Nando De Kolo (© Star Sport)
Nando De Kolo (© Star Sport)

De Kolo: Fenerbahče je previše trenera promenio, sviđa mi se projekat Asvela

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.07.22. | 19:53

Iskusni bek se vraća u Francusku

Mnoge je iznenadila vest u evropskoj košarci kada je Nando De Kolo odlučio da napusti Fenerbahče sa kojim je uspeo da osvoji titulu prvaka Turske i vrati se u domovinu. Sada je član Asvela koji ima velike ambicije naredne sezone. Iskusni Francuz je dao intervju USA Basketu gde je pričao o svemu što ga očekuje u karijeri.

Kako ste se odlučili za Asvel posle svega što ste uradili tokom karijere?

Izabrane vesti

"Pre svega jer nemam titulu šampiona Francuske. To je početak. Potom čitav projekat mi je interesantan. Imao sam nekoliko ponuda, pre svega Monaka i Valensije. Nisam sebe video u tim klubovima iako ih pošutujem. U Fenerbahčeu je bilo komplikovano jer smo svake sezone menjali kompletan stručani štab, a uprkos tome smo uspeli prošle sezone da osvojimo titulu. Ali to nije način da se napadne ozbiljno mesto u Evroligi. U Lioni nemaju puno iskustva u Evroligi, ali su pokazali ozbiljnost i ambiciju, pre svega za plasman među osam najboljih. Nadam se da mogu da pomognem da klub nastavi da ide u pravom smeru."

Da li je vaše prijateljstvo sa Tonijem Parkerom uticalo na dolazak u klub?

"Iskreno, nije. Što se tiče moje karijere, uvek pre svega sagledam kopletan projekat kluba. Rekao sam to i Toniju, u ovom momentu više me zanima projekat i ambicije kluba nego neka stavka u ugovoru. Razgovarao sam i sa trenerom da vidim kako on sve vidi i kako misli da ja mogu da pomognem. Sezona je dugačka i spreman sam na izazove."

Kako će izgledati vaša uloga?

"Nismo još to definisali. Odrediće i teren, vremenom. Mislim da smo svi dovoljno pametni da znamo šta mogu da doprinesem na parketu. Bitno je da igramo u kontinuitetu i da verujemo jedni drugima uprkos usponima i padovima."

Da li ste upoznati sa činjenicom da su Toronto Reptorsi za koje ste igrali 2014. godine aktivirali vaša prava.

"Tako je svake godina. Ako se ikada vratim u NBA, Reptorsi će se pojaviti u priči. Iskreno, NBA mi više ne znači toliko. Bilo mi je lepo tih nekoliko meseci u Torontu, ali znam da je NBA liga iza mene i da ne razmišljam previše o njoj. Samo se nasmejem kada vidim svoje ime u nekim pričama o trejdovima."

Da li žalite za bilo čime kada je u pitanju vaša NBA karijera?

"Ne žalim. Život je satkan od izbora i prilika. Imao sam svoje izbore i zadovoljan sam. Svestan sam da imam više izbora u Evropi nego u NBA. Imao sam dobro iskustvo, iako nisam previše igrao. Na nekim utakmicama sam ulazio na svega nekoliko minuta."

Pojedini igrači koji su dominirali u Evropi su imali slično iskustvo kao vaše u NBA ligi.

"Mnogi su imali slično iskustvo. Neki su pokazali da im je mesto u NBA, neki nisu. Međutim dešava se i suprotno. Neki Amerikanci misle da će im biti lako kada dođu u Evropu, da će dominirati, ali ne uspeju da se adaptiraju na ovdašnju košarku. Za mene lično, evropska košarka je bolja, tačnije više mi odgovara."

Odlučili ste da preskočite Evrobasket u septembru. Zbog čega?

"Matematika je odradila svoje. Od 2007. godine spajao sam sezone i leta. Nisam bio deo reprezentacije 2014. na Svetskom kupu, ali sam odradio kompletne pripreme. Igrao sam 2018. godine kvalifikacione prozore i od tada nisam imao odmor. Nisam jedini koji igra u takvom ritmu. Znam da je i Nik Matum propustio vrlo malo reprezentativnih akcija. Doneo sam odluku koja je dobra za moju karijeru, naravno želim da budem deo tima 2024. godine na Olimpijskim igrama."

Gde vidite sebe za dve godine?

"Očekuju me dve vrlo bitne sezone u Asvelu, a onda i Olimpijske igre. Ne razmišljam o penziji. Pre svega želim dobro da se spremim za izazove u Asvelu, a posle ću da razmišljam o reprezentaciji. Idem korak po korak."


tagovi

nando de koloKK Asvel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara