Britni Grajner, Dajana Torasi i Brijana Stjuart (©AFP)
Britni Grajner, Dajana Torasi i Brijana Stjuart (©AFP)

Američkim košarkašicama zabranjeno da igraju u Rusiji

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.07.22. | 13:19

Ostaće bez velikih prihoda

Zbog svega što se dešava oko u Rusiji zarobljene Britni Grajner, čelnici WNBA lige su rešili da zabrane američkim košarkašicama da profesionalno igraju u Rusiji. Zasad je zabrana samo verbalna, ali čini se da će je košarkašice iz SAD ispoštovati, piše ruski Sport Ekspres.

Tako će ruske ekipe poput Jekaterinburga morati da se oslone na domaće igračice. To će pomoći razvoju ženske košarkaške reprezentacije teritorijalno najveće zemlje sveta, ali će značajno oboriti kvalitet takmičenja. S druge strane, Amerikanke su redovno posle okočanja sezone u WNBA odlazile put Rusije jer su dobijale daleko unosnije ugovore. Tako će ostati bez ogromnih prihoda.

Izabrane vesti

Često se košarkašice iz WNBA odlučuju da se posle sezone u američkoj ligi presele na Stari kontinent. Pronalaze unosne angažmane u Rusiji, Turskoj, Španiji, Poljskoj, Izraelu... Kolika je razlika u zaradi koju mogu da ostvare kod kuće i u Evropi, najbolje opisuje izjava jedne od najboljih američkih košarkašica Brijane Stjuart koja je svojevremeno igrala za Dinamo Kursk i Jekaterinburg.

"Osvojili smo 2018. godine titulu u WNBA, dobila sam MVP nagradu i 56.000 dolara. Onda sam otišla u Rusiju i zaradila 900.000 dolara za seonu. Za mesec igranja u Rusiji dobila sam više nego u čitavoj WNBA sezoni. Jasno je zašto igramo u Rusiji", izjavila je svojevremeno Stjuart.

Ona je jedna od najplaćenijih igračica u WNBA sa platom od 228.000 dolara. Jasno, to nije ni blizu zaradi koju može da ostavari od igranja u Rusiji. Više neće imati tu opciju.

"Istina je. Dat im je izbor - WNBA ili Rusija. Tako da veliki broj košarkašica koje su igrale u Premijer ligi više nećemo videti", rekao je generalni menadžer ŽKK Nika iz Siktivkara Oleg Hramkin.

Minule sezone u ruskoj ligi su sa Britni Grajner u Jekaterinburgu nastupale i Eli Kvigli, kao i reprezentativka Belgije Ema Meseman i članica košarkaške selekcije Bosne i Hercegovine Džonkel Džons. Nataša Hauard i Epifani Prins su branile boje Dinamo Kurska, Aurej Stivens i Tajaša Heris igrale za Niku.

Zabranjivanjem košarkašicama da iz WNBA odlaze u Rusiju, Amerika je na neki način odgovorila ruskim vlastima na zarobljavanje Grajner. Jedna od najboljih košarkašica u istoriji ženske košarke u Americi od 17. februara je u zatvoru jer je pri pokušaju ulaska u zemlju uhvaćena sa uljem kanabisa u prtljagu. Optužuje se za trgovinu narkotika i mogla bi da dobije kaznu od 10 godina u ruskom zatvoru. Nedavno je priznala krivicu, u nadi da će dobiti minimalnu kaznu.


tagovi

britni GrajnerBrijana StjuartWNBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara