Zvezdini igrači na pozajmicama: Sluti na zaradu od Babića i Jirke, slab razvoj levih bekova, iz Grafičara stižu dvojica

Vreme čitanja: 5min | čet. 12.11.20. | 17:13

Luka Marković zablistao pa stao, očekivalo se više od Lukića i Matića, solidne igre Pantovića u Voždovcu

Crvena zvezda je tokom letnjeg prelaznog roka u dobroj meri rasteretila preglomazan igrački kadar. Slična misija očekuje i na zimu sportski sektor srpskog šampiona, uz konstataciju da je direktorskom tandemu i Dejanu Stankoviću ostao lakši deo posla. Tim pre što Ričmondu Boaćiju i Stefanu Hajdinu ističu ugovori, dok se očekuje da Ljutice Bogdana napuste Veljko Simić i Milan Pavkov.

Priča se i pojačanjim na deficitarnim pozicijama štopera i zadnjeg veznog, ali navijači Crvene zvezde veliku pažnju posvećuju praćenju igrača koji su rasuti na pozajmicama. Gro njih stacionirano je u razvojnom timu Grafičaru, jednom od najboljih timova Prve Lige Srbije, ali ima ih do Portugala, Španije, pa sve do Izraela.

Izabrane vesti

Čini se da su najbolji utisak do sada ostavili momci koji se neće vraćati u Crvenu zvezdu. Srpski šampion je pozajmio Srđana Babića u Famalikao i Erik Jirka u španskog drugoligaša Mirandes. Zvezda je bivšeg mladog reprezentativca i brzonogog Slovaka skinula sa plata, uz opciju da njihovi ugovori budu otkupljeni po dogovorenoj ceni. Famalikao bi, na kraju sezone, mogao da otkupi Babića za 1.100.000 evra, ukoliko rođeni Banjalučanin ostavi dobar utisak. Za sada mu dobro ide. Standardan je u centralnom delu prošlogodišnjeg hita Primeire, u prošlom kolu je postigao pogodak i bio uvršten u idealan tim kola. Deluje da će ispuniti očekivanja portugalskih poslodavaca i vratiti deo uloženog novca Crvenoj zvezdi. Slična konstatacija važi i za Erika Jirku.

Slovak, od koga su na Marakani imali velika očekivanja, a zatim ga slali sa pozajmice na pozajmicu skrasio se u španskoj Segundi. Zbog povrede nije odigrao poslednja dva meča, ali je do tada bio devet puta u startnoj postavi i postigao dva gola. Mirandes na kraju sezone može da ga dobije za 700.000 evra i 10 posto od naredne prodaje.

ILIJA BABIĆ SE POTVRDIO U GRAFIČARU

Dakle, Crvena zvezda bi od Jirka i Babića mogla u bližoj perspektivi da inkasira 1.800.000 evra, ali mnogo više se očekuje od momaka koji trenutno brane boje Grafičara. Ljubičasti imaju ambiciju da se domognu elitnog ranga, samo je pitanje hoće li to uraditi kao zvanični partneri Crvene zvezde ili samostalan klub... Imperativ dobrog rezultata skratio je minutažu pojedinim momcima, koji su odlično igrali u prošlosezonskoj Ligi šampiona za mlade. Izdvojio se Ričard Odada, mladi Kenijac koji će sasvim sigurno biti prekomandovan u prvi tim. Pisali smo već da je reč o zadnjem veznom, asli ga u poslednje vreme Ratomir Koković koristi kao štopera. Oba pozicije u Crvenoj zvezdi su deficitarne. Odada je planiran kao pojačanje u vezi, bez obzira što postoji mogućnost da pozajmica Sekua Sanoga bude produžena.

Pored Odade u redovima Grafičara se izdvojilo još jedno ime. Reč je o napadaču, upotrebljivom na još nekoliko pozicija u ofanzivi - Iliji Babiću. Krotki momak iz Novog Sada je na 13 utakmica za Grafičar postigao dva gola i upisao tri asistencije, koje su bile njegov zaštitni znak u omladinskom pogonu. Ne baš impresivan učinak, ali ozbiljan kvalitet Babić je pokazao i na letnjim pripremama. Imao je najbolje rezultate na fizičkim testovima i "ušao pod kožu" Dejanu Stankoviću. Verovatno je da će i Ilija Babić dobiti šansu u prvom timu na zimskim pripremama.

Odgovorne sa Marakane najviše može da zabrine slab razvoj mladih levih bekova. Odnosno ne baš dobar učinak u seniorskoj konkurenciji. Posle neuspešne epizode sa Žanderom i Hajdinom, Dejan Stanković je odlučio da na zimske pripreme povede Marka Konotara. On je dobro igrao za Grafičar u drugoj ligi, ali se mučio tokom proleća. Poslednji put nosio je dres Crvene zvezde u prvom poluvremenu duela sa Radnikom (6. jun). Tada je završio misiju, poslat je na novo kaljenje u redove Inđije. Ni tamo nije uspeo da se izbori za značajnu minutažu, odigrao je svega jedan meč, teško stiže i do protokola.

Dve godine mlađi Uroš Blagojević je gledajući građu i osnovne karakteristike prototip savrememong levog beka. Visoki Beograđanin je privlačio pažnju skauta kao omladinac sjajnim centaršutevima i igrom u oba pravca. Međutim, u Grafičaru igra vrlo promenljivo. U poslednjih mesec dana izgubio je mesto u startnoj postavi, upisao je samo tri minuta zvaničnog fudbala. Na devet utakmica postigao je jedan gol. I to na sjajan način protiv Radničkog iz Pirota.

Tokom letošnjeg intervjua za MOZZART Sport trener Crvene zvezde Dejan Stanković je poručio da mu se i te kako sviđa mladi vezista Aleksa Matić, bivši kapiten omladinskog tima. Reč je o igraču koji je stigao u Zvezdu zajedno sa Ilijom Babićem. Bio je "gazda" juniorske ekipe, produžena ruka Slavoljuba Đorđevića. Očekivalo se malo više od njega u Grafičaru, mada ruku na srce Matić je tek u poslednjih mesec dana postao standardan. Odigrao je pet utakmica, bio vrlo zapažen u Kup duelu sa Voždovcem.

Baš kao i Aleksandar Lukić. Još jedan momak za koga je vladalo interesovanje iz inostranstva, bio je standardan na početku prvenstva Prve lige Srbije. Izgubio je mesto posle kiksa u sudaru sa Radničkim iz Kragujevca. I to na uštrb mnogo iskusnijih centralinh bekova. I pored toga Lukić je na Dušanovcu, protiv Voždovca, postigao identičan gol kao u sudaru sa omladincima Bajerna. Možda zaslužuje više poverenja.

PET GOLOVA PANTOVIĆA I NOVAKOVIĆA U SUPERLIGI

Nekoliko zanimljivih igrača Crvena zvezda ima na pozajmicama u superligaškim klubovima. Za razliku od mnogobrojnih klasića stacioniranih u Grafičaru, Miloš Pantović je sreću potražio u Voždovcu. Krilni igrač, za koga je interesovanje pokazao Olimpijakos, postigao je dva gola za Zmajeve i upisao isto toliko asistencija. Dobija veliko poverenje Jovana Damjanovića i do kraja tekuće sezone mogao bi da nagovesti potencijal za Crvenu zvezdu.

Zapažen je i Martin Novaković u Radu. Mladi vezista je na deset mečeva za Građevinare postigao tri gola i pokazao da može da igra fudbal na superligaškom nivou.

MISTERIJA MARKOVIĆ I TROJICA MLADIH GOLMANA

Velika misterija je napadač Novog Pazara Luka Marković. Zvezdin đak, stigao kao kusur u transferu Miloša Vulića u Krotone, zablistao je u sudaru sa Vojvodinom kada je postigao het-trik za 45 minuta. Od tada – ćuti, mada je odigrao još pet utakmica za Novi Pazar. Vrlo zanimljiv potencijal, mada deluje da su mu potrebne još jedne kvalitetne pripreme zbog dugog neigranja u Italiji. Biće bonus i naredne sezone, što mu povećava šansu da se vrati u matični klub.

Zanimljivo je da je Osman Marong, posle sezone u Grafičaru, standardan u izraelskoj ligi kao član Hapoela iz Ranane. Postigao je jedan gol na šest zvaničnih mečeva, ali teško da će za njega imati mesta u Crvenoj zvezdi.

Srpski šampion ima nekoliko mladih golmana u superligaškom i drugoligaškom rangu. Gordić čuva gol Mačve, Andrija Katić je u Budućnosti iz Dobanovaca, dok je Aleksandar Stanković u Grafičaru. Jedan od njih bi mogao da se nada prekomandi u prvi tim na kraju sezone, kada ističe ugovorna obaveza Zoranu Popoviću. Milan Borjan će biti neprikosnoven dokle god je u klubu.


tagovi

Ilija BabićRičard OdadaUroš BlagojevićLuka MarkovićMiloš PantovićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara