Luka Mitrović (Foto: Starsport)
Luka Mitrović (Foto: Starsport)

Vaskrsenje Mitrovićevo kao odgovor kritičarima

Vreme čitanja: 5min | uto. 05.10.21. | 10:00

Crvena zvezda je i pored brojnih kadrovskih problema upisala veliku pobedu protiv ekipe Budućnosti, a najveće zasluge za trijumf idu na račun bivšeg kapitena Luke Mitrovića

More kadrovski problemi Crvenu zvezdu i Dejana Radonjića još od početka kalendarske godine. Preneli su se sa završnice minule sezone na pripreme, sa njih i na novu takmičarsku godinu. Zato je svaki trijumf na početku takmičarskog ciklusa zlata vredan. Posebno kada se upiše protiv ekipe kao što je podgorička Budućnost. Na pobedi protiv Plavih, navijači, struka i saigrači mogu da budu zahvalni Luki Mitroviću, koji je jednom od najboljih partija u crveno-belom dresu na Jadranu trasirao put ka trijumfu.

Četvrtak, 20.05: (1,25) Makabi (17,0) Crvena zvezda (4,40)

Izabrane vesti

Vratio se posle četiri godine u matični klub. Bilo je i onih koji nisu podržali potez uprave kluba da ga posle četvorogodišnjeg odusustva angažuje. Sinoć je 28-godišnji Novosađanin naterao i najveće kritičare da pojedu svoje reči. Najpre posle odličnog izdanja u finalu pripremnog turnira u Minhenu, a potom i blistave partije u prvom velikom derbiju u sezoni.

Da bi mogao da bude onaj stari, podsetio nas je Bavarskoj. U finalu Magenta kupa je bio jedan od igrača koji su zadavali najveće muke minhenskom Bajernu, a onda ga i srušio sa zvukom sirene. Sinoć je u sjajnoj atmosferi u dvorani "Aleksandar Nikolić" ponovo ogrnuo herojski plašt, sam nosio tim na leđima u trećoj deonici i omogućio mu da u četvrtoj stane na noge i nanese poraz ljutom rivalu. Koliko je pobeda nad Podgoričanima bitna, istakao je i sam Mitrović po okončanju utakmice.

"Ogromna pobeda za nas u ovom momentu, čekamo da nam se priključe saigrači koji su vukli probleme sa povredama tokom čitavih priprema. Čim se neko vrati, uslede novi problemi. U takvim uslovima je jako teško i trenirati, a kamoli igrati utakmice protiv ovakvih protivnika. Fenerbahčea tamo, sada Budućnosti, Makabija koji nas očekuje do kraja nedelje. U takvim okolnostima svaka pobeda dobija još na težini, gradi i čini ovaj tim većim i mislim da ćemo u svaku sledeću utakmicu ući bolji, iskusniji i kvalitetniji kao tim", izjavio je Mitrović.

Dok je bilo onih koji su smatrali da je Lukin povratak promašaj, malo je ljudi je verovalo i da bi mogao da bude Zvezdin spasilac već na početku novog mandata. Čak i posle dobrih izdanja tokom priprema. Razlog za to su ne tako blistava izdanja protiv Splita (šest poena) i Fenerbahčea (četiri), ali i četvorogodišnji period koji je bivši kapiten proveo daleko od Malog Kalemegdana.

Može se reći da je posle problema sa povredama i sada već čuvene promene tehnike šuta, njegova karijera krenula nizbrdo. Makar na individualnom planu. Posle pet godina u crveno-belom odlučio je da se okuša u inostranstvu, te je potpisao za ekipu Brose Bamberga. Ispostavilo se da nije imao sreće, kako je klub iz Bavarske ubrzo pao u senku Albe i Bajerna. Ponovo su ga mučile i povrede, proveo je preko tri meseca van stroja i na kraju sakupio svega 16 nastupa u Evroligi uz prosek od 14 minuta na parketu, 4,2 poena i 3,1 skok po utakmici. U julu 2018. godine je raskinuo saradnju sa nemačkim klubom.

Put ga je potom odveo u Španiju. Odradio je kratkoročne saradnje sa Mursijom i Manresom u ACB ligi, ostavio solidan utisak u Kataloniji sa prosekom od 8,4 poena po meču. Nije mu to kupilo novi ugovor, da bi tek u avgustu minule godine pronašao novi angažman u redovima Hapoela iz Jerusalima. Dogovorio je saradnju do kraja završnog turnira FIBA Lige šampiona i nije je produžavao. Samo par meseci kasnije, vratio se na Jadran i na iznenađenje celokupne zvezdaške javnosti potpisao ugovor sa ekipom Budućnosti.

Marko Simonović i Luka Mitrović (Foto: Starsport)Marko Simonović i Luka Mitrović (Foto: Starsport)

Izašao je i na megdan crveno-belima u finalu regionalnog šampionata. Dobro namučio klub u kojem je proveo pola decenije u trećoj i četvrtoj utakmici. Bio je jedan od najboljih pojedinaca u susretima odigranim u Morači, što se posebno nije dopalo navijačima Zvezde. Nije ipak uspeo da stane na put timu koji je sa kapitenskom trakom predvodio na terenu tri godine. Morao je da se zadovolji titulom vicešampiona ABA lige.

Usledio je poziv kojem se nadao. Crvena zvezda ga je želela nazad i dve strane su se ubrzo dogovorile. Potpisao je dvogodišnju saradnju i kako ističe, posle dužeg vremena dobio priliku da sa ekipom bude od prvog dana priprema. To je svakako jedan od razloga za njegovo vaskrsnuće i partiju za pamćenje protiv kluba čije je boje donedavno branio.

"Mnogo mi je značilo što sam bio od početka sa ekipom na pripremama. To nije bio slučaj u prethodnim sezonama, uvek sam nekako kaskao za ekipom. Trebalo mi je vremena da pronađem formu. Ovoga puta sam tu od prvog dana, zdrav sam, hvala bogu nikakvih problema nisam imao od početka i nadam se da se to vidi na parketu".

Nije mu bilo teško ni da u odsustvu Majka Cirbesa preuzme ulogu petice. Zaigrao je kao da mu je prirodna. Minijaturama dovodio čuvare do ludila, jako dobro zagrađivao koš, lavovski se rvao sa snažnim centrom Budućnosti Vilijem Ridom. Susret je okončao sa 19 poena, sedam skokova i indeksom korisnosti 21.

Samo jednom je u ABA ligi bio efikasniji. U sezoni 2014/15, kada je postao Zvezdin kapiten. Već na samom startu, u četvrtom kolu, ubacio je 27 poena protiv Mege. Sa još sedam uhvaćenih lopti, sakupio je 34 indeksna poena. Još dva puta je uspevao da dođe do učinka od 19 poena. U pomenutoj sezoni protiv Cedevite, kada je u drugoj utakmici velikog finala regionalnog šampionata uspeo da upiše i dabl-dabl (10 skokova). Drugi put je do 19 brojao u poslednjoj sezoni pred odlazak u Nemačku. Protivnik je još jednom bila Mega. Dodao je tom učinku i osam skokova, za indeks 27.

NAJBOLJE PARTIJE LUKE MITROVIĆA U DRESU CRVENE ZVEZDE

Sezona 2014/15

Crvena zvezda - Mega 93:77, četvrto kolo

/Mitrović 27p, 7sk, 34ind/

Crvena zvezda - Cedevita 69:65, druga utakmica finala

/Mitrović 19p, 10sk, 18ind/

Sezona 2016/17

Crvena zvezda - Mega 96:76, četvrto kolo

/Mitrović 19p, 8sk, 27ind/

Sezona 2021/22

Crvena zvezda - Budućnost 71:63, drugo kolo

/Mitrović 19p, 7sk, 21ind/

Nameće se i pitanje da li posle ovakve partije na centarskoj poziciji možda na njoj treba i da ostane? Čini se da ne, ali bi u "smol bol" varijantama mogao da bude jako koristan. S ozbirom da nema građu klasične petice, da je agilniji, brži i spretniji sa loptom, mogao bi da bude prevaga u nižim petorka. Da doprinese igri u tranziciji, povezivanju ekipe... Dokazao je i da je spreman da izađe na crtu kad je najteže.

Svakako je posle izdanja protiv Budućnosti postao jedna od svetlijih Zvezdinih tačaka na startu sezone. Uz Nikolu Ivanovića, koji je posle fantastičnog debija protiv Splita i odlične uloge u susretu sa Fenerbahčeom, prosto nestao u sudaru sa bivšim timom. Ipak su ga doskorašnji saigrači prozreli, nije imao ni sreće, ali je u timu imao maestralnog Mitrovića. Zbog igrača sa kojim svlačionicu deli od prošle sezone, lakše će moći da zaboravi nastup bez poenterskog učinka u jednoj od najvažnijih utakmica na otvaranju takmičarske godine, do će Zvezda sa novom dozom optimizma dočekati "vruće" gostovanje u Tel Avivu.


tagovi

KK Crvena zvezdaLuka Mitrović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara