""
""

Zvezdina klasa od 15.000.000 evra!

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.07.17. | 10:33

Prodajom Mihaila Ristića u Krasnodar klub sa Marakane „utopio“ i poslednjeg izdanka supertalentovane generacije. Momci ponikli na Marakani matičnom klubu su se više odužili materijalno, nego igrama na teren

Porasla deca, osamostalila se! Dolaskom Zvezdana Terzića u Crvenu zvezdu, leta 2014.godine, klub sa Marakane je pokrenuo projekat  Zvezdine dece. Biseri rođeni 1996 . i 1997.godine, kojima su pridruženi nešto stariji Mihailo Ristić, Predrag Rajković i Vukan Savićević, promovisani su u bogatstvo kluba i momke koji bi zbog velikog talenta mogli da donesu finansijsko blagostanje u Ljutice Bogdana.

Zvezda prodala Ristića i do 15. jula dobija 2.000.000 evra

Izabrane vesti

Transferom poslednjeg Mohikanca Mihaila Ristića u ruski Krasnodar stavljena je tačka na jednu eru. Crvena zvezda je „utopila“ i poslednjeg izdanka talentovane klase i zbirno inkasirala tačno 15.000.000 evra. Finansijsko blagostanje još nije zakucalo na vrata Crvene zvezde, ali su Luka Jović, Vukašin Jovanović, Predrag Rajković, Marko Grujić i Mihailo Ristić pomogli da njihov matični klub preživi!

Naravno, postoji i ona škola mišljenja (možda i ispravna) da je Crvena zvezda po bagatelnoj ceni ostala bez fudbalera koji su su faktički još u pelenama. Međutim, Zvezda je u prethodnom periodu često bila priterena uza zid, bez mogućnosti da manveriše i postavi se u ulogu „tvrdog“ pregovarača. Pomenuti igrači predstavljali su pojas za spasavanje i matičnom klubu više su se odužili materijalno nego igrama na terenu. Tačnije, nisu mogli u dužem vremenskom periodu da ostave trag.

Parčanje Zvezdine talentovane klase počelom je prodajom procenata za Luku Jovića. Na papiru najtalentovaniji pojedinac morao je da bude žrtvovan zbog dugova prema Gžegožu Bronovickom i opasnosti da Crvena zvezda bude prebačena u niži ranga. Zvezda je u maju 2015.godine prodala 70 posto ekonomskih prava na Luku Jovića investicionom fondu Pinija Zahavija za 1,4 miliona evra. Kasnije je za ostatak procenata dobila još 600.000. Dakle, za Jovića ukupno dva miliona evra.

Zvezda i Zvezdan Terzić su ispunili cilj ukupnom cifrom od 15.000.000 evra, ali prodaja Luke Jovića predstavlja podbačaj. Posebno, što je Zvezdan Terzić u jednom trenutku verovao da momka rođenog 1997.godine može da proda za šest miliona. Posebno, posle gola na debiju.

Međutim, pad Jovićeve cene kompenzovan je bingom u liku Marka Grujića. Visoki vezista je kao omladinac imao period stagnacije, poslednji je dobio šansu u prvom timu, morao i na pozajmicu u Kolubaru... Ali je  prekomando u najjaču postavu dočekao spreman. Izdominirao je u Superligi, odigrao briljantnih šest meseci. Dovoljno da Jirgen Klop uzme telefon i ponudi mu ugovor u Liverpulu. Redsi su ga platili sedam miliona evra u januaru 2016.godine, ali je Grujić na pozajmici do kraja sezone. Taj luksuz je plaćen miliona evra.

Možda ne zbog termina prodaje, jer Edson i Fibel nisu mogli i znali da nose njegove kopačke, ali dobar posao Crvene zvezde predstavlja Vukašin Jovanović. On do leta 2015.godine nije imao profesionalni ugovor sa matičnim klubom, malo ko je verovao u njega. Ipak, na Marakani su progledali posle Evropskog prvenstva za omladince u Mađarskoj leta 2015.godine. Ponudili su mu ugovor, a 18 meseci kasnije prodali ga Zenitu za dva miliona evra.

Transferom Predraga Rajkovića, koji istina nije Zvezdino dete, crveno-beli su u leto 2015.godine pokrili vrlo glomazan, ali, ispostaviće se na kraju, i vrlo dobar prelazni rok. Angažovani su bez pokrića Luis Ibanjez, Ugo Vijeira, Mičel Donald, Slavoljub Srnić i Srđan Plavšić... Bio je to veliki rizik koji se isplatio poslednjeg dana letnje pijace. Rajković je prodat Makabiju za 3.000.000 evra.

Na kraju otišao je i Mihailo Ristić za dva miliona evra i 20 procenata... Reklo bi se pristojna cifra, posebno što su se pojedini treneri ogrešili o ovog momka. Nije imao kontinuitet, nije imao tačnu poziciju u Zvezdi. Istina i Ristić je oscilirao.

Zvezda može da bude zadovoljna konačnom cifrom i da žali što nije istrpela ispisnika pomenutih igrača Dušana Živkovića. Takođe, rukovodstvo kluba je sada nametnulo novu obavezu. Očekuje se da „klasa 1999“ u kojoj su Dejan Joveljić, braća Ilić, Slađan Rakić, Veljko Nikolić, Ju Stanojev uz nešto starije Račića, Adžića i Vučićevića probije granicu od 15.000.000.

(Foto Star Sport, MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaEvropaLuka JovićMarko GrujićMihailo RistićSuperligaVukašin JovanovićZvezdan Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara