Slavlje omladinaca Zvezde posle vodećeg gola
Slavlje omladinaca Zvezde posle vodećeg gola

Zvezdina žrtva u procesu stvaranja igrača: Sve bi bilo drugačije da su tu Mituljikići, Knežević, Đurić, Stanković....

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.11.21. | 13:08

Crvena zvezda se i pored svega, čak i skandaloznog penala, hrabro suprostavila Empoliju koji će biti veliki favorit u revanšu

Omladinci Crvene zvezde remijem sa Empolijem na Banovom brdu (1:1) očuvali su neizvesnost uoči revanša zakazanog za 24. novembar. Iako je italijanski predstavnik bio dominantniji tim i rival koji je pokazao više tokom prvih 90 minuta borbe za narednu fazu, usled činjenice da su crveno-beli bili klub koji je postigao vodeći pogodak, kao i da je izjednačenju Empolija prethodio nepostojeći jedanaesterac, kasnije realizovan od strane Inosentija, teško je reći koja od dve ekipe može da bude zadovoljnija konačnim ishodom.

Biseri fudbalske akademije koja je trasirala put nekadašnjih asova poput Antonija di Natalea, Vičenca Montele, Euzebija di Frančeska, Fabija Galantea i mnogih drugih potvrdila je u duelu sa juniorima Crvene zvezde da opravdano nosi titulu šampiona Italije. Demonstrirali su omladinci Empolija fudbalsku zrelost, brzinu i konkretnost u ofanzivi, međutim planove im je pokvario talentovani golman Stefan Marinković.

Izabrane vesti

Biseru među crveno-belim stativama ni dve godine razlike u odnosu na lidera gostiju Tomaza Baldanzija nisupredstavljale prepreku da se prezentuje u najboljem svetlu i da izraste u junaka utakmice. Branio je golman rođen 2005. godine na izvanrednom nivou uspevši da zaustavi i nekoliko lopti već viđenih u mreži, međutim većina saigrača bila je na znatno nižem nivou u odnosu na njega. Izuzev Uroša Brankovića, lucidnog krila, i Ognjena Mimovića, desnog beka koji je vrlo dobro džao konce igre uz aut-liniju, teško je izdvojiti bilo koga od izabranika Marka Neđića, međutim pri osvrtu na odnos snaga i ostvareno neizbežno je napomenuti da su crveno-beli na megdan italijanskim biserima rođenim 2002. i 2003. godine izveli igrače mahom iz generacije 2004. Bilo je tu i momaka rođenih 2005.

Odluka Zvezdine škole doneta pre nekoliko sezona da svakog leta najtalentovaniji omladinci budu prekomandovani u prvi tim Grafičara kako bi sticali neophodno seniorsko iskustvo, uticala je da svi igrači iz radionice iza juga Marakane naprave korak više u odnosu na vršnjake u drugim klubovima, ali i da na internacionalnom megdanu gledamo neravnopravnu borbu, posebno kada se uzme u obzir u kojoj meri je očigledna razlika u ovom uzrastu.

Politika crveno-belih trebala bi da donese rezultate na široj slici, te se očekuje da plod iste budu Jovan i Nikola Mituljikić, David Petrović, Stefan Despotovski, Mateja Bačanin, Andrej Đurić, Nikola Knežević i ostali talenti koji trenutno sazrevaju pod budnim okom Boška Đurovskog, međutim, teško je ne zapitati se koji bi bili dometi crveno-belih da su Neđiću na raspolaganju blizanci koji igrom privlače pažnju u Prvoj ligi Srbije, kao i njihovi saigrači iz “klase 03”.

Kada se u obzir uzme da su van konkurencije i Nikola Stanković i Marko Lazetić, a da pravila UEFA Lige šampiona za mlade podrazumevaju pravo igranja i dvojice devetnaestogodišnjaka, konkurenciju su iz te perspektive mogli da pojačaju i sjajni krilni igrači Andrija Radulović i Vladimir Lučić.

Navedeni igrači ne samo da bi Zvezdu učinili znatno opasnijom protiv jedne od najboljih škola Italije, već bi je izvesno učvrstili među favoritima za mesto na završnom turniru u Švajcarskoj, ipak malo koji rezultat u omladinskoj kategoriji bi mogao da se poredi sa benefitom koji donosi stvaranje igrača za prvi tim. Iz ove perspektive filozofija crveno-belih dobija smisao i pokreće, međutim istovremeno donosi i dozu odgovornosti, s obzirom na to da Zvezdina publika željno iščekuje neke nove klince na najsvetlijoj pozornici. Lazetić je odškrinuo vrata, ali je pred njegovim sledbenicima još dosta dokazivanja do ozbiljne uloge u timu Dejana Stankovića.


tagovi

omladinska škola Crvene zvezdeStefan Leković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara