Rudi Gober (©fiba.basketball)
Rudi Gober (©fiba.basketball)

Turska dvaput prokockala senzaciju, Gober ogrnuo herojski plašt i spasao Francuze u zadnji čas

Vreme čitanja: 6min | sub. 10.09.22. | 14:05

Četa Ergina Atamana istopila 16 poena minusa, bila na pragu velike pobede, ali ipak ostala bez četvrtfinala Evrobasketa

Počela je eliminaciona faza Evrobasketa i odmah je nastupila drama. Ostavili su Turci i Francuzi srce na terenu, uradili sve u svojoj moći da nastave borbu za medalje, na kraju su nijanse presudile. Trikolori su imali sve u svojim rukama u prvom poluvremenu, onda omogućili Turskoj da se vrati i dođe na prag trijumfa. Rudi Gober je izborio produžetak, u kojem je četa Vensana Kolea bila strpljivija, ali i srećnija - 87:86 (77:77).

Imali su Turci najpre šut za pobedu na isteku 40. minut, gađao je Bugrahan Tundžer iz teške pozicije i promašio. Potom ih je Gober počastio sa dva promašena bacanja u poslednjim sekundama produžetka, imali su pola koša zaostatka i loptu u rukama, ali je neumorni Teri Tarpi ukrao loptu Furkanu Kormazu i slavlje Francuza je moglo da počne. U četvrtfinalu će igrati sa boljim iz duela Srbije i Italije (nedelja, 18.00)

Izabrane vesti

Francuzi su dominantno otvorili utakmicu. Koristili prednost u reketu, zaustavili Alperena Šenguna i iz minuta u minut uvećavali prednost. Osetila se razlika na unutrašnjim pozicijama. Gober, Jabusele, Fal, potom i Poarje su dominirali pod obručima, dok su Turci šutem sa distance pokušavali da uhvate priključak, ali nisu pogađali.

Činilo se da bi četa Vensana Kolea mogla da ostvari i ubedljiv trijumf kada je već početkom druge četvrtine stekla 16 poena viška. A onda je Ataman u vatru bacio džokera Bugrahana Tundžera. Odmah je opalio sa distance i pogodio. Osokolio se i već u sledećem napadu ponovo okušao sreću van linije 6,75 - i ponovo pocepao mrežicu. Inspirisao je i Džedija Osmana koji na 70 sekundi do odlaska na odmor postiže novu trojki i za minut i po je razlika svedena na sedam poena.

Otišli su Trikolori na odmor sa osam poena viška, ali je Turska dobila krila. Šutem sa distance uhvatila priključak, te je bilo jasno da će na isti način napasti preokret po povratku sa pauze. Jer u reketu nije imala šta da traži.

Tundžer je nastavio gde je stao u prvom poluvremenu. Novu trojku pogodio posle minut i po. Ubeležio potom i asistenciju, polaganjem nastavio da topi prednost rivala, a onda otišao na zasluženi odmor. Dobro je Ataman tempirao izmenu, Tundžer je bio goreo od želje da se vrati, pa je odmah po ulasku u igru još jednom pocepao mrežu. Na 1:45 do odlaska na poslednji odmor alej-upa pasom spojio je Osmana sa poenima za izjednačenje. Kole je pokušao tajm-autom da trgne ekipu, ali joj je Tundžer opalio novi šamar šutem sa distance - preokret! Nisu se Trikolori oporavili od šoka, a prednost Turske je posle poena Hazera i nove trojke nestvarnog Tundžera očas dostigla osam poena. Neverovatan preokret u Berlinu.

U potpuno haotičnoj poslednjoj četvrtini, Turci su čuvali prednost. Korkmaz je počeo da pogađa, a onda Šanli ubacio dve veoma bitne trojke i odbio snažan nalet rivala. Vodila je Atamanova četa sve do dva i po minuta pred kraj. Toma Ertel je trojkom preokrenuo. Ipak, onda je Hazer po uzoru na Tundžera i Šanlija skupio hrabrost, opalio sa distance i vratio prednost Turskoj.

Ušlo se u penal završnicu. Furnije je poklonio tri bacanja Korkmazu, koji je na 32 sekunde do kraja doneo dva poena prednosti Turskoj. Sa još dva pogođena penala na 19 sekundi do kraja podigao je višak na četiri poena, ali Francuska se nije predavala. Ertel je potrošio samo šest sekundi i prepolovio zaostatak, a onda je Osman posle nesportske Luvavu Kabaroa stao na crtu i ruka mu je zadrhtala. Promašio je dva bacanja, a onda je Furnije ukrao loptu. Faulom su Turci zaustavili napad rivala, lopta je ponovo otišla u ruke košarkaša Njujork Niksa koji je promašio flouter! Ipak, odbitak je ugrabio Gober i efektno zakucao za poravnanje na 2.5 sekunde do kraja. Tundžer je pokušao da bude heroj, ali je promašio težak šut za tri poena sa zvukom sirene.

Gober je otvorio dodatnih pet minuta dominantno. U prvih 60 sekundi polaganjem i poenima iz ofanzivnog skoka doneo Koleovom timu četiri poena viška, ali Korkmaz potom pogađa nemoguću trojku. Morao je Furnije da pokuša da mu odgovori - i uspeo. Provukao je loptu kroz obruč sa distance na 2:18 do kraja i omogućio Francuzima da zadrže prednost s početka produžetka.

Nije bio kraj drami. Tundžer je ponovo preuzeo odgovornost i smanjio zaostatak (ovoga puta polaganjem). Korkmaz je potom ukrao loptu i stavio Luvavua u poziciju da mora da napravi prekršaj. Poslao je bivši igrač Mege šutera Filadelfije na crtu i jedan od najboljih turskih igrača nije pogrešio. Do kraja je ostalo manje od 40 sekundi.

Francuzi su napravili višak u finišu narendog napada, Mbaje je ostao sam u uglu, ali nije bio precizan. Ponovo se gorostas Gober pojavio niotkuda i novim ofanzivnim skokom naterao turske centre da ga fauliraju. Bio je to i solidan rasplet za Tursku, jer novi centar Minesote nije najbolji izvođač penala. Promašio je prvo, pa drugo i Turska je imala 13 sekundi da upiše pobedu. Lopta je završila kod Korkmaza, krenuo je na prodor, ali ga je Tarpi iznenadio, ukrao mu loptu bez kontakta i pobegao.

Gober je meč okončao sa 20 poena i neverovatnih 17 skokova (sedam ofanzivnih). Zaista je pokazao klasu pod obručima, odigrao požrtvovano i bio najbolji kada je bilo najteže. Nije on ofanzivna mašina, ali je večeras iskoristio svoje fizičke atribute i veliko iskustvo na pravi način. Ipspratili su ga Evan Furnije i Toma Ertel sa po 13 poena, dok je novi plejmejker Zenita upisao i sedam završnih dodavanja. Geršon Jabusele je odradio dobar posao u prvom poluvremenu sa devete poena, a moraju se istaći i solidne role Amata Mbajea i Timotija Luvavu Kabaroa koji su takođe brojali do devet. Bivši igrač Mege je upisao i šest skokova, kao i tri završna dodavanja.

U Turskoj neverovatna partija Bugrahana Tundžera. Iskočio je iz senke, ispalio rafal po Francuzima i meč okončao sa 22 poena i 6/10 van linije 6,75. Furkan Korkmaz je na kraju bio tragičar, ali je u ključnim trenucima bio najbolji turski igrač. Borbu na Evrobasketu okončao je sa 18 poena. Džedi Osman je podbacio sa 11 poena, ali je kao jedan od lidera morao da radi i druge stvari, pa je sakupio šest uhvaćenih lopti, pet asistencija. Najveće razočarenje je najbolji igrač Turske iz grupne faze Alperen Šengun koji nije mogao ništa fanatastičnoj centarskoj liniji francuske reprezentacije (osam poena i pet skokova).

TURSKA - FRANCUSKA 86:87

(11:18, 24:25, 22:6, 20:28, 9:10)

Turska: Bitim, Hazer 8, Kabadža, Korkmaz 18, Mahmutoglu, Osman 11, Osmani 7, Šanli 12, Sajbir, Šengun 8, Tundžer 22

Francuska: Albisi 2, Fal 4, Furnije 13, Gober 20 (17sk), Ertel 13, Luvavu Kabaro 9, Maledon, Mbaje 9, Okobo, Poarje 6, Tarpi 2, Jabusele 9

OSMINA FINALA EVROBASKETA

Subota

Turska - Francuska 86:87 pp (77:77)

14.45: (1,90) Slovenija (hendikep -16,5) Belgija (1,90)

18.00: (1,17) Nemačka (20,0) Crna Gora (5,50)

20.45: (2,55) Španija (14,5) Litvanija (1,60)

Nedelja

12.00: (1,70) Ukrajina (14,5) Poljska (2,30)

14.45: (2,70) Finska (14,5) Hrvatska (1,55)

18.00: (1,25) Srbija (17,0) Italija (4,40)

20.45: (1,15) Grčka (20,0) Češka (6,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Turskekošarkaška reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara