Zvezdin vezni red u novom ruhu: Kangva bi mogao da plati ceh zbog Šljivića

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.06.23. | 17:05

Mituljikići čekaju u zasedi, Kanga bezbedan zbog srpskog pasoša,pripremne utakmice daće brojne odgovore

Tiho, nenametljivo, u senci potrage za napadačima Crvena zvezda je u dobroj meri rekonsturisala izgled veznog reda za novu sezonu. Još pre šest meseci srpskom šampionu se obećao Marko Stamenić iz Kopenhagena, čija promocija se očekuje u naredna 24 sata, verovatno po dolasku ekipe na Zlatibor. Danas je ugovor sa crveno-belima parafirao dugo čekani Edmund Ado, koji je prethodnih šest meseci proveo u subotičkom Spartaku kako bi uhvatio formu i vratio se na nivo iz Šerifa. Kada se na sve to dodaju reči generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića da se od supertalentovanog Jovana Šljivića očekuje da bude iznenađenje naredne takmičarske sezone i dobije ozbiljne minute, jasno je da u rekonstruisanom veznom redu crveno-belih neće imati mesta za sve. Odnosno za sve one koji su sa manje ili više uspeha izneli teret prošle takmičarske godine.

Osnovna ideja rukovodstva Crvene zvezde je da podmladi tim uoči učešća u Ligi šampiona, učini ga fizički i trkački moćnijim, što potvrđuju potpisi Marka Stamenića (2002. godište) i Edmunda Ada (2000. godište). Još je rano za neke projekcije, posebno što Crvenu zvezdu, pod vođstvom Baraka Bahara, čeka kompletan pripremni period i šest prijateljskih utakmica. Ali pod pretpostavkom da je Gelor Kanga siguran u rosteru za narednu sezonu, posebno što je jako cenjen u očima pojedinih vrlo, vrlo uticajnih zvezdaša (ima i domaći pasoš), te da je Srđan Mijailović imao važan uticaj na igru srpskog šampiona, jasno je da bi ceh novog izgleda veznog reda Crvene zvezde mogao da plati Kings Kangva.

Izabrane vesti

Reprezentativac Zambije sigurno nije u grupi igrača označenih kao promašaji sportskog sektora. Čak bi se moglo reći da je u prošloj sezoni, posle odlaska Dejana Stankovića, napravljena nepravda prema bivšem članu Arsenala iz Tule, te da je zaslužio više minuta. Često je Kings Kangva dobijao šansu na poziciji zadnjeg veznog, iako mu defanzivne karakteristike nisu jača strana i patio. Ali je gledajući brojke ispunio očekivanja u prethodnoj sezoni. Imao je 12 golova i šest asistencija, uz Aleksandra Pešića odlučio finale Kupa protiv Čukaričkog, kada je rasparao defanzivne linije Brđana u drugom poluvremenu. Međutim, gledajući trenutni roster Crvene zvezde, Kings Kangva je igrač koji bi mogao da napusti Marakanu i smanji broj legionara, pošto ih u Ljutice Bogdana ima podosta.

Kao alternativa Geloru Kangi, vezista iz Zambije je pružao najbolje partije. Davao i spektakularne golove kao protiv Spartaka iz Subotice, mada je na svim nastupima bilo jasno da ne može da igra na poziciji klasične šestice. Takvo opredeljenje Dejan Stanković je platio eliminacijom od Makabija iz Haife i odlaskom sa Marakane posle trećeg neuspešnog pokušaja da se domogne Lige šampiona.

Kings Kangva dobro igra na i za reprezentaciju Zambije. Nedavno je postigao pogodak u sudaru sa Obalom Slonovače, i jedan je od igrača sa solidnom tržišnom vrednošću. Krila Sovjetov su želela da ga dovedu u zimskom prelaznom roku za 1,5 miliona evra, ali srpski šampion nije želeo da ga proda iza neznatno veću sumu od one od koje ga je otkupio od Arsenala iz Tule. Dakle, jasno je da bi od prodaje Kingsa Kangve Crvena zvezda mogla da zaradi pristojan novac, i u ofanzivnom delu manevra oslobodi mesto. Zambijac je najbolje partije pružao kada je uz sebe imao pravog zadnjeg veznog, odnosno šesticu, ali na tom mestu crveno-beli već imaju popunjen roster.

U nekim projekcijama pored Stamenića, tu ulogu bi mogao da pokriva Ivanić. Tu je i pomenuti Jovan Šljivić, dečak rođen 2005. godine sa kojim Barak Bahar mora da bude opezan. Nije sporan talenat i potencijalne mogućnosti, ali je činjenica da momak iz Kruševca nije igrao takmičarski fudbal šest meseci, usled problema oko produžetka ugovora. Pored toga na poziciji ofanzivnog veznog, gde je upotrebljiv i Katai, u zasedi čekaju i braća Mituljikića.

Pred njima je izuzetno bitno, i vrlo burno leto. Jedan od njih Nikola je imao solidan broj minuta tokom proleća pod vođstvom Miloša Milojevića. Nije imao sreće, ni smirenosti, da nekoliko odličnih šansi kruniše golovima. Jovan se vraća sa šestomesečne pozajmice u redovima novosadske Mladosti, gde nije baš briljirao. Tu su još Lučić i Prucev. Moraće Bahar da seče posle Zlatibora.


tagovi

Kings KangvaJovan ŠljivićEdmund AdoBarak Bahar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara