Aleks Mumbru (©valenciabasket.com)
Aleks Mumbru (©valenciabasket.com)

Aleks Mumbru novi trener Valensije, parafirao trogodišnju saradnju

Vreme čitanja: 2min | uto. 14.06.22. | 12:16

Bivši reprezentativac Španije posle 13 godina napustio Bilbao

Istrajao je Đoan Penjaroja svega jednu sezonu u Valensiji. Nije uspeo da se domogne trofeja u Evrokupu, dok je u ACB ligi ispao u četvrtfinalu od Baskonije. Nedavno je i preuzeo tim koji ga je eliminisao u plej-ofu domaćeg prvenstva, a na njegovo mesto u Fotenti danas je i zvanično postavljen Aleks Mumbru. Kako stoji u zvaničnom saopštenju, španski stručnjak je parafirao trogodišnju saradnju.

Mumbru je proteklih 13 godina proveo u Bilbao. Najpre deveg kao igrač, a odmah zatim još četiri kao trener. Uveo je već u debitantskoj sezoni sa tablom u ruci ekipu iz Baskije u ACB ligu, potom je i održao u elitnom rangu, a uspeo je da je dovede i do međunarodne scene (FIBA Liga šampiona).

Izabrane vesti

"Kada god je bio teško, bio sam uz klub, ali sada je u Evropi, savršeno usmeren i stabilan. Možda je pravo vreme da idem", rekao je Mumbru na emotivnoj konferenciji za medije tokom koje se oprostio od kluba u kojem je stekao status legende.

Došlo je vreme za iskorak posle četiri vrlo uspešne sezone. Kao nagrada za odličan rad u Bilbau, stigao je poziv Valensije.

Kada je postalo poznato da se Penjaroja seli u Baskoniju, delovalo je da bi u Fontetu mogao da se vrati iskusni Pedro Martinez posle sjajne sezone u Manresi. Na kraju je izbor pao na mlađeg stručnjaka.

Mumbru je igračku karijeru počeo 1997. godine u Huventudu. Posle pet godina u Badaloni poneo je i dres madridskog Reala. Dve godine kasnije se vratio u Huventud, da bi 2006. godine otpočeo drugi mandat u Kraljevskom klubu. Zadržao se tri i potom pojačao Bilbao u kojem je ostavio dubok trag. Kao član Reala osvojio je titulu u Španiji i Evrokup (2007).

Upisao je i 113 nastupa u reprezentaciji Španije, sa kojom je osvojio pet medalja. Bio je prvak sveta sa 2006. godine i Evrope tri godine kasnije. Osvajao je srebra na Evrobasketu 2007. i na Olimpijskim igrama naredne godine, kao i bronzu na kontinentalnoj smotri 2013. godine.

Valensija je i pre postavljanja novog trenera počela sa rekonstrukcijom igračkog kadra. Tim su napustili Oliver Hanlan i Majk Tobi, na izlaznim vratima je i Luj Labejri, dok je Klemen Prepelič produžio saradnju sa klubom. Očekuje se još promena, kao i najmanje četiri kvalitetna pojačanja.


tagovi

Aleks MumbruKK ValensijaKošarkaški transferiACB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara