Kapiten Bogdan Bogdanović i selektor Svetislav Pešić (©Star Sport)
Kapiten Bogdan Bogdanović i selektor Svetislav Pešić (©Star Sport)

Akropolis je ono pravo: Srbija udara na Grčku punu optimizma, povratnik Mitoglu apsolutni hit

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.08.23. | 09:00

Selektor Svetislav Pešić videće svoje izabranike protiv dva jaka rivala, Heleni poput Orlova bez većeg broja vodećih zvezda

Pobede nad Bosnom i Hercegovinom, te Poljskom daleko od očiju javnosti, podgrejale su velika očekivanja koja se uvek stavljaju pred Srbiju, bez obzira na sastav. U utorak i sredu ipak sledi ono pravo, tradicionalni Akropolis kup na kojem će selektor Svetislav Pešić moći da vidi svoje izabranike u borbi prsa u prsa sa dva jaka rivala, dva dobro poznata sastava, od kojih se jedan "crta" u drugoj fazi Mundobasketa. Za početak Grčka (TV Sportklub, 18.45), u sredu ćemo da razmišljamo o Italiji.

Srpska ekspedicija je u ponedeljak otputovala za Grčku predvođena kapitenom Bogdanom Bogdanovićem, uz njega su bili još Stefan Jović, Aleksa Avramović, Nemanja Nedović, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Filip Petrušev, Nikola Jović, Dušan Ristić, Nikola Milutinov i Boriša Simanić. Za ove dve utakmice na raspolaganju neće biti povređeni Alen Smailagić i Uroš Trifunović, te Dušan Beslać i Nikola Topić.

Izabrane vesti

Posle nekoliko dana kvalitetnog rada u Staroj Pazovi i isprobavanja različitih taktičkih varijanti u uvodne dve kontrolne utakmice, protiv Grčke i Italije pokazaće se koliko je ova grupa zajedno napredovala i dobićemo obrise onoga što nas očekuje u Manili. Vremena za dublji rad nije bilo pošto je kalendar pretrpan događajima, zbog toga su Pešić i njegovi saradnici pokušali da izvuku maksimum iz onoga što im je bilo na raspolaganju...

Sa druge strane, Grčka je već odigrala dve zvanične pripremne utakmice, obe protiv Slovenije u kojima je odnela pobede. Poput Srbije, Heleni su ovog leta takođe desetkovani izostancima najvećih zvezda. Sve oči uprte su ka Janisu Adetokunbu i cela javnost se moli da se as Baksa oporavi na vreme za početak grupne faze. Šanse da se to dogodi su minimalne i gotovo je izvesno da će Grci početi put do zlata bez Janisa. Podsetimo, on je krajem juna imao zahvat na kolenu, uprava Milvokija prati njegov oporavak i u grčkim košarkaškim krugovima nisu optimistični po pitanju njegovog učešća na Svetskom kupu.

Pored Janisa, Grčkoj nedostaju još Nik Kalates i Kostas Slukas koji su zatražili pauzu nakon godina redovnog učešća u reprezentativnim akcijama, kako bi odmorili i spremili se za narednu klupsku sezonu. Nema ni Tajlera Dorsija koji će u narednim sedmicama postati otac, kao ni važnog šrafa rotacije i kapitena Peristerija Leonidasa Kaselakisa kome povrede takođe zadaju probleme. Velika enigma je Kostas Adetokunbo. Novopečeni član Panatinaikosa još nije bio prisutan u radu državnog tima, mada se očekuje da zaigra na Mundobasketu, ne i na Akropolis kupu.

Tu nije kraj nedaćama sa kojima se suočava Dimitris Itudis. Ne zna se da li će Joanis Papapetru biti spreman za meč sa Srbijom ili bi mogao da zaigra protiv Italije, dok je Kostas Papanikolau propustio trening u ponedeljak zbog spazma u donjem delu leđa, pa bi mogao da propusti večerašnji duel.

Van toga, Grčka dobro izgleda i u tamošnjoj javnosti vlada jak optimizam. Ekipa dobro radi, što se videlo u pobedama nad Slovenijom, navijači su ispunili tribine i bilo ih je više od 15.000. Stvorila se dobra konekcija na relaciji sa igračima, koja postoji još od prošle godine, što daje dodatni elan ekipi. Iako bi sastav bio potpuno drugačiji da su svi tu, cela Grčka veruje u ovaj tim i da na Mundobasketu može da se napravi dobar rezultat, iako se o tome ne govori javno. Svima je jasno da bi svaka medalja bila ravna čudu u trenutnim okolnostima...

Apsolutni hit Helena ovih dana je Dinos Mitoglu. Vratio se na parket nakon skoro 16 meseci posle suspenzije zbog toga što je pao na doping kontroli, a izgleda bolje nego ikada ranije. Svedoci dešavanja u reprezentaciji govore da je Mitoglu prepun elana, da je značajno podigao nivo odbrane, sveprisutan je u skoku i generalno igra visokim intenzitetom. Sloveniji je ubacio 13 i 18 poena, ali je javnost oduševio svojim pristupom. Biće ozbiljna pretnja Srbiji.

"Kada prestaneš da radiš ono što najviše voliš, shvatiš koliko ti igra nedostaje i momenti koje sada proživljavam. Ovaj trenutak sam sanjao od prvog dana", rekao je Mitoglu kada se vratio pod skute reprezentacije.

Još dvojica igrača istakla su se u dosadašnjim pripremama - Mihalis Lucis i Tomas Vokap. Lucis je u Olimpijakosu bio igrač uloge, ali u reprezentaciji igra više zbog svih izostanaka. U prve utakmice bio je vrlo dobar, pošto je u prvom duelu imao 13 poena i sedam asistencija, pa zatim još 17 poena. Vokap se odmah pokazao kao veliko pojačanje, u šta niko nije ni sumnjao. Jako je koristan igrač u oba smera, veliki teret je na njegovim leđima, pogotovo zbog manjka na bekovskih pozicijama. Igra čvrstu odbranu, kreira pozicije za druge i njegov sveukupan doprinos je izuzetan. Pogotovo je bio u prvom duelu. Na obojicu treba obratiti pažnju.

"Igraćemo čvrsto, timski. Ujedinilo nas je sve ovo. To je ključ uspeha. Očekivanja od nas su visoka. Svako ima svoje mišljenje, iznosi određene predloge, ali mi radimo svoj posao. Mi smo tim. Naravno, imamo i mi svoje ambicije, najvažnije je šta mi kao grupa mislimo i očekujemo", izjavio je Vokap i dodao:

"Jasno je da ću imati plejmejkerska zaduženja i da ću biti tu da kreiram za druge. Ono što najviše od sebe želim je da igram dobru odbranu, oko timske odbrane gradimo sve i to je osnova ovog sastava. Nemamo mnogo vremena da isprobavamo različite varijante, zato sve mora da ide od odbrane".

Sa Grčkom smo u poslednjih godinu dana odigrali dve jake, takmičarske utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket. U verovatno najvećem reprezentativnom spektaklu odigranom na parketu Beogradske arene Srbija je slavila nakon produžetka, dok su nam se Grci revanširali u pretposlednjem meču kvalifikacija zbog čega nam se nakratko bila zakomplikovala priča oko plasmana, ali smo sve rešili protiv Velike Britanije.

Iako je u pitanju pripremni susret, daleko od toga da će takmičarski žar izostati. Veže nas veliko rivalstvo i duga istorija odmeravanja snaga na svim meridijanima...

AKROPOLIS KUP

Utorak:

18.45: (1,70) Grčka (14,5) Srbija (2,30)

Sreda:

18.45: Srbija - Italija

Četvrtak:

18.45: Italija - Grčka



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija GrčkeSvetislav PešićBogdan BogdanovićKonstantinos MitogluTomas Vokap

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara