Omladinci Crvene zvezde (foto: facebook FK Crvena zvezda)
Omladinci Crvene zvezde (foto: facebook FK Crvena zvezda)

Zvezdina deca propuštala šanse i ostala bez evropskog proleća

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.11.23. | 17:56

Posle preokreta u Nemačkoj, Lajpcig i drugi put savladao omladince Crvene zvezde - 0:1

Sudar u 4. kolu grupne faze omladinske Lige šampiona bio je idealna prilika za Zvezdinu decu da revanširaju vršnjacima iz Lajpciga. Pre dve nedelje u istočnoj Nemačkoj rival im je u završnih desetak minuta oteo ceo plen iz ruku, ali izabranici Nenada Milijaša, uprkos disciplinovano defanzivnom izdanju tokom tri četvrtine meča, nisu uspeli da serviraju osvetu na krovu Tržnog centra stadion. Dvadesetak minuta pre kraja dozvolili su beg i egzekuciju najopasnijeg napadača Lajpciga Janika Eduarda, a autor četiri gola u evropskoj eliti za mlade im je oduzeo šansu da u završna dva kola izbore nokaut fazu - 0:1.

Kada se podvuče crta i sumiraju utisci iz dve utakmice sa Lajpcigom utisak je da su Zvezdini tinejdžeri zaslužili tek da osvoje bar bod, dva, možda i cela tri. Ali krajem oktobra u Lajpcigu pala im je koncentracija i nisu uspeli da sačuvaju gol prednosti, dok su ovog popodneva, takođe bez Jovana Mijatovića i Koste Nedeljkovića, tokom sedamdeset minuta utakmice igrali vrlo staloženo i zrelo u odbrani, ipak, ne uspevajući da sjajnu pas igru u sredini terena pretoče u kontre i brže napade sa konkretnim ishodom. Utisak je da je gotovo uvek kada bi crveno-beli krenuli u napad sa većim potencijalom, nedostajao završni pas ili dodavanje pre njega.

Izabrane vesti

Treći poraz u grupnoj fazi uz jednu pobedu protiv Jang Bojsa znači da crveno-beli dečaci neće moći da napuste grupu G sa prve ili druge pozicije budući da su Mančester Siti i Lajpcig poravnati sa po 10 bodova. Moglo je biti i drugačije da je ekipa Nenada Milijaša koristila svoje šanse, naročito u završnih desetak minuta kada je trener domaćina bacio sve karte na napad. Međtim, Aleksa Cvetković prvo u 83. minutu nije uspeo da matira Dikesa, a zatim je Zvezdin vezista u poslednjem od četiri minuta nadoknade iz peterca slabo gađao pravo u golmana gostiju.

Izjednačeni su statistički, po pitanju udaraca ka golu bili srpski i nemački predstavnik tokom prvog poluvremena, ali opšti utisak je da je Crvena zvezda u tom delu meča bila nadahnutija, konkrretnija i da je mogla na pauzu između poluvremena sa golom prednosti. Dva puta je do 25. minuta pretila preko Veljka Vukojevića, jednom preko Jovana Šljivića, ali lopta je najbliža golu bila u prvom minutu nadoknade nakon centaršuta levog beka Luke Stojisavljevića. Njegova lopta iznenadila je defanzivce Lajpciga, otišla skroz do druge stative gde je isped Vukojevića čist gol sprečio Norbi.

U drugo poluvreme sastav Sebastijana Hajdingera ušao je daleko konkretnije i momentalno krenuo da preti. Udarac Kunharta već iz 48. minuta najavio je znatno teži posao za štoperski tandem Vidojević - Vukičević koji se više od sat vremena sjajno nosio sa Eduardom i Širakom.

Lajpcig se otvorio, a Zvezdini vezisti znali kako da u nekoliko dodavanja, više puta ostave protivnički manevar nedorečenim i otvore teren za brže napade. Međutim, propustili su najmanje dve prilike da završnice akcija sa istim, pa i većim brojem igrača, pretoče u realnu opasnost po Dikesa. Slične boljeke imao je i prvi tim Crvene zvezde na gostovanju na Red Bul areni pre dve nedelje. A kada svoje šanse ne koristite, poslovično stigne kazna. Ovoga puta u režiji Eduarda koji je u tom, 73. minutu pobegao Milosavljeviću i Vidojeviću.

Dobar utisak na golu Zvezde ostavio je 16-godišnji Vuk Draškić koji je sjajno istrčavao na centaršuteve rivala, meč završio sa četiri odbrane, ali kod gola Holanđanina nije mogao gotovo ništa da zadrži Zvezdi minimalne šanse za evropsko proleće.


CRVENA ZVEZDA - LAJPCIG 0:1 (0:0)

/Eduardo 73/

Teren: TC Stadion

Sudija: Dominik Stari (Češka Republika)

CRVENA ZVEZDA (4-3-2-1): Draškić – Gojkov (od 71. Tegeltija) , Vukičević, Vidojević (od 77. Bubanj), Stojisavljević (od 77. Avdić) – Cvetković, Milosavljević, Petrović – Maksimović (od 71. Miranović), Šljivić – Vukojević

LAJPCIG (4-3-3-): Dikes - Kos, Henik, Norbi - Mejer - Sarić (od 69. Nuha), Lenc, Buland (od 69. Bajindir), Mohamad (od 41. Kunhart)- Kaufman, Širak - Eduardo



tagovi

omladinci crvene zvezdeFK Crvena zvezdaOmladinska Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara