©MN Press
©MN Press

Zvezdini rafali kao najava evropske premijere: Skica Lige šampiona ili iskrivljena superligaška slika

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.07.22. | 10:56

Crveno beli sa gol-razlikom 15:0 na domaćem terenu dočekuju Pjunik

Tri pobede Crvene zvezde na svom terenu, svaka ubedljivija od prethodne, kreirale su idealnu najavu prve evropske utakmice u Ljutice Bogdana u novoj sezoni. Superligaški rivali, različitih ambicija i potencijala, u gostima šampionu Srbije proveli su se isto - uprkos određenim svetlim momentima jedino za šta su na kraju mogli da se bore je da pred rafalom dominantnog protivnika očuvaju čast.

Pored različitog raspleta protiv Radničkog iz Niša (4:0), Kolubare (5:0) i Radnika (6:0), dosadašnje utakmice u Mozzart Bet Superiligi u kojima su crveno-beli bili domaćini od druge lopte u mreži rivala ostavljale su otvoreno samo pitanje kojom razlikom će branilac krune stići do nova tri boda. Rivali u nokdaunu pošto pokleknu prvi put praktično su ostajali na milost i nemilost crveno-belima, a nemoć da se vrate u meč jednako je doprinela utisku kvaliteta i ostavila dilemu pred međunarodne utakmice.

Izabrane vesti

Gledajući papir, sa gol razlikom 15:0 na tri domaćinstva Zvezda bi i pre izlaska na teren mogla da dopiše i četvrtu recku u nizu u Ljutice Bogdana, međutim, za razliku od utakmica na domaćoj gde prvi, ili najkasnije drugi gol znače i kraj svih problema, posao na međunarodnoj sceni (dokazalo se kroz sezone iza nas) znatno je kompleksniji. Da packa na svom terenu ili dva gola zaostatka ne podrazumevaju i kraj posla najbolje oslikava upravo iskustvo Didelanža protiv narednog protivnika crveno-belih. Iako su Luksemburžani iz Jerevana na domaći teren stigli sa golom prednosti, a potom udvostručili vođstvo, šampion Jermenije uspeo je da sa četiri gola režira potpuni preokret i zakaže put u Beograd.

Za razliku od Nišlija, Lazarevčana i Surduličana koji su posle dve lopte u mreži predstavljali nemoćnog sparing partnera Jermeni će bez dileme znatno skuplje prodati kožu, međutim, bez obzira na stepen borbenosti činjenica da su oružja Dejana Stankovića van njihove kontrole, ostavlja ih poput prethodnika na milost i nemilost šampionu Srbije.

Strateg Zvezde sa zadovoljstvom će se upustiti u pripremu prve evropske utakmice. Ispred Milana Borjana koji se zagrejao sa dve sjajne intervencije protiv Radnika i pokazao da je na visokom nivou, stručni štab kluba iz Ljutice Bogdana imaće nešto više opcija u odnosu na prethodni period s obzirom na dolazak Nemanje Milunovića, ali povratak iskusnog štopera nije u potpunosti regulisao disbalans između linija crveno-belih. Visoki defanzivac doneo je opciju više kod prekida i u rotaciji s obzirom na to da je šefu stručnog štaba ostavio mogućnost da ne desnom beku, pored Marka Gobeljića i Nikole Stankovića razmišlja i o Strahinji Erakoviću. Uprkos pomenutim opcijama jasna su ograničenja crveno-belih u defanzivi, a delimičnu utehu predstavlja odlična igra jedinog levog beka, Milana Rodića.

Erekovićev izostanak protiv Radnika, zbog lakše povrede, bio je dodatni povod da uloga bonusa pripadne Stefanu Mitroviću, ali umesto na levom, mladi novajlija je delovao po desnom krilu. Korektno izdanje ipak nije bilo dovoljno da mirno dočeka gostovanje Jermena, jer su oberučke ukazanu priliku sa klupe za rezerve prihvatili Ibrahim Mustafa i Osman Bukari, te će konkurencija za jedno mesto iza napadača biti i više nego oštra, pored neizostavnih Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija, iza kojih su svoje pozicije kaparisali Kings Kangva i Gelor Kanga.

Konačno, do juče problematična pozicija centarfora usled pada Ohija u drugi plan, takođe bi mogla da predstavlja izvor dilema za Stankovića s obzirom na to da je Milan Pavkov u impresivnoj seriji i da je na svakoj od četiri utakmice postizao po makar gol (dva puta bio strelac u utakmici sa Kolubarom), a da se istovremeno povratnik Aleksandar Pešić vrlo dobro uklopio u crveno-bele.

Imajući u vidu različite filozofije i stil igre dvojice golgetera izvesno je da će prevagu doneti potrebe stručnog štaba u momentu, a kako je Pavkov igrač specifičnog njuha za gol, a Pešić nesebični paker ne bi bilo iznenađenje da u određenim situacijama budu i u tandemu na terenu.

Skica evropske Zvezde prilično je jasna pred premijeru na međunarodnoj sceni, a već duel sa Pjunikom mogao bi da otkloni dilemu da li je suština dominacije crveno-belih na početku prvenstva u kvalitetu Stankovićevih pulena ili limitu dosadašnjih rivala.



tagovi

FK Crvena zvezdaKings KangvaAleksandar PešićNemanja MilunovićPjunikMilan Borjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara