Brendon Dejvis, reprezentativac Ugande (©Shutterstock)
Brendon Dejvis, reprezentativac Ugande (©Shutterstock)

ACB liga povećava broj stranaca u korist domaćih igrača

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.01.21. | 11:18

Ukoliko pristanu nacionalna federacija u Sindikat igrača, klubovi bi od sledeće sezone imali mogućnost da angažuju trojicu igrača koji se raznim ugovorima tretiraju kao stranci, uz obavezu da povećaju broj Španaca

ACB liga, najjača u Evropi, od sledeće sezone mogla bi da dozvoli klubovima da imaju jednog stranca više u ekipama. Prema informacijama specijalizovanog portala "Еnsestando", Liga pregovara sa Košarkaškom federacijom Španije (FEB) o promeni sadašnjeg pravila prema kome svaki klub ima pravo na makismalno dva internacionalca, odnosno na igrače koji nisu iz Španije, zemalja Evropske Unije, Švajcarske ili država potpisnica sporaza u Kotonuu 2000. godine (sa Pacifika, Kariba i iz većeg dela Afrike).

Zauzvrat, klubovi bi morali da povećaju broj Španaca sa četvorice na petoricu ukoliko sastav broji 10-12 igrača, odnosno sa trojice na četvoricu ukoliko je ukupno 8-9 igrača u timu.

Izabrane vesti

To znači da bi u ekipama bio manji broj momaka iz ostatka Evropske Unije, Švajcarske i zemalja potpisnica pomenutog sporazuma.

Ukoliko se dve strane dogovore trebaće još jedan potpis na ugovoru - Udruženja profesionalnih igrača.

Pojedini smatraju da taj sindikat neće imati ništa protiv predloga koji ide na ruku domaćim igračima, ali i umanjiće broj stranaca (uglavnom Amerikanaca), koji samo zbog mogućnosti da zaigraju u najkvalitetnijem nacionalnom takmičenju u Evropi, postaju državljani raznih egzotičnih zemalja u kojima su boravili uglavnom samo onda kada su podizali pasoše.

MAKSIMALAN BROJ STRANACA U EKIPI PO LIGAMA

ABA liga: Ne postoji ograničenje o broju stranaca u ABA ligi, dok nacionalni šampionati iz kojih dolaze učesnici u regionalnom takmičenju, maksimalan broj internacionalaca je uglavnom četiri.

VTB liga: Ograničenja za broj stranih igrača zavise od nacionalnih šampionata, dok VTB liga insistira na 6 domaćih igrača u zapisniku za utakmicu.

Turska: Maksimalno 10 stranaca u timu, a 5 u zapisniku za utakmiucu

Nemačka: Maksimalno 6 stranaca u zapisniku.

Italija: Maksimalno 5 stranaca u timu do 10 igrača, odnosno 6 internacionalaca u timu koji broji 12 igrača.

Francuska: Maksimalno 6 stranaca u zapisniku.

Grčka: Maksimalno 6 stranaca u zapisniku.

Izrael: Makismalno 8 stranaca u timu, 5 u zapisniku, odnosno 4 na terenu tokom utakmice.

Belgija: Ekipa u zapisnik meča mora da navede imena najmanje 6 domaćih igrača, bez obzira koliko ima košarkaša u sastavu.

Poljska: Minimalno 7 domaćih igrača u zapisiniku, odnosno maksimalno 5 stranaca.

Brazil: Maksimalno 4 stranca u timu, a 3 na terenu u isto vreme.

Argentina: Ne postoji ograničenje o broju stranaca.

Australija: Maksimalno 3 stranca u 11-članom timu, dok Liga može da dodeli povećanje na 12 sa domaćim igračem ili internacionalcem ukoliko proceni da je u pitanju NBA potencijal.

Japan: Maksimalno 3 stranca u timu, a 2 internacionalaca u zapisniku za meč.

Kina: Maksimalno 2 internacionalca u timu i dodatno 1 igrač iz Azije. Stranci imaju limitiranu minutažu tokom meča.




tagovi

ACB ligaKK Real MadridKK BarselonaKK ValensijaBaskonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara