Žan Filip Kraso (©AFP)
Žan Filip Kraso (©AFP)

Zvezdin pik za špica zaludeo Ronalda, odbio produžetak ugovora i čeka unosne ponude

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.11.22. | 09:05

U Sent Etjenu je eksplodirao, dobio čak i kapitensku traku, a malo je falilo da na stadionu Žofroa Gišar deli svlačionisu sa Loisom Dionijem

Iako je Crvena zvezda u smiraj letnjeg prelaznog roka, posle Ohijevog odlaska u Brendbi, ojačala konkurenciju u napadu angažovanjem Kalife Kulibalija, gotovo celu jesen jedini izbor Miloša Milojevića bio je Aleksandrar Pešić. Reprezentativac Malija nije se nametnuo, trener crveno-belih pred završetak polusezone nije želeo da zalazi u njegov status i u neku ruku je nagovestio da su mu je u Beogradu “odzvonilo”, i da će Crvena zvezda na zimu ponovo pročešljati tržište kako bi rasteretila Aleksandra Pešića

Bacio se sportski sektor srpskog šampiona u potragu za napadačem, a Mozzart Sport je došao do dva imena koja su u najužem krugu kandidata da ove zime stignu na stadion “Rajko Mitić”. Jedno ime je dobro poznato, u pitanju je Mateo Kasijera, dok je pik i Žan Filip Kraso, koji je eksplodirao u Sent Etjenu, najbolji je strelac francuske Lige 2, a dobrim igrama zaradio je i poziv selektora Obale Slonovače. Marko Marin, direktor skautinga Crvene zvezde, gledao je Žana Filipa Krasoa protiv Meca, i nije jedini. Imaće crveno-beli jaku konkurenciju. 

Izabrane vesti

Sent Etjen se bori za goli život, preti mu ispadanje u niži rang i jedina svetla tačka u sezoni je - Žan Filip Kraso. Dao je osam golova, namestio upola manje i na Žofroa Gišaru su želeli da mu produže ugovor i povećaju platu sa 15.000 na 20.000 evra na mesečnom novou... Zakasnili su. Odbio je reprezentativac Obale Slonovače produžetak saradnje, poslušao je menadžera, koji se od letos zalaže da Kraso napusti desetostrukog šampiona Francuske. 

Pokušali su u Sent Etjenu da ga “podmite” kapitensku traku, narušili su i hijerhiju. Preskočili su Žiradona, zamenika kapitena, kada je Brijason bio odsutan, u trenutku dok su sa Krasoom vodili pregovore o nastavku saradnje. Ništa nije upalilo i jedina nepoznanica je hoće li najbolji strelac Lige 2 već na zimu dići sidro, a Sent Etjen zaraditi siću, ili će na leto postati slobodan strelac. Red je već sada veliki, u njemu ne stoji samo Crvena zvezda. 

Oko su bacili Monpelje, koji mu nudi povratak u Ligu 1 i priliku da se dokaže u elitnom rangu - u dresu Sent Etjena odigrao preko 20 utakmica i postigao jedan gol - a interesovanje su pokazali i Anderleht i Fajenord, ali i Valjadolid. Preciznije predsednik Ronaldo. Dopao se Fenomenu reprezentativac Obale Slonovače, zatražio je od operativca Frana Sanča da dovede Žana Filipa Krasoa u Valjadolid. I to da ne čeka leto, nego da po njega krene već na zimu. 

Letos je forma Krasoa bila dosegla pik, dao je sedam golova do završetka meseca avgusta, samo Bastiji četiri na utakmici i privukao je ogromnu pažnju. L’Ekip je tada obelodanio da je kijevski Dinamo ponudio Sent Etjenu 2.000.000 evra u 15 odsto od narednog transfera, ali je francuski klub zgužvao papir i bacio u kantu. Nisu želeli ni da čuju, jer su očekivali da će sa prvom violinom potpisati novi ugovor i blindirati ga. U međuvremenu su mogli da ostanu bez Krasoa dok se ne okonča Mundijal, jer mu je pretilo čak sedam utakmica suspenzije. 

Udario je Žan Filip Kraso u lice protivnika u poslednjim utakmicama meča sa Sošoom - bio i strelac u porazu Sent Etjena - daleko od lopte, ali momenat nije bio zabeležen kamerama i disciplinska komisija bila je blaga. Pauzirao je dve utakmice, vratio se na teren protiv Meca asistencijom i sa kapitenskom trakom oko ruke, kada je Marko Marin posmatrao meč sa tribina. A, kapiten je bio i u narednoj utakmici.

Krasoove akcije porasle su tokom ove jeseni, konačno je počeo da daje golove i nagoveštava potencijal koji su dok je bio dečak zapazili Lion i Lorijan. Birao je momak rođen u Štutgartu između tadašnjeg šampiona i kluba poznatog po kvalitetnom radu sa mladim igračima i odabrao - Lorijan. Svlačionicu je u jednom periodu karijere delio sa Genduzijem i Melijeom, ali na kraju profesionalni ugovor sa Lorijanom nije potpisao, iako je znatno pre vršnjaka priključen prvom timu. 

Selio se po niželigaškim klubovima u Francuskoj posle odlaska iz Lorijana, psihički nije bio spreman za promenu sredine i degradiranje, što igranje sa amaterima umesto treninga sa profesionalcima jeste bilo za reprezentativca Obale Slonovače, koji se zbog posla rotitelja kao mali iz Nemačke preselio u Francusku. Sent Etjen ga je vratio u život, a Zvezdin pik je umalo zaigrao sa Loisom Dionijem u Sent Etjenu. Baš kao i Crni bik, i Žan Filip Kraso više voli da igra u formaciji sa dvojicom napadača. Bolje se snalazi kao ispomoć, a ne kao klasična devetka. 

“Volim da igram u formaciji sa dvojicom napadača, da budem taj drugi. Navikao sam se na tu postavku igre u Lorijanovoj školi, tamo su forsirali igru sa dvojicom napadača koji su po karakteristikama drugačiji i nadopunjuju se. Kompatibilan sam sa Gaetanom Kurteom, iako obojica volimo da igramo sa loptom u nogama. Pokušavamo da se prilagodimo, sakrijemo šta smeramo i ne dozvolimo rivalima da nas lako pročitaju. Dobro igram jedan na jedan, volim da napadam dubinu, dok u vazduđnim duelima sigurno znam da ću makar dodirnuti loptu”, svojevremeno je Žan Filip Kraso pričao za sajt lige. 

Iako igra za Obalu Slonovače, a prve fudbalske korake napravio je u malom klubu u Štutgartu, i to kao štoper, Kraso ističe da se oseća kao Francuz i da je povratak u Nemačku eliminisao zbog jezičke barijere. Tamo je rođen, ali nemački nikada nije progovorio. Ako se bude vodio srcem i ne bude želeo da izlazi iz zone komfora, teško će Žan Filip Kraso ove zime ili najkasnije idućeg leta, kada mu istekne ugovor sa Sent Etjenom, napustiti Francusku. 

Za sada je samo jedno sigurno - u Sent Etjenu ne namerava da ostane. Vagaće između Crvene zvezde, Fajenorda, Monpeljea, Anderlehta, Valjadolida...



tagovi

Žan Filip KrasoFK Crvena zvezdaSent EtjenValjadolidZimski prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara