Borjan i Degenek u prvom meču protiv Genta (©Star Sport)
Borjan i Degenek u prvom meču protiv Genta (©Star Sport)

Zvezdi treba fanatizam iz Kopenhagena

Vreme čitanja: 6min | čet. 26.11.20. | 08:01

Daleko važnije od toga za kojih 11 igrača će se odlučiti Dejan Stanković biće to sa kojim stavom igrači Crvene zvezde istrče na teren Gelamiko Arene. Ukoliko prevaga bude napravljena na psihološkom planu i pozitivan rezultat u Belgiji biće znatno bliži ostvarenju

Situacija na tabeli Grupe L gotovo je idealna, ali ona u igračkom kadru srpskog šampiona nije nimalo sjajna, pa je jasno da bi svaki pozitivan rezultat za Crvenu zvezdu u Gentu predstavljao idealnu opciju za ekipu Dejana Stankovića u trenutnim okolnostima. Prema prvim proračunima i kalkulacijama, koje su napravljene nakon slavlja nad belgijskim klubom u Beogradu, crveno-belima bi i eventualni bod na Gelamiko Areni mogao bude sasvim dovoljan za prolaz u 1/16 finala Lige Evrope. Naravno, ukoliko Liberec bude doživeo očekivane poraze u predstojeća dva kola.

Dejan Stanković se u dosadašnjem toku sezone suočavao sa brojnim izazovima kada je u pitanju sastavljanje tima za evropske mečeve, ali nijednom nije bio u situaciji da mu nedostaje baš ovoliko važnih igrača. Gent ima ogromne probleme od početka sezone, smene trenera i loša forma uticale su na to da Belgijanci mimo svih očekivanja prvi deo grupne faze Lige Evrope završe bez ijednog boda, ali su u Beogradu pokazali da imaju nekoliko vrhunskih pojedinaca u svojim redovima i da srpskom šampionu neće biti nimalo lako da u ovom mečuvdođe do željenog rezultata. Olakšavajuća okolnost za Crvenu zvezdu biće to što i Vim de Deker ima ozbiljne probleme kada je u pitanju sastavljanje napadačkog tandema za večerašnji meč (18.55, RTS 1), ali je njegov sastav, prvo na na stadionu Rajko Mitić, a potom i u prvenstvenim mečevima sa Anderlehtom (1:1) i Šarlroom (1:0), pokazao da mu je forma u jasnom usponu. Gent ima ogroman imperativ uoči ovog meča, jer ga samo pobeda ostavlja u igri, pa u domaćim redovima neće biti nikakvih kalkulacija kada je konačni ishod u pitanju.

Izabrane vesti

Izostanci Aleksandra Kataija, Gelora Kange, Marka Gobeljića, Milana Rodića i Sekua Sanoga primoraće Dejana Stankovića da izvede tim koji praktično nikada nije igrao zajedno. Nije isključeno da mladi strateg napravi neki novi taktički eksperiment, ali nema sumnje da će i psihološka priprema ekipe imati ogromnu važnost. Crveno-belima će za željeni rezultat u Belgiji biti neohodna ogromna taktička disciplina, možda čak i istinski fanatizam, poput onog iz Kopenhagena, kada se ekipa Vladana Milojevića sat vremena sa igračem manje uspela da odoli pred naletima domaće ekipe. U finišu tog meča više nije bilo ni važno ko pokriva koju poziciju, već se samo radilo na ostvarivanju rezultata koji je crveno-belima obezbedio još jednu evropsku jesen u nizu. Gentu je upravo taj psihološki momenat najveći protivnik od početka sezone. Ona ekipa koja je igrala atraktivno i napadački tokom prošle sezone došla je u situaciju da gotovo u potpunosti ostane bez samopouzdanja, pa su bodovi izostajali i protiv mnogo slabijih protivnika.

Dejan Stanković (©Star Sport)Dejan Stanković (©Star Sport)

PROBLEMI SA TIMOM: TROJICA VEZISTA I NIJEDAN LEVI BEK

Crvena zvezda sebi ne sme da dozvoli ulaz u bilo kakvu vrstu panike tokom ovog meča. Bodovni saldo i činjenica da sve može da se ispravi u poslednja dva kola morali bi u potpunosti da rasterete i opuste Stankovićev tim. Crveno-beli breme odgovornosti moraju da prebace na stranu domaćina, koji bi, kako utakmica odmiče, mogao da ulazi u sve veću nervozu, što bi moglo da postane Zvezdino glavno oružje u Gentu.

"Znam koje smo igrače ostavili kod kuće i koliko oni znače za Zvezdu, ali nema alibija. Na nama je da se adaptiramo na situaciju. Imamo ekipu koja će se suprotstaviti Gentu i koja je spremna za utakmicu. Videćete i sami kakav će tim izaći - verujem u sve njih. Nećemo da potcenjujemo Gent, mislimo da su kvalitetni, ali nećemo se braniti", poručio je Dejan Stanković.

U svakom slučaju biće interesantno videti za kakve opcije na terenu će se odlučiti Dejan Stanković, jer nema sumnje da će morati da dođe do nekih prinudnih, možda i eksperimentalnih rešenja. Srpski šampion u ovom trenutku nema levog beka. To je mogao prinudno da bude Marko Gobeljić, ali on nije u doputovao sa ekipim, tako da će biti neophodno pronaći drugu alternativu. Mladi Strahinja Eraković se u poslednje vreme nije baš najsjajnije snalazio na tom mestu, a nije idealno delovalo ni kada je Miloš Degenek igrao na tom mesu u Rodićevim ranijim izostancima, poput onog u Tirani. Ipak, reprezentativac Australije će izvesno dobiti prednost zbog velikog iskustva u mečevima ovako velike važnosti.

Bez Sanoga i Kange izbor u samom srcu veznog reda je takođe potpuno sužen. Od klasičnih vezista, ako izuzmemo mladog Mateju Bačanina, koji se našao među putnicima, opcija su Veljko Nikolić, Mirko Ivanić i Njegoš Petrović, pa je realno očekivati da sva trojica budu na terenu. Izostanak Kataija i činjenica da Gavrić rovit ozbiljno su oslabili napadački deo tima, pa su u ovom trenutku u navali sigurne samo pozicije Dijega Falčinelija i Mohameda el Fardu Bena, dok će jedno mesto na boku najverovatnije dobiti Srđan Spiridonović. Bivši igrač Pogona potpuno je ispao iz ritma nakon blistavog dela sezone, pa mu je neophodno jedno kvalitetno izdanje kako bi se psihofizički vratio u tim.

Ali kao što smo rekli, daleko važnije od toga koji tim će izaći na megdan Gentu biće to sa kojim stavom igrači Crvene zvezde izađu na teren Gelamiko Arene. Ukoliko prevaga bude napravljena na psihološkom planu i pozitivan rezultat u Belgiji biće znatno bliži ostvarenju.

Igrači Genta na Marakani (©Star Sport)Igrači Genta na Marakani (©Star Sport)

NAVIJAČI DIGLI GLAS PROTIV UPRAVE GENTA, DE DEKER UIGRAO FORMACIJU SA TROJICOM ŠTOPERA

Iako na raspolaganju praktično nemaju nijednog klasičnog špica (Jaremčuk i Klajndinst zaraženi koronom, Depoatr povređen) Belgijanci su oči meča za Zvezdom na sva zvona uzvikivali kako su u potpunosti vratili samopouzdanje, što se videlo i u prehodnim mečevima, a pre svega u onom protiv Šarlroe. Gent protiv Zvezde juri pobedu, po mogućstvu ubedljiviju od poraza na stadionu Rajko Mitić (1:2) zbog boljeg međusobnog skora.

"Ta pobeda je bila dobra stvar za ekipu. Napokon dobijamo nagradu za svoj rad. Mogli bismo reći da smo na dobrom putu, a bodovi su morali da dođu. Prisutan je pravi mentalitet. Moramo da nastavimo ovim putem. Večerašnji meč je sledeći a spisku, znamo šta treba da uradimo. To neće biti lak izazov, ali sve dok postoji šansa da se kvalifikujemo mi ćemo i dalje verovati u to. Biće vrlo teško, ali ne odustajemo", rekao je Vim de Deker.

Da unutar Genta nešto ozbiljno ne štima u poslednje vreme pokazalo je i pismo navijača belgijskog tima koje se pre nekoliko dana našlo u medijima. Pristalice Genta su izrazile zabrinutost na koji klub funcioniše na svim poljima. Gent, koji je bio primer pravog poslovanja, ali i atraktivne igre na samo terenu, prema navodima navijača, sada više ne liči na sebe. Kritikuje se i transfer politika, kao i činjenica da se ne radi adekvano na pronalaženju mladih talentiovanih igrača koji bi klubu iznova donosili kvalitet i razvoj. Smatra se da klub navijače gleda kao klasičan izvor prihoda i da se nedovoljno osluškuje njihov glas.

Ekipa u takvim okolnostima sasvim sigurno nije bila potpuno spokojna u radu, ali je Vim de Deker proteklih nedelja uigravao formaciju sa trojicom štopera što je dalo dobar rezultat protiv Šarlroe, pa je realno će takav sistem biti na snazi i protiv Crvene zvezde.

"Bio sam skeptičan na početku, u prošlosti nisam imao dobra iskustva, ali je sada jasno da je to sistem koji nam najviše odgovara. Dobro funkcioniše. Za tim i za mene lično to je najbolji sistem. Uz sve poštovanje, ali mislim da uz malo više koncentracije možemo da pobedimo Crvenu zvezdu", poručio je komadant odbrane Genta Majkl Nagadeu.

GENT - CRVENA ZVEZDA (18.55, RTS 1)

Gelamiko Arena

Bez prisustva gledalaca

Sudija: Filip Glova (Slovačka)

GENT (5-3-2): Bolat – Botaka, Hanhe-Olsen, Ngadeu-Ngađui, Fortuna, Mohamadi – Dorš, Ođiđa-Ofoe, Kums – Bukari, Bezus.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Gajić, Pankov, Milunović, Degenek – Petrović, Nikolić – Ben, Ivanić, Spiridonović – Falčineli.

GRUPA L

Četvrtak

18.55: (2,40) Gent (3,35) Crvena zvezda (2,95)

18.55: (7,50) Liberec (4,60) Hofenhajm (1,43)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara