ZVEZDA - TIM ZA MAKABI: Stanković proverenim snagama napada Ligu šampiona, umesto kadrovske taktička izmena

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.08.22. | 19:41

Crveno-beli očekivanim sastavom izlaze na poslednje gostovanje pred grupnu fazu evropskih takmičenja

Izvanredan start Crvene zvezde oslikan kroz sedam pobeda u isto toliko zvaničnih duela uz gol razliku 28:1 potvrdio je da šampion Srbije najzad ima tim skockan i spreman da se u punom sjaju pokaže već od prvih izazova.

Ukoliko su spoticanja na putu do grupne faze Lige šampiona prethodnih sezona mogla da se podvedu pod uticaj neuigranosti tima, dosadašnje igre crveno-belih u aktuelnoj sezoni potvrda su da tim Dejana Stankovića najvažnijih 180 minuta u sezoni dočekuje u idealnom momentumu. Efikasna igra koja rivalima ne ostavlja vremena da uzmu daha obeležila je prvih mesec i po dana takmičarskih iskušenja na putu kluba iz Ljutice Bogdana i kreirala jasnu sliku zamisli Zvezdinog stratega. Od slavlja nad Radničkim iz Niša (4:0), do trijumfa protiv Voždovca identičnim rezultatom lider Mozzart Bet Superlige izbrusio je startnu postavu i gotovo izopštio bilo kakve dileme po pitanju najjačeg sastava crveno-belih uoči dvomeča sa Makabijem iz Haife u okviru plej-ofa za Ligu šampiona, pa je slika startne postave pred poslednje gostovanje u okviru trećeg Stankovićevog pokušaja da materijalizuje šampionsku godinu iza sebe i plasira se u evropsku elitu gotovo kristalno jasna.

Izabrane vesti

Sa najjačim timom, onim koji je i otvorio ovogodišnji evropski put na domaćem terenu protiv Pjunika, strateg Crvene zvezde otvoriće susret u Izraelu, a jedina promena koja se očekuje je taktičke prirode, odnosno postavke s obzirom da se radi o duelu sa najtežim rivalom u dosadašnjem nizu.

Ispred neprikosnovenog Milana Borjana, ove sezone matiranog samo jednom za 630 minuta (od Mladosti iz Lučana), defanzivnu liniju će činiti iskusni štoperski duo Nemanja Milunović i Aleksandar Dragović, dok će za odbrambene zadatke uz aut linije biti zaduženi Strahinja Eraković i Milan Rodić.

Mladi štoper postao je prva opcija na prinudnoj poziciji desnog beka u evropskim duelima te će sa iztim zadatkom kao protiv Pjunika izaći i na teren u Izraelu, dok će za Rodića sutrašnji duel predstavljati povratak na evropsku pozornicu posle propuštenog gostovanja u Jerevanu usled suspenzije zbog crvenog kartona.

Već ustaljeni dvojac Kings Kangva - Gelor Kanga, još jednom će imati zadatak da kreira igru crveno-belih, doduše uz najveći stepen odgovornosti do sada s obzirom na činjenicu da je Makabi najkvalitetniji u nizu dosadašnjih rivala Crvene zvezde. Upravo na sredini terena očekuje se da šampioni Srbije i Izraela vode krucijalne bitke i da postavka u drugoj trećini terena donese rešenje za agresivnu igru domaćina od kojeg se očekuje da pokuša da u što većoj meri iskoristi prednsot domaćeg terena u prvom susretu.

Jednu od opcija na putu do ostvarenja cilja za Stankovića je predstavljala i nešto defanzivnija postava u kojoj bi šansu među starterima dobio Slavoljub Srnić ili Seku Sanogo, međutim strateg crveno-belih umesto kadrovskih odlučio se na taktičke izmene, te će glavnu razliku predstavljati nešto gušća postavka srpskog predstavnika koji će šansu da ugrozi rivala tražiti preko Aleksandra Pešića i trija Bukari - Ivanić - Katai koji će delovati iza njega.

“Znamo da je Makabi ozbiljno organizovana ekipa, i da rade odličan pritisak na polovini protivnika. Koriste domaći teren maksimalno, dobro su organizovani, imaju brzinu i iskustvo. Hrabri su, ne ostaju pozadi jedan na jedan, uvek na svojoj polovini imaju igrača više. Zato imaju momke napred koji rade za dvojicu ili trojicu", nagovestio je Stanković određene promene uoči puta u Haifu, a nešto gušća postavka u defanzivi sa sobom će nositi posebne zadatke za ofanzivce.

Pre svega, oči će biti uprte ka Osmanu Bukariju koji je protiv Pjunika na najbolji način demonstrirao neverovatnu brzinu. Hitri fudbaler iz Gane imaće važnu ulogu u brzoj tranziciji, međutim njegovi prodori po krilu neće biti jedino oružje s obzirom na neverovatnu formu Mirka Ivanića koji je prvi paker crveno-belih ove sezone, dok su jednako visoka očekivanja postavljena i pred Aleksandra Kataija i Aleksandra Pešića. O Kataijevom značaju Stanković je govorio nakon susreta sa Voždovcem, dok se Pešić vrlo brzo po povratku u Ljutice Bogdana ustalio na poziciji centarfora. Odluku pri izboru špica stategu crveno-belih olakšao je peh Milana Pavkova koji je iz zdravstvenih razloga ostao u Beogradu.

Sa timom koji je razorio Pjunik u prvom od dva susreta crveno-beli će pokušati da naprave pretposlednji korak na putu do grupne faze Lige šampiona, a ostvarenjem Stankovićevih zamisli crveno-beli bi u Beogradu samo krunisali dosadašnji niz uspeha i pred beogradskom publikom ponovili uspehe iz sezona 2018/19. i 2019/20.

MAKABI HAIFA - CRVENA ZVEZDA (sreda, 21.00)

Sudija: Karlos del Sero Grande (Španija)

Projektovani sastav Crvene zvezde (4-2-3-1): Borjan - Eraković, Dragović, Milunović, Rodić - Kangva, Kanga - Bukari, Ivanić, Katai - Pešić.


KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

21.00: (2,35) Bode/Glimt (3,50) Dinamo Zagreb (3,15)

21.00: (2,25) Kopenhagen (3,30) Trabzon (3,60)

21.00: (2,70) Glazgov Rendžers (3,35) PSV Ajndhoven (2,80)

Sreda

21.00: (2,30) Karabag Agdam (3,20) Viktorija Plzen (3,60)

21.00: (5,40) Dinamo Kijev (3,70) Benfika (1,75)

21.00: (2,65) Makabi Haifa (3,20) Crvena zvezda (2,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

FK Crvena zvezdaMakabi HaifaDejan StankovićLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara