Foto: crvenazvezdafk.com
Foto: crvenazvezdafk.com

Zvezdina igra ima rupice

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.08.22. | 10:07

Crveno-beli u Jerevanu zabeležili tek četvrtu duplu pobedu u poslednjih šest godina (i to najubedljiviju), ali imaće o čemu da razmišlja Dejan Stanković

Prva asocijacija glasi: Crvena zvezda je demonstrirala suvi kvalitet, autoritet šampiona i ukupnom pobedom 7:0 protiv Pjunika plasirala se u plej-of rundu za Ligu šampiona. Fakat je i da je srpski šampion ostvario prvi ovosezonski cilj, ali bilo bi greh ne zgrabi i goluba na grani, pošto je i te kako dostupan.

Ostaće zapisano da je Crvena zvezda u Jermeniji zabeležila tek četvrtu duplu pobedu tokom letnjih kvalifikacija, od kada redovno igra grupnu fazu UEFA takmičenja. I to najubedljiviju, pošto je generacija Vladana Milojevića 2018. godine bila perfektna u sudaru sa Suduvom (3:0, 2:0). Dvostruki trijumf crveno-beli su još zabeležili protiv Sparte iz Praga 12 meseci ranije, da bi prethodne takmičarske godine na isti način “očistili” rumunski Kluž (4:0, 2:1).

Izabrane vesti

I još jedan vrlo zanimljiv podatak. Crvena zvezda je uz lisabonsku Benfiku bila najubedljiviji klub trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Oba velikana su postigla sedam golova. Uz njih je i Dinamo iz Zagreba ostavrio duplu pobedu, s tim što su Modri imali vrlo pristojnog rivala.

Reklo bi se, gledajući intenzitet duela u Jerevanu, da je Crvena zvezda otaljala posao i sačuvala snagu za Haifu, ne otkrivavši sve tehničko-taktičke adute. Sigurno je da će crveno-beli u Izraelu izgledati mnogo drugačije, i da će po bokovima biti opasnija, pošto se očekuje da se u startnu postavu vrate Milan Rodić i Mirko Ivanić.

Kada imate sve gore navedene podatke, teško se pozivati na igračku perfekciju i tražiti sve da bude idealno u ovom delu sezone. Posebno se to odnosi na letnje kvalifikacije gde je jedini i ultimativni cilj proći dalje. Najbolje je to spoznao mađarskI Ferencvaroš koji je važio za nagaznu minu, s obzirom na godišnji budžet od 62 miliona evra. Pre toga i grčki Olimpijakos.

Crvena zvezda je ubrala plodove uspešnih radova iz bliže prošlosti, ali je u Jerevanu pokazala da u njenom sistemu ima “rupica”, bez obzira što je vezala šest pobeda uz gol razliku 24:1. Pjunik, koji je defanzivnijom postavkom nego u Beogradu, ubio intenzitet utakmice imao je više šuteva na gol i identičan broj udaraca u okvir gola. Nisu Jermeni napravili ništa epohalno, dva dobra pokušaja Jurčića je neutralisao kapiten Milan Borjan. Ali je Crvena zvzeda, možda i zanesena ubedljivom prednošću, dozvolila Jermenima da povremeno igraju fudbal i koriste međuprostre između Zvezdinih linija.

Opredelio se Dejan Stanković da napravi mala pomeranja u veznom redu i ojača srednji blok proverenim adutom iz prethodnih sezona Sekuom Sanogom. Bivši reprezentativac Obale Slonovače je pre gostovanja u Jerevanu odigrao samo 68 minuta na četiri meča u Mozzart Bet Superligi. Skrajnut je na marginu dešavanja, ali je posle pregledanih snimaka igara Makabija bilo jasno da će igrač takvih karakteristika biti potreban u Haifi. Međutim, Seku Sanogo je odigrao prilično rezervisan meč, bez potrebnog uticaja ispred odbrambene četvorke Dejana Stankovića. Gotovo da nije napravio faul i ušao potrebnim intenzitetom u duel igru. Čak ga je Jurčić u trećem minutu jeftino prevario i šutirao ka Milanu Borjanu.

SANOGO ĆE TEŠKO U IZRAEL

Posle prikazana u Jerevanu teško je očekivati da će Seku Sanogo biti u ozbiljnoj kombinaciji za jedan od najvažnijih mečeva ove sezone. Reprezentativac Obale Slonovače kao da je želeo partijom na ivici pristojnosti da pokaže da i dalje postoje smetnje na vezama između njega i šefa stručnog štaba. Da ne govorimo o tome da mu ugovor ističe za šest meseci i da je pred vratima Marakane mlađi zadnji vezni, koji bi trebalo da donese svežu krv (čitaj Edmund Ado).

Trener crveno-belih Dejan Stanković pokazao je u dosadašnjim evropskim bitkama da ima sposobnost prilagođavanja na različite stilove igre rivala. Ta referenca vinula ga je u društvo najboljih Zvezdinih trenera u novijoj istoriji, pa će nekadašnji superstar Intera imati o čemu da razmišlja narednih dana. Pre svega na koji način da se suprotstavi brzini Makabija iz Haife, koji je u revanšu na Kipru mogao da postigne pet golova. Sve na identičan način posle oduzete lopte i brze tranzicije.

Veliko je pitanje da li sme da istraje na tandemu Kanga - Kangva i da li za tim ima potrebe pošto nas očekuje vrlo identičan meč. I kako bi ubacivanje Srnića  u startnu postavu, kao specijalca za kojim je Stanković posezao u sličnim situacijama, uticalo na ostatak veznog reda. Pošto bi neko morao da se preseli na klupu. Pod uslovom da svim budu zdravi.

Voli Dejan Stanković da slaže taktičke slagalice i traži načine da ugrozi rivala.

Za Crvenu zvezdu je dobra stvar što je sposobna da odigra prosečan meč i da pobedi bez ikakvih problema. Sada je na redu da u Haifi odigra dobru utakmicu. Biće to dovoljno za polovan rezultat.


tagovi

Dejan StankovićSeku SanogoGelor KangaStrahinja Eraković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara