Abel Ruiz (Reuters)
Abel Ruiz (Reuters)

Zvezdu na Marakani napada nova „devetka“ reprezentacije Španije i savršena kopija Karima Benzeme

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.09.21. | 10:37

Priča o napadaču koji je predodređen da uspe

Napad Brage narednog četvrtka na beogradskoj Marakani će predvoditi novopečeni španski reprezentativac Abel Ruiz, javljaju portugalski mediji.

Ugledni O Žogo tvrdi da će Ruiz dobiti predah ovog vikenda u prvenstvenom meču protiv Pasos Fereire, a da će kao startni centarfor krenuti njegov zemljak Mario Gonzales. Plan trenera Karlosa Karvaljala je da dvojicu španskih napadača rotira i tako zaoštri borbu za mesto startnog špica. Želi da tandem Španaca uvek bude u pripravnosti i da se napravi zdrava konkurencija.

Izabrane vesti

Braga je ovog leta dovela Gonzalesa iz Viljareala baš kako bi zaoštrila konkurenciju i rasteretila mladog Ruiza koji će vrlo verovatno postati najskuplja prodaja u istoriji kluba.

Abel Ruiz (21) je dete Barselone iz čijeg B tima je stigao u Bragu prošle godine kao kusur u transferu Fransiska Trinkaa. Barsa je tada za transfer Portugalca platila 31.000.000 evra, ali je ta suma umanjena kada je Braga otkupila Ruiza za 8.000.000 evra. Bila je to rekordna kupovina kluba sa severa Portugalije.

Mali Španac se tiho i polako nametao na Munisipalu. U prvoj polusezoni je nekoliko puta ušao sa klupe, da bi u drugoj polako počeo da dobija ozbiljniju minutažu. Bio je u senci sjajnog napadača Paulinja. Kada je Paulinjo prošle zime prešao u Sporting Lisabon kao kapitalno pojačanje za 16.000.000 evra, otvorilo se mesto za Ruiza u startnoj postavi. Nije se baš nadavao golova (samo tri za pola godine otkako je postao starter) ali je pokazao brojne druge kvalitete. Toliko da je pre desetak dana dobio poziv selektora španske reprezentacije Luisa Enrikea. Drugi poziv, pošto je već u junu debitovao u prijateljskoj utakmici protiv Litvanije.

Španija je prvi meč u septembarskom kvalifikacionom ciklusu izgubila od Švedske i selektor Enrike je rešio da za drugu utakmicu protiv Gruzije promeni sastav i pruži šansu nekim novim licima. Tako je Abel Ruiz dobio šansu da debituje kao starter za Crvenu furiju u takmičarskom meču i obuče njenu „devetku“. Španska Marka je njegov debitantski nastup ocenila „delimično uspešnim“. Pohvalila ga je za intelignetno kretanje, konstantno traženje lopte ali i notirala da nije ispunio glavni cill – postizanje golova.

I upravo ta statistika može da zavara. Abel Ruiz ne postiže mnogo golova u seniorskoj karijeri, ali je mlad napadač kojeg treneri obožavaju i koji donosi brojne druge kvalitete. I daleko od toga da je slab realizator. Samo mu treba još malo vremena...

Ponikao je u Valensiji u generaciji sa Feranom Toresom i njih dvojica su od osme godine najbolji prijatelji. U mlađim kategorijama Valensije se zadržao do 16. godine kada je krenulo lov velikih klubova na njega. Barselona, Real Madrid i Mančester Siti su bili najuporniji, a roditelji su prepustili igraču da odabere. Izabrao je Barselonu u kojoj mu je igrao idol i današnji agent David Vilja. U mlađim selekcijama Barse je bio cimer sa današnjom „desetkom“ Ansuom Fatijem i očekivalo se da bude jedan od najvećih zaloga za budućnost iz La Masije.

U tom periodu je bio i prvi napadač kadetske reprezentacije Španije sa kojom je 2017. postao evropski šampion pobedio u finaliu nad Engleskom za koju su igrali Sančo, Foden, Hadson Odoi... Englezi su se Ruizu i Španiji revanširali nekoliko meseci kasnije u finalu Svetskog prvenstva za kadete. Bio je kapiten toj generaciji sa 27 golova na 37 utakmica je najbolji strelac u istoriji U17 selekcije Španije. Iste sezone je sa Barselonom osvojio UEFA ligu za mlade timove i postigao gol u finalu protiv Čelsija, a 2019. sa Španijom je postao i šampion Evrope na prvenstvu za igrače do 19 godina.

Najbolja stvar kod njega je što jako dobro razume igru, zna kada treba da ide u prostor i kako da pomogne saigračima. Uvek smo govorili da je on savršena kopija Karima Benzeme. Malo je napadača danas koji su tako tehnički nadareni. A ima i sjajno telo, brz je i jak u duelu. Bio je lider generacije iako je bio godinu dana mlađi od svih“, kaže Ruizov selektor u mlađim selekcijama Španije, Santi Denija.

Imao je toliko impresivnu karijeru u mlađim selekcijama da je bilo neminovno da zaigra za prvi tim Barselone jednog dana. I zaigrao je 2019. protiv Hetafea, ali kako je katalonski klub za vreme Bartomeuovog mandata upropastio i to nasleđe La Masije, igrač je procenio da nema budućnost na Kamp Nou i jedva dočekao poziv Brage. Nije prvi koji je pobegao od Bartomeuovog urušavanja kluba...

U Bragi su procenili da im se nudi biser i zato su rešili da Abel Ruiz bude njihovo najskuplje pojačanje u istoriji, iako je momak od 19 godina do tada imao samo jedan seniorski meč u karijeri. Uz uslov da Barsa nema povratnu klauzulu i prvenstvo otkupa po fiksnoj ceni ako poželi igrača nazad. Danas to deluje kao jako glup potez Katalonaca i još jedan kiks koji se stavlja na dušu Bartomeuu i nesposobnjakovićima iz njegove uprave.

Za Ruiza je u Portugaliji sve išlo prirodnim putem, Braga mu je dozirala minutaži i polako ga uvodila u seniroski fudbal. Valensija, Selta i gomila španskih klubova su u međuvremenu pokušavali da ga vrate u Primeru, ali u Bragi nisu želeli ni da čuju. Projekat sa Ruuzom je tek na početku i klub sa Munisipala očekuje da mu cena raste. Prošle sezone je naprimer blistao u Kupu Portugalije i bio najzaslužniji što ga je Braga osvojila. Bio je prvi strelac takmičenja i najbolji igrač finala protiv Benfike. Sada u portugalskom klubu očekuje da takvu formu i igre nastavi u prvenstv, i u Ligi Evrope.

Prva šansa će mu biti u četvrtak na beogradskoj Marakani i Crvena zvezda će morati baš da obrati pažnju na španskog napadača.


tagovi

Abel Ruiz

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara