Zvezda prestala da se takmiči i tri velika problema pred revanš

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.08.22. | 10:37

Govorimo o formi Kataija, Dragovića i statusu Sekua Sanoga

Da je bilo malo više hrabrosti Crvena zvezda ne bi došla u situaciju da u ranoj fazi meča juri gol zaostatka na vrućem terenu u Haifi. Da je bilo samo malo više taktičke pameti, crveno-beli ne bi morali da imaju nemirne snove pred revanš na krcatoj Marakani i razmišljaju kako da istope gol prednosti izraelskog prvaka. Jednu od čudnijih utakmica odigrao je klub iz Ljutice Bogdana u novijoj istoriji, odstupivši od osnovnog načela letnjih meseci - da se fudbal u tom periodu ne igra, već da se tada isključivo takmiči i prolazi.

Utakmica na stadionu Sami Ofer bila je toliko sadržajna da je za neutralne ljubitelje fudbala, predstavljala duel, primera radi, Borusije iz Dortmunda i PSŽ-a za siromašne. Mnogo tranzicija, šansi, visoko podignute odbrane obe ekipe, kontre, preokreti, jak intenzitet i golovi. Međutim, u toj taktičkoj centrifugi Crvena zvezda je izgubila sebe i kontrolu nad dešavanjima na terenu.Posebno, što se u prethodnom peridu ekipa Dejana Stankovića na međunarodnoj sceni nije profilisala kao tim navedenih karakteristika. Cinizam je doneo crveno-belima četiri boda u sudarima sa Bragom, pobedu u Razgradu ranije u periodu Vladana Milojevića spasonosne remije u Salcburgu i Bernu. Međutim, kao da je Dejan Stanković požurio sa totalnom revolucijom igre, pošto mu je ekipa sa Bukarijem i Kangvom dobila na ozbiljnoj brzini.

Izabrane vesti

 Crveno-beli više nisu čitljivi kao ranije, kada se sve zasnivalo na udarima sa levog beka, ali su u Haifi pokazali ozbiljne anomalije koje se na ovom nivo ne praštaju.Uticajni srpski menadžer Ranko Stojić, gostujući na televiziji Arena Sport, sa dve rečenice otkrio je suštinu problema. Crvena zvezda je u Haifi igrala sa momcima koji imaju orijentisan pogled ka golu rivala, bez klasičnog oduzimača lopti u maneveru.

 Videli smo kako je to izgledalo u ofanzivi, ali je isto tako činjenica da je Haziza kod drugog gola Pijeroa centrirao bez bloka, odnosno da je Šeri kod ključnog detalja ostao sam. Da ne govorimo o tome da je Makabi imao mnogo obećavajućih situacija blizu gola Milana Borjana.

Trener Dejan Stanković još tokom priprema u Sloveniji doneo je vrlo bitnu stratešku odluku. Formacija bez klasične šestice napravila je od Crvene zvezde ofanzivno više nego pristojan tim, sposoban, sigurni smo, da ugrožava i timove iz drugog šešira Lige šampiona. Ali zavarani terorom u Mozzart Bet Superligi, gde posao obavljaju sa 30 posto potrošenje, crveno-beli su negde, na 90 minuta, zaboravili da im je potreban balans. Srednji red Crvene zvezde sa Kangom i Kangvom delovao je suviše meko, sa kasnim korekcijama ostavljao je igrače Makbija u situacijama “jedan na jedan”. Da ne govorimo o tome da su Mohamed Ali i Levi pokupili sve druge lopte, od koji se živi u ovakvim utakmicama.

DRAGOVIĆ BEZ POTREBNOG UTICAJA I KAKO PROMENITI STATUS SEKU SANOGA...

 Visila je Crvena zvezda, ali je postigla dva gola i imala dva zicera koji je mogla da reši pitanje konačnog plasmana. Kraj prvog poluvremena je vrlo verovatno zamutio i pogled sa klupe Dejanu Stankoviću. Da može kojim slučajem da vrati vreme sigurni smo da bi 46. minutu temperamentni stručnjak ostavio u svlačionici nekog od ofanzivca i šansu pružio Sanogu ili Srniću, kako bi gužvom u sredini još više unervozio Makabi. I možda zatvorio meč.

Biće zbog toga Dejan Stanković pod posebnim pritiskom u revanšu, moraće da očekivanu ofanzivu dozira i taktički monogo boljom igrom, kako Zvezdini defanzivci ne bi morali da brane situacije tri na tri ili četiri na četiri. Ozbiljan problem u najavi, ako se na sve doda da crveno-beli imaju problema sa formom kičmenog stuba prošlogodišnjeg tima.

Kada se gledaju samo primljeni golovi, Nemanja Milunović je bio najslabija Zvezdina karika u defanzivi. Ali je popularni Đed imao najviše oduzetih čistih lopti i dobijenih duela. Njegov partner Aleksandar Dragović bio je diskretan. Daleko od epicentra dešavanja, kao da je želeo ovog puta da odgovornost prebaci na druge i ne sudara se sa vrlo raspoloženim Pijerom. Nije imao Dragović potrebnu prošlosezonsku oštrinu i odlučnost ni protiv Pjunika, ali je tada razlika u kvalitetu bila više nego očigledna.

Igrao je Dragović pod pritiskom potencijalne suspenzije, znao je da žutim kartonom eliminiše sebe za dvoboj u Beogradu, što mu je skratilo mogućnost da rizikuje. Ali na Marakani će morati.

Kao što će i Aleksandar Katai morati da se podigne na viši nivo. Jer posle iskorišćenih slabih dana, Zvezdin Magiko je i u Haifi bio nedovoljno aktivan. Teški Kataijevi pokreti su pojave koje već traju nekoliko sedmica, mada niko i nikada ne može da dovede u sumnju njegov esencijalni kvalitet. Ali negde se i on privikava na Zvezdinu revoluciju i giri i ubrizgavanje brzine.

I još jedan problem se nadvio nad Dejanom Stankovićem. Status Seka Sanoga je nešto, što je moralo da se predupredi u pripremi ove sezone i letnjih kvalifikacija. Videlo se da će teško ići bez klasičnog zadnjeg veznog, ali je pitanje da li je Sanogo sposoban da iznese revanš na pravi način. Ne zbog kvaliteta kojim može da neutrališe Šerija, već činjenice da zna da mu se priprema zamena. Realno, koliki biste vi bili posvećeni na poslu i odani šefu posle spoznaje da će uskoro možda doći neko drugi na vašu funkciju.

Ozbiljna nedoumice i razmišljanja pred revanš. Mada je jasno da Crvena zvezda i dalje ima sve u svojim nogama.


tagovi

Seku SanogoDejan StankovićAleksandar DragovićAleksandar Katai

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara