Najava polufinala Evrokupa (©Euroleaguebasketball.net/Eurocup)
Najava polufinala Evrokupa (©Euroleaguebasketball.net/Eurocup)

Alimpijević najavljuje polufinale Evrokupa: Turk Telekom pogodio sa strancima, Gran Kanarija ima najdublji roster, Šurna i Grent odskaču

Vreme čitanja: 8min | sre. 26.04.23. | 08:47

“Prometej najbolje organizovan, Huventud ima evroligaško iskustvo. Španski klubovi su baš naoštreni da osvoje trofej, mada bi Turk Telekom mogao da im pomrsi račune“, kaže trener Burse za Mozzart Sport

Dok čekamo rasplet u četvrtfinalnim serijama Evrolige i Fajnal for FIBA Lige šampiona, evropska košarka će u sredu uveče dobiti finaliste, a onda i za sedam dana pobednika Evrokupa za takmičarsku 2022/23.

Među četiri najbolja kluba Evrokupa plasirali su se Turk Telekom, ukrajinski Prometej, te dva španska predstavnika - Gran Kanarija i Huventud. Prošle godine finale je igrala Bursa Dušana Alimpijevića, ove godine turski sastav ispao je u osmini finala o čemu je, između ostalog, strateg rodom iz Lazarevca govorio za Mozzart Sport. Jedan od najperspektivnijih srpskih stručnjaka takođe je izdvojio vreme da najavi završnicu Evrokupa jer teško da bi mogao neko bolje od njega mogao da analizira mečeve s obzirom da je protiv Prometeja i Huventuda igrao u grupi, od Gran Kanarije je poražen na startu nokaut faze, dok Turk Telekom odlično poznaje iz turskog prvenstva...

Izabrane vesti

Razgovor o učesnicima polufinala počeli smo upravo od Turk Telekoma koji zasad igra sezonu iz snova.

“Oni drže standard od početka. Sezonu su otvorili tako što su jedva pobedili Darušafaku kod kuće, pa onda izgubili 16 razlike od nas, i onda u Evrokupu, pa od trećeg kola prvenstva kreće njihova košarkaška rapsodija. Igraju fantastičnu košarku, dobili su Fenerbahče i Karšijaku po dva puta, pobedili i Efes, a tek treba da igraju drugi put”, analizira Alimpijević za Mozzart Sport i nastavlja:

”Pogodili su fantastično sa strancima, koji su se prvi put našli ove godine zajedno na istom mestu. Pre svega sa (Džerijanom) Grentom, (Tajrikeom) Džonsom, (Tonijem) Tejlorom koga svi znaju, dok je (Aksel) Butelj strašan šuter. Odličan im je i (Nejt) Sestina što su ga povukli iz Denizlija...”

Upravo njih petorica drže kompletan napad Turk Telekoma u svojim rukama. Butelj u Evrokupu beleži čak 17,9 poena na 44 odsto za tri, uz 4,6 skokova i 1,6 asistencija. Trenutno je u samom vrhu Evrokupa po prosečnom broju ubačenih trojki sa 2,8, odmah iza Arnoldasa Kulboke iz grčkog Promiteasa i Dereka Nidama iz Burse koji su na po 2,9. Takođe je četvrti strelac takmičenja i ispred njega su samo Jogi Ferel (Cedevita Olimpija, 18,4 poena), Sem Deker (London Lajons, 18,2) i Bursin Onuralp Bitim (18,1). Grent je na 14,6 poena i 6,2 dodavanja po čemu je drugi u celom takmičenju, a jedan je od najboljih poentera uz zoni za dva. Tejlor i Džons na oko 12,5 poena, Sestina na skoro 11 uz 38 odsto sa distance...

”Svih pet stranaca su im fantastični, nestvarno su dobro uboli. Svi momci igraju sa nestvarnim samopouzdanjem, jako dobro na otvorenom terenu. Šuterski raspoloženi, ne smeš da im ostaviš ni milimetar slobodnog prostora... Za svakoga je ovo verovatno iznenađenje, da svi igraju na vrhunskom nivou, koliko sam čuo ima i evroligaških ponuda za neke igrače, posle ove sezone”.

Alimpijević smatra da rezultati koje Turk Telekom beleži nisu plod dobrog rada skauting službe, već i pogotka u izboru domaćih igrača.

”Treba istaći i domaće igrače koji nisu imali posebne uloge u svojim timovima, ali je trener Džan izvukao iz njih maksimum. Sa trojicom domaćih igrača koji daju potporu, postoji rotacija od osam-devet igrača na kojima leži Turk Telekom. Zaista svi imaju precizno određene uloge i rade dobar posao ceo sezone. Svi očekuju da će pasti, ali kao što vidite oni su prvi u prvenstvu i u polufinalu Evrokupa”.

Interesovalo nas je da nam mladi strateg Burse objasni kako Turk Telekom lomi protivnike?

”Igraju jednostavnu košarku, kažnjavaju te svaki put kad im ostaviš malo slobodnog prostora, uvek te gađaju tamo gde si najslabiji. Ono što me je posebno fasciniralo jeste to da u Evrokupu nisam video tim koji toliko efikasno rešava jedan na jedan situacije. Neverovatno je kakvu moć imaju u tom segmentu sa Grentom i Tejlorom. To se praktično izgubilo u evropskoj košarci i ako ga ima – onda je to evroligaški nivo. Odnosno, to je onda najviši nivo individualaca. Turk Telekom to koristi savršeno, lako dolaze do situacija jedan na jedan, pa i situacije niski-visoki koji jako dobro rešavaju. Zato imaju tu poziciju koju imaju i situacije jedan na jedan rešavaju najbolje u celom Evrokupu”.

Šef stručnog štaba Turk Telekoma je Erdem Džan koji je sedam godina bio pomoćnik Željku Obradoviću u Fenerbahčeu, pa još godinu dana Igoru Kokoškovu u Istanbulu, posle čega je bio jednu sezonu kod Kvina Snajdera u Juti, ali je od prošlog leta dobio svoj tek drugi samostalni posao, ali prvi nakon decenije usavršavanja kod najboljih svetskih trenera...

”Kod Džana se vidi sve, malo Željko, malo Kokoškov, malo Juta... Miks sve tri stvari. Znam da je on dosta toga pokupio od Kokoškova kada su bili zajedno u Feneru i to je sasvim normalno, ali posebno od Željka. Jer, od koga će, ako neće od njega. Imao je dosta prilika da radi i uči, a ovo mu je sada praktično prvi veliki posao. Bilo je normalno da povuče sve konce od trenera sa kojima je radio”.

Protivnik Turk Telekoma u polufinalu je ukrajinski Prometej. Sastav Ronena Ginzburga igra prvu godinu u Evrokupu i radi izuzetne stvari, uprkos svemu što se klubu desilo. Podsetimo, zbog rata u Ukrajini klupski vrh doneo je letos odluku da se izmesti u Rigu gde je domaćin, a o svim peripetijama sa kojim se klub izvorno iz Dnjepropetrovske oblasti susreo mogli ste da čitate nedavno na stranicama našeg portala...

”Prometej ima jako dobar spoj individualaca u ekipi, a klub je pokazao da je jako dobro organizovan, s obzirom da je vrh povukao ceo tim u Rigu i da su tamo stacionirani. Odigrali smo dve utakmice protiv njih i činilo mi se da ne bismo dobili sve da smo igrali još dva dana i da nemamo šta da tražimo. Oni su vrlo ambiciozno ušli u projekat, sa ozbiljnim budžetom za Evrokup standarde”, priča nam Alimpijević i nastavlja:

”Prepoznali su da je Evrokup ove godine bio dosta skroman u smislu timova sa većim iskustvom i napravili su dobar roster. Imaju neverovatan atleticizam, individualna moć i to ih posebno ističe”.

Gran Kanarija Jake Lakoviča igra u svom četvrtom polufinalu Evrokupa od 2015. godine, kada je tim sa Kanarskih ostrva poražen od Himkija u dvomeču za trofej. Alimpijevićeva Bursa je u osmini finala poražena upravo od Gran Kanarije.

”Gran Kanarija će imati prednost domaćeg terena do kraja turnira, pa kao takva ima veliku šansu. Osim toga, Jaka Lakovič definitivno ima najdublji roster od sve četiri ekipe u polufinalu Evrokupa. Imaju 14 igrača koji treba da se obrađuju i analiziraju jer svako od njih može da doprinese igri i rezultatu. Igraju pametnu košarku, sa puno čitanja igre. Njihov veliki kvalitet je to da neke komplikovane situacije na parketu rešavaju sa izuzetnom lakoćom”.

Ipak, to nije ono što je našem sagovorniku privuklo najveću pažnju...

”Najfascinantnije mi je to da oni uspevaju konstantno da očuvaju jezgro igrača sa kojima su godinama zadovoljni. Trenutno imaš 80-85 odsto rostera koji je tri godine na okupu, možda čak i duže. To je vrlo važna stavka, vrlo dobro se poznaju i kada smo ih spremali jako smo bili šokirani način na koji oni prepoznaju jedni druge i na kako jednostavan način dolaze do lakih poena, što je najteža košarka, bez mnogo driblinga i isiljenih šuteva”, priča trener Burse i nastavlja:

”Mi smo se za tu utakmicu spremili sa maksimumom mogućnosti. Bio sam jako zadovoljan, jer smo igrali protiv prvoplasiranog tima iz druge grupe. Od svih ekipa u Evrokupu bili su prvi po datim trojkama sa oko 11 po utakmici, a mi smo ih sveli na jednu za poluvreme i još tri u nastavku. Imali smo čak i prednost sredinom poslednje četvrtine, ali za nas je bilo teško, uz sve stvari koje su se desile i kada dvojica igrača uđu u problem sa faulovima, da posle držiš utakmicu do kraja”.

Jedan španski klub sigurno će u finale Evrokupa pošto je Gran Kanariji rival u polufinalu Huventud koji uvek figurira za vrh drugom po kvalitetu klupskog takmičenja u Evropi i cilja ka plasman u Evroligu...

”Huventud je kao ekipa dosta drugačija na domaćem terenu, nego kada igra u gostima. Izuzetan skup igrača sa evroligaškim iskustvom (Anta) Tomića, (Giljema) Vivesa i (Paua) Ribasa koji je povređen. Trener Karles Duran vodi ekipu već pet godina, klub je uvek sa najvišim ambicijama”.

Na pitanje koga vidi sa peharom Evrokupa na kraju sezone, Alimpijević uzvraća:

”Verujem iskreno da sve četiri ekipe imaju po 25 odsto šansi. Nije to nikakva pamet što sam sada rekao, ali mi zaista tako deluje. Igrali smo protiv sve četiri ekipe, naravno protiv Turk Telekoma u prvenstvu, ali znamo kvalitete svih učesnika polufinala i zaista je teško reći ko bi mogao do kraja. Za Huventud i Prometej je najveći problem to što im fale Ribas, odnosno Kenedija, dok se Agada tek vratio Ukrajincima. Ko bude zdraviji, biće mnogo bliži dolasku do trofeja, Gran Kanarija je trenutno bez povreda...”, poručuje srpski stručnjak i dodaje:

”Čini mi se da su španski klubovi nikad spremniji da osvoje Evrokup i da imaju još jednog predstavnika uz najveće. Turk Telekom igra jako dobru košarku i može da im poremeti planove”.

S obzirom da kroz analize odlično poznaje sve četiri ekipe, interesovalo nas je ko bi po Alimpijevićevom mišljenju individualno mogao da napravi razliku?

”Dva igrača – Šurna u Gran Kanariji i Grent u Turk Telekomu. Šurna je atipičan košarkaš sa svojim izgledom i mehanikom šuta, ali ima nestvarnu inteligenciju. Po meni je plejmejker na poziciji četiri, čovek koji igra verovatno najinteligentniju košarku od svih igrača u ove četiri ekipe. Nikada potez više, sposoban da postigne poene na jednostavan način. Grent je ove godine potpuno eksplodirao i igra možda i najbolju košarku u karijeri iako je došao iz milanske Olimpije. Oduševljava me to sa koliko visokim procentima rešava situacije jedan na jedan i to je taj kvalitet o kojem sam pričao, koji može da se vidi samo u Evroligi i plaća se mnogo. Otkud taj čovek u Evrokupu, kako je moguće da je promakao evroligaškim klubovima, to ne znam. Ali, znam da je ove sezone bio nebrojano puta u poziciji da reši neke bezizlazne situacije i da je on to rešavao. To je ono što ne može nijedan trener da spremi odbranom. Vi odigrate dobru odbranu, sve uradite kako treba, a on nekako izvuče šut u jedan centimetar više od odbrambenog igrača koji je skočio na blok. To su stvari koje dodatno podižu svaku ekipu”.

Kao i susreti prethodnih faza, pobednici polufinala i finala Evrokupa određuju se posle jedne odigrane utakmice, odnosno ne igra se u plej-of sistemu. Meč za trofej igra se 3. maja, a zasad prednost domaćeg terena ima Gran Kanarija kao tim sa najboljim učinkom posle grupne faze.

EVROKUP – POLUFINALE

Sreda:

18.00: (1,80) Prometej (14,5) Turk Telekom (2,15)

21.00: (1,60) Gran Kanarija (14,5) Huventud (2,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dušan AlimpijevićPrometejGran KanarijaKK Gran KanarijaHuventudKK Turk TelekomTurk TelekomEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara