©FIBA
©FIBA

Ako nije Žagars, onda je Gražulis: Letonija slomila Italiju za TOP 6 na Mundobasketu

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.09.23. | 12:38

Do pre desetak dana dva prilično anonimna igrača sada su letonski supeheroji, a jučerašnji poraz od Nemačke nije ih omeo da nastave sa sjajnim partijama

Nije lako premostiti dan između četvrtfinala i polufinala Svetskog prvenstva, a posebno kada je tim tvoje zemlje u borbi za medalje. U iščekivanju sudbonosnog duela Srbije protiv Kanade (petak, 10.45) fokus je za kratko usmeren na mečeve za plasman od petog do osmog mesta. Da čak i takav, na prvi pogled neinspirativan košarkaški dan može da ima svog junaka pobrinuo se letonski duo Arturs Žagars - Andrejs Gražulis. Na krilima otkrovenja ovogodišnjeg Mundobasketa Letonija je trijumfovala protiv Italije 87:82 (46:42) i time izborila učešće u utakmici za peto mesto. Rival najprijatnijeg iznenađenja planetarnog šampionata u tom meču biće bolji iz duela Litvanija - Slovenija (14:30).

Za razliku od nekih prethodnih velikih takmičenja, utakmice za plasman ove godine ne donose nikakvu posebnu prohodnost na neki od predstojećih turnira, jer će svakako svi poraženi četvrtfinalisti ići u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. U okolnostima susreta bez suštinskog takmičarskog značaja, prestiž je jedino za šta su se Letonci i Italijani borili, a u njima se baltička selekcija bolje snašla. Možda i pomalo neočekivano, uzimajući u obzir neizvesnu završnicu u četvrtfinalu samo 24 časa ranije, u kom je tim Luke Bankija promašio šut za istorijsko polufinale. Pokazala je ekipa italijanskog stručnjaka veliko srce, podigla se i pobedila prilično demoralisu Italiju. Čini se da je za Azure prvenstvo završeno još onog dana kada je Litvanija savladala SAD i poslala Jenkije na megdan ekipi Đanmarka Poceka.

Izabrane vesti

Briljirao je protiv Italijana Andrejs Gražulis. Krilni igrač Letonije postigao je 28 poena uz nestvaran šut iz igre 12 od 13! Imao je član Trenta devet od deset za dva poena, i tri od tri za dva, uz indeks korisnosti 36. Ima veliku sreću Gražulis što je ovo bio samo meč za plasman, inače je veliko pitanje da kakav bi prijem imao po povratku u Italiju klupskim obavezama po završetku prvenstva. Pratio ga je nezaobilazni Žagars. Momak koji je u prethodne dve sedmice obukao kostim Supermena danas je imao nešto skromniji poenterski učinak (10 poena), ali je ubacio dve ključne trojke u momentima kada se meč lomio.

Jedini istinski raspoložen za igru u italijanskom timu bio je najstariji, Luiđi Datome sa 20 poena, uz četiri trojke iz sedam pokušaja. Dvocifreni učinak imali su i Nikolo Meli i Stefano Tonut sa po 11 poena.

Letonci će u subotu odigrati svoj poslednji meč na ovom za njih istorijskom takmičenju, a rival će im biti pobednik duela Litvanija - Slovenija (14.30). Italijani će se u borbi za sedmo mesto susresti za poraženim iz te utakmice.

MUNDOBASKET - BORBA ZA PETO MESTO

Letonija - Italija 87:82

/Gražulis 28, Škele 12, Žagars 10 - Datome 20, Meli 11, Tonut 11/

14.30: (1,35) Litvanija (16,0) Slovenija (3,70)




tagovi

Mundobasket 2023Košarkaška reprezentacija Letonijekošarkaška reprezentacija ItalijeSimone FontekioLuiđi DatomeArturs Žagars

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara