©MN Press
©MN Press

Alba dobila licencu Evrolige

Vreme čitanja: 2min | pon. 08.03.21. | 13:44

Sastav iz Berlina dobio dvogodišnji vajld kard za učešće u elitnom takmičenju Starog kontinenta

Na današnjem sastanku odbora Evrolige doneta je odluka da se ekipi Albe iz Berlina uruči dvogodišnja licenca. Tako će aktuelni šampion Nemačke učestvovati u najkvalitetnijem evropskom takmičenju i u sezonama 2021/22 i 2022/23.

Alba je u dosadašnjem toku tekuće sezone zabeležila 10 pobeda uz 18 poraza, ali je u više navrata dokazala da joj je mesto u eliti. Minule se vratila u Evroligu posle petogodišnje pauze i do prekida sezone ostvarila učinak od devet pobeda i 19 poraza. Tekuća takmičarska godina joj je osma u društvu najboljih klubova Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Preporod Albe počeo je dolaskom iskusnog španskog stratega Aita Garsije Renezesa, tim iz Berlina je u sezoni 2018/19 igrao i finale Evrokupa. Kruna je stigla minule godine, kada je ekipa španskog stručnjaka osvojila prvenstvo Nemačke. Nagrađena je dvogodišnjom licencom po prethodnim instrukcijama odbora i posle potvrde da klub ispunjava sve zahteve koje je Evroliga postavila.


Na sastanku se govorilo i o brojnim drugim temama, pa su utvrđeni i uslovi za davanje dugoročnih licenci minhenskom Bajernu i Asvelu.

Rukovodioci elitnog takmičenja su pružili članovima odbora ažurirane informacije o napretku obe organizacije. Izvršni odbor i klubovi ostaju usklađeni u svojoj viziji. Dodatne razmene nastviće se sa ciljem zaključivanja sporazuma u narednim nedeljama.

Takođe, prihvaćene su i promene u propisima za tekuću sezonu, koji su postavljeni kao navigacija u vanrednim situacijama izazvanim pandemijom virusa korona.

Tokom plej-ofa će timovi imati dozvolu da promene mesto odigravanja utakmice u saradnji sa predstavnicima lige ukoliko dođe do potrebe za tako nešto. Posle prvog pomeranja određenog susreta, ukoliko su nove restrikcije primenjene, tim zbog kojeg je došlo do odlaganja će morati da preda utakmicu. Dozvoljena je jedna suspenzija po utakmici u doigravanju. U slučaju istovremenih ograničenja putovanja i nedostupnosti najmanje osam igrača, tim koji uzrokuje suspenziju će izgubiti meč. Ukoliko se dogodi da oba tima nemaju dovoljan broj igrača, moraće da se predaju, a u narednu fazu će otići tim koji je upisao više pobeda do tog trenutka.

Što se tiče Fajnal fora, ukoliko jedan tim ne bude ispunjavao uslove za nastup u završnici (zabrana putovanja ili nedovoljan broj igrača), sledeći najbolje plasirani tim sa tabele iz regularnog dela sezone će ga zameniti. Zamene timova neće biti moguće od 28. maja. Posle pomenutog roka, ukoliko jedan polufinalista ne bude u stanju da nastupi, njegov rival će se automatski boriti za trofej. U slučaju da rivali iz jednog polufinalnog para ne ispunjavaju uslove za odigravanje meča, pobednik drugog para će postati šampion Evrolige. Ukoliko do problema dođe u samom finalu, utakmica će biti pomerena. Sam Fajnal for će biti odložen ako više od dva tima ne budu u mogućnosti da nastupe ili ukoliko ih lokalne mere sprečavaju da odigraju meč.



tagovi

EvroligaAlba Berlin

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara