Dušan Alimpijević (©Starsport)
Dušan Alimpijević (©Starsport)

Alimpijević: Bursa kao cirkus - dođemo u grad, igramo pred punom dvoranom, pobedimo i idemo dalje

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.05.22. | 17:24

Večeras je na programu duel najprijatnijih iznenađenja Evrokupa, Bursa i Andora se sastaju u borbi za finale

Da li je iko mogao da zamisli da će se na korak do finala u drugom najkvalitetnijem evropskom takmičenju naći Bursa i Andora? Sedmoplasirani i četvrtoplasirani iz grupne faze, koji su gubili mečeve u prvom delu sezone i sa po 20 i kusur razlike? Teško. Ipak, format takmičenja omogućio je ekipama Dušana Alimpijevića i Oskara Kintane da se domognu polufinala. Sada je već sve moguće.

Pred susret u Andori, koja je bila bolje plasirana u ligaškom delu, pa ima prednost domaćeg terena, medijima su se obratili treneri. Srpski stručnjak imao je posebno zanimljivu opasku.

Izabrane vesti

"Mi smo kao cirkus Kolorado. Dođemo u grad, igrmao pred punom dvoranom, pobedimo i idemo u sledeći grad", rekao je Alimpijević.

Bivši trener Crvene zvezde napravio je sjajan posao u Bursi. Još prošle sezone je kupio upravu, omogućio timu da stekne finansijsku stabilnost prodajom nekolicine prvotimaca, a iako je usred sezone ostao bez najboljeg igrača Olerika Frimena (CSKA), uspeo je da napravi čudo. Endru Endrus igra kao posednut (20,6 poena i 4,5 asistencija u proseku na poslednjih 10 utakmica), mladi Onuralp Bitim u svakom trenutku daje maksimum i pokazuje ozbiljan potencijal. Derek Nidam diriguje igrom, igra odlično u odbrani, dok David Dudžinski kažnjava protivnika svaki put kad mu ostavi minimum prostora na šutu (54 odsto iz igre i 43 za tri poena). Tu je i atletski fantastični centar Kevarijus Hejs koji može da preuzima u odbrani, sjajno trči tranziciju i odlično čuva reket.

Bursa je izrasla u ekipu sa najefikasnijim napadom u Evrokupu (1,02 poena po posedu), vezala je četiri pobede i minulog vikenda obezbedila plasman u plej-of turskog šampionata. Mnogi je smatraju favoritom u duelu sa Andorom posle velikih pobeda nad Partizanom u Beogradu i Cedevitom Olimpijom u Ljubljani, ali Alimpijević čvrsto stoji na zemlji.

"U pitanju je polufinale i ne možemo da očekujemo jednostavan meč. Najpre da ne zaboravimo da su oni bili četvrti, a mi sedmi u grupi, kao i da su izbacili Budućnost i Gran Kanariju. Imali su problema u ACB ligi, trude se da prežive, ali su i menjali trenera. Španska liga je veoma teška, najkvalitetnija u Evropi, turska je odmah iza. Predstojeći meč nikako nije manji u smislu težine i važnost od prethodna dva. Došli smo u ovu poziciju je nikada nismo išli dva koraka u napred, već smo razmišljali isključivo o narednom meču", izjavio je bivši trener Crvene zvezde.

Andora je već igrala polufinale Evrokupa 2019. godine, kada ju je zaustavila Alba predvođena Aitom Garsijom Renezesom. U današnjem timu još uvek su David Jelinik i Musa Dianje iz te generacije. Turbulentna sezona je iza člana španske ACB lige. Rezultat u Evrokupu nije bio tako loš, dok je u Endesi i opstanak doveden u pitanje. Uprava se zahvalila Ibonu Navaru na saradnji posle tri i po godine u januaru, ali se ni naslednik David Eudal nije dugo zadržao. Sredinom aprila stigao je Oskar Kintana i napravio rezultat kojem se niko nije nadao.

Bivši trener Feunlabrade, Mursije, Alikantea, Sevilje i Manrese je pre povratka trenerskom poslu radio i kao sportski komentator. Ozbiljno je podigao ekipu, a do utakmice sa Gran Kanarijom prioritet je bio španska liga. Tako su Kintanini izabranici na parket dvorane na Kanarima izašli rasterećeni, što je na kraju možda i prevagnulo. Sada su se stvari promenile, ulog je ozbiljno porastao.

"Govor koji sam održao igračima više ne vredi, jer je iza ovog meča finale i svi žele da se bore i ispišu istoriju ovog kluba. Tražimo igračima da daju sve od sebe. Videćemo kako će se meč razvijati, biće puno nervoze i tenzije u to nema sumnje". rekao je Kintana

Jedna od glavnih uzdanica Andore je bivši igrač Partizana Kodi Miler Mekintajer sa 15,5 poena i šest asistencija u proseku od kako je treći trener preuzeo ekipu. Jelinek je protiv Granke šutirao 5/7 van linije za tri poena, Klevin Hena bio najzaslužniji za podvig protiv Budućnosti (6/10 za tri).

Čeka nas sjajan duel i borba do poslednje kapi znoja. Bursa i Andora nisu timovi koji su pre svega oslanjaju na individualni kvalitet igrača. Igraju timsku, atraktivno, požrtvovano i energično od prvog do poslednjeg minuta. Način na koji su i jedni i drugi stigli do polufinala, rovovske borbe sa nekim od glavnih favorita za osvajanje takmičenja, samo ukazuje da nas večeras čeka 40 minuta spektakla kojem se malo ko nadao.

Pobednik će na megdan boljem iz duela Valensije i Virtus Bolonje (sreda, 21.00), gde će ponovo imati ulogu autsajdera.

EVROKUP - POLUFINALE

Utorak

20.00: (2,05) Andora (13,5) Bursa (1,90)

Sreda

20.30: (2,15) Valensija (14,5) Virtus Bolonja (1,80)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

BursaDušan AlimpijevićKK AndoraEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara