlja dostojnu zamenu za davno otišlog Nemanju Radonjića. Popularni Spidi je protiv Metalca promašio zicer, ali ovoga puta nije mogao da pogreši na asistenciju Rodića. Veliki deo posla pasom unapred odradio je Seku Sanogo. Trener Crvene zvezde bivšeg reprezentativca Obale Slonovače čuva kao Karabinjeri galeriju Vitorio Emanuele, u njegovom „drugom“ gradu Milanu. Izveo ga je u 40. minutu, verovatno iz predostrožnosti.

I pored toga što je mogao da trlja bradu i saigračima priča kako je to ono što želi, Dejan Stanković je kao električni zec skakao pored klupe.

„Momci, hajde da skratimo teren“, bila je jedna od reakcija Dejana Stankovića.

Usledila je i pohvala Veljku Nikolića i pored pogrešnog pasa ka Gajiću.

„To je dobro, hoću loptu unapred. To je dobro Veljo“.

Napredak je jedinu šansu u prvom poluvremenu imao posle prekida, kada je Oumaru skočio i pogodio prečku. Još jednom su pripretili Kruševljani posle centaršuta Sprema.

U nastavku je viđen veliki broj izmena. Međutim, Crvena zvezda je sa nekim drugim igračima nastavila da igra u jakom ritmu. Nisu imali sreće mladi Eraković i Radulović da pogode mrežu rivala. Putevima Tomanea nastavio je i Crnogorac Nikola Krstović koji je agresijom i dobrim kretanjima umarao odbranu Napretka. Zaslužio je Krstović pogodak, do njega je mogao i Vukanović.

Ipak, Kruševljani su zatresli mrežu Milana Borjana preko Šarca.

U drugom delu videli smo Miloša Degeneka na poziciji levog beka.

CRVENA ZVEZDA – NAPREDAK 2:1 (2:0)

/Ivanić 18, Spridonović 24 – Šarac 81/

Stadion: Rajko Mitić

Igrano bez prisustva gledalaca

Sudija: Igor Kovačević

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan – Gajić, Pankov, Milunović (od 40. minuta Degenek), Rodić - Sanogo, Ivanić, Nikolić, Spiridonović – Katai. Trener: Dejan Stanković. Igrali su još: Eraković, Radulović, Krstović, Gobeljić, Vulić, Babić, Vukanović

NAPREDAK: Živković – Spremo, Milovanović, Rašković, Marinković, Markovski, Kostić, Leković, Mrkić, Stević, Oumaru. Igrali su još: Jordanov, Kocić, Zuvić, Živanović, Zeljković, Matić, Šarac. 


tagovi

Srđan SpiridonovićDejan StankovićTomane

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara