Foto: FIBA
Foto: FIBA

Amerikanci nemaju Drim tim - imaju timčinu; Gasol došao po poslednje zlato, tronu se nada i Australija

Vreme čitanja: 17min | sub. 24.07.21. | 18:04

Olimpijske igre, košarka (muška konkurencija): Favoriti u borbi pod obručima za olimpijsko zlato bi trebalo da pripaze na Dončićevu Sloveniju i oštre kandže afričkih Tigrova

Juče su i zvanično otvorene Olimpijske igre, a utisak je da će i ovoga puta najveću pažnju privući borba za medalje na košarkaškom turniru u muškoj konkurenciji. U Tokiju zlato brane Sjedinjene Američke Države, dok će srebro izvesno osvanuti na grudima nove reprezentacije, pošto Srbija nije uspela da pronađe put do Japana. Slovenija je istoriju već ispisala plasmanom na Igre, ali sa razlogom veruje da može do podviga koji je dosad izvelo samo šest različitih selekcija - medalje na debitantskom učešću. Dok Nigerija preti da postane najveće iznenađenje predstojećeg turnira, uz branioca trona će se za najsjajnije odličje ravnopravno boriti Australija i Španija.

Borbu za olimpijske medalje otvaraju selekcije Irana i Češke (03.00), a već prvog dana očekuje nas i veliki derbi između SAD i Francuske (14.00). Turnir u Tokiju okupiće neke od najvećih zvezda svetske košarke, zbog čega očekujemo pravi spektakl. U Grupi A nalaze se Iran, Francuska, SAD i Češka, Grupu B čine Australija, Nemačka, Italija i Nigerija, dok će se za prolaz u narednu fazu kroz Grupu C boriti Argentina, Japan, Španija i Slovenija. Prve dve selekcije iz svake grupe obezbediće prolaz u četvrtfinale, kao i dve najbolje trećeplasirane. Po okončanju takmičenja po grupama, održaće se žreb, u čijem povlašćenom delu će se naći četiri selekcije sa najboljim učinkom.

Izabrane vesti

U nastavku vam predstavljamo 12 reprezentacija koje su se domogle olimpijske vize. Neka igre počnu.

GRUPA A

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA AMERIKA OSVAJA ZLATO - 1,20

Čini se da su Amerikanci su u Tokio stigli pod nikad većim pritiskom. Žele da se iskupe za jedan od najslabijih rezultata u istoriji, sedmo mesto na kojem su okončali minuli Mundobasket u Kini. Greg Popovič je ostao na mestu selektora, a ovog puta će predvoditi daleko kvalitetniju selekciju od one koja je pre dve godine u potpunosti podbacila. Ipak, susreo se prvi favorit za zlato sa brojnim problemima, pretrpeo je i neke neočekivane poraze tokom priprema, a bojazan je i da bi na samom startu legendarni trener San Antonio Sparsa mogao da ima samo osam igrača na raspolaganju, mada iz američkog tabora tvrde da će sve zvezde biti na broju za okršaj sa Francuzima.

Na megdan selekciji Vensana Kolea izvesno će izaći Bem Adebajo, Kevin Durent, Džerami Grent, Drejmond Grin, Keldon Džonson, Demijan Lilard, Džaval Mekgi i Džejson Tejtum, dok su pod znakom pitanja učešća Zeka Levina, Džrua Holideja, Krisa Midltona i Devina Bukera.

Košarkaš Čikago Bulsa Levin je sa zakašnjenjem stigao u Tokio, kako je na kratko bio odstranjen iz reprezentacije zbog zdravstvenih protokola. Sjajni strelac je bio u kontaktu sa osobom koja je zaražena virusom korona, ali kada je ustanovljeno da nije pozitivan na Kovid 19, dobio je zeleno svetlo da se priključi saigračima u Japanu. Očekuje se da će uprkos svemu ipak biti na raspolaganju državnom timu za početak košarkaškog turnira.

Sa Holidejom, Midltonom i Bukerom je situacija ipak drugačija. Oni su nedavno igrali u velikom finalu NBA lige, ali je selektor Popovič potvrdio da će se u toku dana pridružiti reprezentaciji, kao i da će biti u protokolu za prvi meč. Ostaje da se vidi da li će potpuno neuigrani sa ostatkom tima dobiti minute u prvom susretu, kako nisu odradili nijedan trening sa reprezentacijom.

"Nemam pojma kako ću da ih koristim. Ne želim ovako da tražim izgovor, samo sam transparentan. Možda će biti spremni za prvi meč, pa će da ih stigne posle dva dana. Možda ću im dati šansu u prvom poluvremenu i onda da vidim kako će izgledati", izjavio je Greg Popovič.

Bilo kako bilo, Amerikanci imaju ogroman kvalitet, uspeli su da povedu neke od najvećih zvezda NBA lige u Japan, pa i pored brojnih problema, kao i iznenađujućih poraza tokom priprema, slove za prve favorite.

REZULTATI SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA TOKOM PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE

SAD - Nigerija 87:90

SAD - Austraijla 83:91

SAD - Argentina 108:80

SAD - Španija 83:76

SPISAK SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Bem Adebajo (Majami), Devin Buker (Finiks), Kevin Durent (Bruklin), Džerami Grent (Detroit), Drejmond Grin (Golden Stejt), Džru Holidej (Milvoki), Keldon Džonson (San Antonio), Zek Levin (Čikago), Demijan Lilard (Portland), Džaval Mekgi (Denver), Kris Midlton (Milvoki), Džejson Tejtum (Boston)

FRANCUSKA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA FRANCUSKA OSVAJA ZLATO - 20,0

Okupio je Vensan Kole kvalitetnu reprezentaciju, ali rezultati sa priprema ne obećavaju. Iaku je u timu jedan od najboljih centara NBA lige Rudi Gober, a društvo mu prave i iskusni Nikola Batum i Nando De Kolo, te Evan Furnije, Timoti Luvavu Kabaro i Vensan Poarje, veliko je pitanje koliko Trikolori mogu na Igrama - da li su kadri da se domognu medalje?

Pretrpeli su poraze na svim utakmicama tokom pripremnog perioda. Ruku na srce, Kole nije uvek imao najjače snage na okupu, pritom se ni dva poraza od Španije ne spadaju u kategoriju teških, ali je zato neuspeh u duelu sa Japanom ogolio sve mane francuske reprezentacije. Nisu uspeli dovoljno dobro da se uigraju, imali su i problema sa povredama, na kraju će sve zavistiti od kvaliteta pojedinaca, a utisak je da to neće biti dovoljno za odličje. Na Goberu i drugovima je da zapuše usta kritičarima.

REZULTATI FRANCUSKE TOKOM PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Španija - Francuska 86:77

Francuska - Španija 79:87

Japan - Francuska 81:75

SPISAK FRANCUSKE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Endrju Albisi (Gran Kanarija), Nikola Batum (SAD), Petr Korneli (Po Ortez), Nando De Kolo (Fenerbahče), Mustafa Fal (Olimpijakos), Evan Furnije (Boston), Rudi Gober (Juta), Toma Ertel (Real Madrid), Timoti Luvavu Kabaro (Bruklin), Frenk Nkilina (Njujork), Vensan Poarje (Real Madrid), Geršon Jabusele (Real Madrid)

ČEŠKA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ČEŠKA OSVOJITI ZLATO - 150

Napravili su Česi iznenađenje tokom kvalifikacija. Najpre su pobedili Kanadu kao domaćina turnira u polufinalu, da bi potom u finalu savladali i Grčku. Interesantno je da su pre toga izgubili od Turske i jedva savladali urugvajsku reprezentaciju. Nastavili su sa beleženjem rezultata mimo svih očekivanja. Pre dve godine su na Mundobasketu u Kini bili šesti. Teško je poverovati da imaju snage za medalju, ali bi svakako mogli da pomrse račune pojedinim selekcijama, poput recimo Francuske.

Tomaš Satoranski je dokazao koliko mu znači dres sa državnim grbom, a nacija mu se za podvig napravljen u Kanadi odužila tako što mu je ukazala privilegiju da nosi zastavu Češke na otvaranju Olimpijskih igara. Takva čast uvek dođe kao dodatan motiv. Sa Česima se nikako ne treba šaliti na predstojećem turniru.

Uz Satoranskog, velika uzdanica ove selekcije je i iskusni Jan Veseli, a selektor Ronen Ginzburg je rešio da sa sobom povede i bivšeg igrača Crvene zvezde, iskusnog Blejka Šilba i pored činjenice da je u decembru napunio 37 godina.

Češki košarkaši ne spadaju u sam krem evropske košarke, ali po pravilu odigraju daleko iznad očekivanja u dresu sa državnim grbom. Tako je bilo početkom meseca u Viktoriji, kao i pre dve godine u Kini, pa nije nelogično očekivati da tako bude i u Japanu. Za koliko će to biti dovoljno, saznaćemo uskoro.

REZULTATI ČEŠKE TOKOM PRIPREMA I KVALIFIKACIJA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Pripreme:

Češka - Finska 78:65

Češka - Finska 93:85

Nemačka - Češka 95:62

Češka - Italija 71:83

Tunis - Češka 55:85

Kvalifikacioni turnir (Viktorija):

Turska - Češka 87:70

Češka - Urugvaj 80:79

Kanada - Češka 101:103* posle produžetaka

Češka - Grčka 97:72

SPISAK ČEŠKE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Patrik Auda (Jokohama), Ondrej Balvin (Gunma Krejn), Jaromir Bohačik (Strazbur), David Jelinek (Andora), Lukaš Paliza (Nimbruk), Martin Peterka (Nimbruk), Tomaš Satoranski (Čikago), Blejk Šilb (USK Prag), Ondrej Senal (USK Prag), Jakub Širžina (Opava), Jan Veseli (Fenerbahče), Tomaš Vjoral (Pardubice)

IRAN

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA IRAN OSVAJA ZLATO - 500

Najslabija selekcija na turniru u Tokiju. Većina reprezentativaca na klupskom nivou igra u domovini, a tu je i dalje neuništivi centar Hamed Hadadi, koji će i sa 36 godina biti prva uzdanica reprezentacije. On je jedan od retkih koji preko godine nije kod kuće, pošto za hleb zarađuje igrajući u Kini. Iran je tokom priprema odigrao čak pet utakmica, tri sa Japanom i dve sa Španijom, a samo jednom je uspeo da bude bolji od Samuraja. Najviše čemu ova selekcija može da se nada je jedan trijumf, koji bi bio od istorijskog značaja, ali šanse za tako nešto se mere u promilima.

REZULTATI IRANA TOKOM PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Japan - Iran 85:57

Japan - Iran 67:72

Japan - Iran 76:50

Španija - Iran 88:61

Španija - Iran 96:53

SPISAK IRANA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Hamed Hadadi (Sičuan), Mohamadsina Vahedi (Mahram), Filip Žalalpor (Bajrojt), Mohamad Hasanzade (Naft Abadan), Samad Bahrami (Mehram), Arsalan Kazemi (Čemidor Kom), Said Davarpana (Naft Abadan), Muhamad Džamšidi (Merkalo Bolts), Behnam Jahali (Miteldojčer), Aron Geramipor (San Lorenco), Majk Rostampur (San Salvador), Navid Rezaeifar (Šahrdari Gorgan)


RASPORED

25. jul (nedelja)

03.00: (1,85) Iran (hendikep 16,5) Češka (1,85)

14.00: (6,00) Francuska (20,0) SAD (1,15)

28. jul (sreda)

06.40: SAD - Iran

14.00: Češka - Francuska

31. jul (subota)

03.00: Iran - Francuska

14.00: SAD - Češka

GRUPA B

AUSTRALIJA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA AUSTRALIJA OSVAJA ZLATO - 13,0

Sa čak šest NBA igrača i kosturom koji brani boje državnog tima već dugi niz godina, Bumersi se sa pravom nadaju medalji - prvoj ikada na Olimpijskim igrama. Prečesto im je izmicala za dlaku, kako su četvrti bili u čak četiri navrata, pa tako i pre pet godina u Riju. Tada ih je Srbija savladala u polufinalu, a potom ih Španija uskratila za odličje.

Došli su u Tokio sa namerom da učine naciju ponosnom, ali kako i samo igrači ističu, ne žele bilo koju medalju - ciljaju zlato.

"Svi smo fokusirani samo na uspeh na Olimpijskim igrama. To je naš zajednički cilj i učinićemo sve što je u našoj moći da osvojimo zlatnu medalju. Svesni smo da imamo verovatno najbolju šansu ikada da to i uradimo. Idemo utakmicu po utakmicu i hoćemo da na svakoj "razvalimo" najbolje što možemo", poručio je iskusni centar Eron Bejns.

Iako je prva zvezda reprezentacije odustala - Ben Simons je rešio da se posveti individualnom radu posle očajnog plej-ofa u dresu Filadelfija Seventisiksersa - Bumersi imaju kvalitetan sastav. Košarkaš San Antonija Peti Mils i član Jute Džez Džo Ingls će po četvrti put zaigrati na Olimpijskim igrama, dok će po treći put tu privilegiju imati Metju Delavedova (Klivlend) i Eron Bejns (Toronto).

Na Igrama je priliku da nastupi imao još Kris Goulding (Melburn), dok će Australija u Tokiju imati sedmoricu debitanata, među kojima je i bivši centar Crvene zvezde Duop Rit, koji je tako dobio veliko priznanje za nastupe u dresu srpskog šampiona, ali i ranija izdanja iz FMP-a.

Australija je blistala tokom priprema, na pleća je oborila viceprvaka sveta, a očitala je lekciju i reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država.

REZULTATI AUSTRALIJE TOKOM PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Argetina - Australija 84:87

SAD - Australija 83:91

Australija - Nigerija 108:69

SPISAK AUSTRALIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Peti Mils (San Antonio), Džo Ingls (Juta), Metju Delavedova (Klivlend), Eron Bejns (Toronto), Kris Goulding (Melburn), Dante Eksum (Hjuston), Džošua Grin (Dalas), Nik Kej (Šimane), Džok Lendejl (bez kluba), Matijas Tajbul (Filadelfija), Duop Rit (Ilavara Hoks), Nejtan Sobi (Brisbejn)

ITALIJA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA ITALIJA OSVAJA ZLATO - 40,0

Azuri su napravili veliki uspeh na kvalifikacionom turiniru u Beogradu. Razočarali su čitavu Srbiju sjajnom igrom u dvorani Aleksandar Nikolić, pružili su jednu od najboljih partija protiv naše reprezentacije ikada i zasluženo se izborili za plasman na Igre u Tokiju. Ipak, pitanje je da li takvu igru mogu da ponove u Japanu?

Priključio im se i as Atlanta Hoksa Danilo Galinari, koji je veliko pojačanje, ali Italijani ne izgledaju kao selekcija koja ima kvalitet da se domogne medalje. Ipak, timskom igrom su to nadomestili u kvalifikacijama, kako je vreme odmicalo igrali su sve bolje.

Sve bi za pulene Mea Saketija moglo da zavisi od prve utakmice sa Nemcima, jer se Italija nalazi u prilično izjednačenoj grupi. Poraz od Nemačke mogao bi da poremeti hemiju, a tako i šanse za izlazak iz grupe. Protiv Australije teško da bi mogli da se "izvade", a i Nigerija je dokazala da će biti tvrd orah za svakog protivanika. Sa osam NBA igrača u svojim redovima, svakako da ima kvalitet da izađe kao pobednik iz duela sa Azurima. Ipak, ukoliko bi Saketijevi izabranici takmičenje u Tokiju počeli trijumfom, na njegovim krilima bi mogli da prirede još jedno iznenađenje.

REZULTATI ITALIJE TOKOM PRIPREMA I KVALIFIKACIJA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Pipreme:

Italija - Tunis 82:56

Češka - Italija 71:83

Nemačka - Italija 91:79

Kvalifikacioni turnir (Beograd):

Italija - Portoriko 90:83

Italija - Dominikanska Republika 79:59

Srbija - Italija 95:102

SPISAK ITALIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Simone Fontekio (Baskonija), Danilo Galinari (Atlanta), Nikolo Manion (Golden Stejt), Rikardo Moraskini (Olimpija Milano), Alesandro Pajola (Virtus), Akile Polonara (Fenerbahče), Đampaolo Riči (Olimpija Milano), Marko Spisu (Sasari), Amedeo Tesitori (Virtus), Stefano Tonut (Venecija), Mikele Vitali (Venecija)

NEMAČKA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA NEMAČKA OSVAJA ZLATO - 65,0

Uspeli su Nemci i bez pomoći najboljeg igrača Denisa Šrudera da se domognu olimpijske vize na turniru u Splitu i to pored selekcija Hrvatske i Brazila. Dokazali su da mogu i bez sjajnog beka Lejkersa, a kao lideri su se istakli iskusni Maodo Lo i talentovani košarkaš Orlando Medžika Moric Vagner. Bek berlinske Albe je recimo Hrvatskoj u polufinalu ubacio čak 29 poena, dok je Vagner blistao protiv Brazila sa 28, te je tako pogurao Nemce preko poslednje prepreke na putu ka Japanu.

Upravo će u pomenuti dvojac biti uprti reflektori, dok bi važan doprinos mogli da daju Robin Bencing, Isak Bonga, Johanes Fojtman, Jonas Timan i Danilo Bartel. Zaključak je da se Nemci oslanjati na unutrašnju liniju, dok će dirigentska palica u Šruderovom odsustvu biti u rukama 28-godišnjeg Loa. Treba dodati da su Nemci dobili sve utakmice od kako su se okupili sa ciljem da se domognu turnira u Tokiju.

REZULTATI NEMAČKE TOKOM PRIPREMA I KVALIFIKACIJA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Pripreme:

Nemačka - Češka 92:65

Nemačka - Tunis 102:75

Nemačka - Italija 91:79

Kvalifikacioni turnir (Split):

Nemačka - Meksiko 82:76

Rusija - Nemačka 67:69

Nemačka - Hrvatska 86:76

Nemačka - Brazil 75:64

SPISAK NEMAČKE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Danilo Bartel (Fenerbahče), Robin Bencing (Saragosa), Isak Bonga (Vašington), Nils Gifaj (Žalgiris), Maodo Lo (Alba), Andres Obst (Bajern), Jošiko Sajbu (Dižon), Johanes Timan (Alba), Johanes Fojtman (CSKA), Moric Vagner (Orlando), Lukas Vank (Frankfurt), Jan Niklas Vimberg (Čemnic)

NIGERIJA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA NIGERIJA OSVAJA ZLATO - 35,0

Popularni D Tajgersi su oduševili tokom priprema za Igre. Dokazali su da poseduju veliki individualni kvalitet, koji su zahvaljujući treneru Majku Braunu i napornom radu uspeli da pretoče u timski. Igraju modernu košarku, sa dosta šuteva sa spoljnih pozicija, na najbolji način koriste vrhunske atletske sposobnosti koje krase ovu selekciju, a da su kadri da naprave i veliko iznenađenje pokazali su tokom priprema pobedom nad selekcijom Sjedinjenim Američkih Država. Da trijumf protiv SAD nije slučajnost, potvrdili su ubedljivom pobedom nad Argentincima, ali su ipak doživeli šamar otrežnjenja na poslednjem pripremom meču od Australije (poraz od 39 razlike).

Imaju Nigerijci čak osam NBA igrača u svojim redovima. Nisu to košarkaši koji važe za velike zvezde u najjačoj ligi sveta, ali svaki od njih ima mesto u rotaciji svog tima. Utisak je da se izdvajaju Džoš Okogi iz Minesote i Prešus Ačjuva iz Majamija, tu je i svojevremeno treći pik sa NBA drafta Džalil Okafor, dok se tokom priprema kao bitan igrač ove selekcija pokazao i Gejb Vinsent, koji deli svlačionicu sa Ačjuvom i Kej Zi Okpalom na Floridi. Lider ove selekcije je iskusni Ekpe Judo, bivši NBA igrač i svojevremeno košarkaš Fenerbahčea (sa kojim je osvojio Evroligu), koji je ovog leta potpisao ugovor sa Virtusom iz Bolonje.

Tigrovi su naoštrili kandže, čak najavljuju i borbu za zlato. Dok to u ovom trenutku ipak deluje kao nemoguća misija, ne treba otpisati mogućnost da se Nigerijci sa medaljom oko vrata vrate iz Japana.

REZULTATI NIGERIJE TOKOM PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE

SAD - Nigerija 87:90

Argentina - Nigerija 71:94

Australija - Nigerija 108:69

SPISAK NIGERIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Prešus Ačjuva (Majami), Kejzi Okpala (Majami), Maje Oni (Juta), Džordan Nvora (Milvoki), Čimezi Metu (Sakramento), Ajk Nvamu (Samara), Obi Emegano (Fuenlabrada), Kejleb Agada (Hapoel Ber Ševa), Ekpe Judo (Virtus), Džalil Okafor (Detroit), Gejb Vinsent (Majami)


RASPORED

25. jul (nedelja)

06.40: (2,70) Nemačka (14,5) Italija (1,55)

10.20: (1,30) Australija (16,0) Nigerija (3,90)

28. jul (sreda)

03.00: Nigerija - Nemačka

10.20: Italija - Australija

31. jul (subota)

06.40: Italija - Nigerija

10.20: Australija - Nemačka

GRUPA C

ARGENTINA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA ARGENTINA OSVAJA ZLATO - 40,0

Gaučosi u Tokio stižu kao viceprvaci sveta. Iznenadili su pre dve godine u Kini kada su se domogli srebrne medalje, te su tako još jednom dokazali da ih nikada ne treba otpisivati. Luis Skola je i dalje tu, blistao je Mundobasketu sa čak 39 godina i dokazao da su one za njega samo broj. Zaradio je i ugovor u Olimpiji Milano, a u sezoni za nama je brusio formu za poslednji veliki izazov u karijeri u dresu Varezea.

Kao najbolji igrač ove selekcije se svakako izdvaja sjajni Fakundo Kampaco, koji je dokazao da može da igra značajnu ulogu i u NBA ligi. Tu je i nekoliko mladih igrača, a najviše se očekuje od talentovanog Leandra Bolmara iz Barselone, kojem se predviđa i uspešna karijera u najjačoj ligi sveta. On bi trebalo da bude jedan od lidera reprezentacije u godinama koje dolaze.

Imaju Argentinci čemu da se nadaju i pored loše odrađenih priprema, tokom kojih su pretrpeli poraze od Australije, Nigerije i Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, nisu blistali ni uoči Svetskog prvenstva u Kini, pa su se kući vratili sa srebrom na grudima.

REZULTATI ARGENTINE TOKOM PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Argentina - Australija 84:87

Argentina - Nigerija 71:94

SAD - Argentina 108:80

SPISAK ARGENTINE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Fakundo Kampaco (Denver), Nikolas Laprovitola (slobodan igrač), Luka Vildoza (Njujork), Nikola Brusino (Granada), Leandro Bolmaro (Barselona), Gabrijel Dek (Oklahoma), Patrisio Garino (slobodan igrač), Huan Pablo Vaulet (AEK), Luis Skola (Vareze), Markos Delija (Trst), Tajavek Galici (Regatas Korijentes), Fransisko Kafaro (Virdžinija Univerzitet)

ŠPANIJA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA ŠPANIJA OSVAJA ZLATO - 12,0

Pau Gasolu nedostaje zlato sa Olimpijskih igara, pa je jasno sa kojom namerom je stigao u Tokio. Dve godine je pauzirao zbog povreda, a onda se početkom tekuće vratio u voljenu Barselonu i dokazao da nije za staro gvožđe. Daleko od toga. Sa Kataloncima je igrao finale Evrolige i osvojio titulu u Španiji, a pokazao je da i sa 41 godinom starosti može da dominira. Dobro mu je Šarunas Jasikevičijus dozirao minutažu i tako izvlačio maksimu iz dvostrukog NBA šampiona, koji u dresu sa državnim grbom ima čak 11 medalja (u seniorskoj konkurenciji).

Daleko od toga da aktuelni prvak sveta zavisi samo od prekaljenog centra. Crvena furija odiše iskustvom i kvalitetom, vizu za Tokio su izvadili i Riki Rubio, Mark Gasol, braća Ernangomez, Serhio Ljulj, Rudi Fernandez i Serhio Rodrigez. Nedostaje im samo Felipe Rejes, koji je ipak rešio da se povuče iz aktivnog igranja košarke ovog leta. Doduše, tokom dana obelodanjeno je da je Minesota zabranila Huanču Ernangomezu da igra iako se oporavio od povrede ramena, zbog čega je u tim bukvalno u poslednjem momentu uskočio Ćabi Lopez Arostegi iz Valensije.

Velike nade Španci polažu i u Usmana Garubu, kojeg izvesno čeka i uspešna NBA karijera i na njega treba posebno obratiti pažnju tokom turnira u Tokiju.

REZULTATI ŠPANIJE TOKOM PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Španija - Iran 88:61

Španija - Iran 96:53

Španija - Francuska 86:77

Francuska - Španija 79:87

SAD - Španija 83:76

SPISAK ŠPANIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Alberto Abalde (Real Madrid), Aleks Abrines (Barselona), Viktor Klaver (Valensija), Rudi Fernandez (Real Madrid), Usman Garuba (Real Madrid), Mark Gasol (LA Lejkers), Pau Gasol (Barselona), Ćabi Lopez Arostegi (Valensija), Vili Ernangomez (Nju Orleans), Serhio Ljulj (Real Madrid), Serhio Rodrigez (Olimpija Milano), Riki Rubio (Minesota)

SLOVENIJA

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA SLOVENIJA OSVAJA ZLATO - 20,0

U februaru tekuće godine napunio je 22 godine, a već sada je jedan od najboljih igrača na svetu. Luka Dončić je u Evropi osvojio sve što je mogao, pa je tako i sa selekcijom Slovenije uspeo da se popne na krov Starog kontinenta. Pre četiri godine je bio najveća uzdanica reprezentacije uz Gorana Dragića, a sada je sve na njegovim ramenima. I nije mu to teško palo. Dokazao je koliko mu dres sa državnim grbom znači kada je samo nedelju dana posle ispadanja u plej-ofu NBA lige seo u avion i došao u Ljubljanu, kako bi započeo pripreme sa reprezentacijom za kvalifikacioni turnir u Kaunasu, a onda ga je i osvojio. Poigravao se sa protivnicima u Litvaniji, pa i u finalu sa domaćinom, kojem je pred punim tribima Žalgirio Arene ubacio 31 poen, uz 13 asistencija i 11 skokova. Tripl dabl možda u NBA nije velika stvar, ali kada ga u Evropi ostvarite za 33 minuta provedena na parketu, pred punim tribinama protivničkih navijača, onda je to potpuno drugačija stvar. Pravi raritet.

Iako je jako mlad, već je lider reprezentacije, za koju je spreman da ostavi srce na terenu. Sa takvim igračem u svojim redovima, Slovenija može mnogo.

Cela reprezentacija je usmerena ka zvezdi Dalas Maveriksa, postarao sa i da atmosfera bude na najvišem nivou, pa se čini da su Zmajčeki ispunili sve preduslove da naprave još jedno iznenađenje. Medalja u Tokiju bila bi prva za Sloveniju na Olimpijskim igrama, a ukoliko Dončić i drugovi dođu do nje, postaće tek sedmi debitant na Igrama koji se domogao odličja. Prethodno je to pošlo za rukom selekcijama SAD, Kanade i Meksika davne 1936. godine (prvi košarkaški turnir na OI), zatim Sovjetskom Savezu 16 godina kasnije, kao i Hrvatskoj i Litvaniji 1992. godine.

REZULTATI SLOVENIJE TOKOM PRIPREMA I KVALIFIKACIJA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Pripreme:

Hrvatska - Slovenija 80:94

Slovenija - Hrvatska 97:88

Kvalifikacioni turnir (Kaunas):

Angola - Slovenija 68:118

Slovenija - Poljska 112:77

Slovenija - Venecuela 98:70

Litvanija - Slovenija 85:96

SPISAK SLOVENIJE ZA OLMPIJSKE IGRE

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Vlatko Čančar (Denver), Jakob Čebašek (Leven Bers), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Luka Dončić (Dalas), Zoran Dragić (Baskonija), Gregor Hrovat (Elan Berne), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Gravelan), Klemen Prepelič (Valensija), Luka Rupnik (Cedevita Olimpija), Majk Tobi (Valensija)

JAPAN

Foto: FIBAFoto: FIBA


KVOTA U MOZZARTU DA JAPAN OSVAJA ZLATO - 300

Selekcija domaćina je prijatno izenadila u finišu priprema za olimpijski turnir. Savladala je Francusku i dokazala da u punom sastavu može da se nosi i sa daleko kvalitetnijim protivnikom.

Glavne uzdanice ove selekcije su Juta Vatanabe iz Toronto Reptorsa i Rui Hašimura iz Vašington Vizardsa. Jasno, prva zvezda je pomenuti Hašimura, koji se i u timu iz glavnog grada SAD dokazao kao jedan od najboljih igrača (posle Vestbruka i Bila). Japanci se uzdaju i u 25-godišnjeg beka Judaja Babu, koji je u sezoni za nama igrao u Australiji u dresu Melburna, gde se pokazao kao jako dobar šuter.

Ipak, Japan je u grupi sa aktuelnim prvakom i viceprvakom sveta, kao i šampionom Evrope, pa su šanse domaće selekcije da se domogne druge faze svedene na minimum. Mogli bi ipak dobro da pomuče nekog od favorita, učiniće sve da učine naciju ponosnom, ali je njima svakako ponajviše naškodila činjenica da će se Olimpijske igre održati bez prisustva publike.

REZULTATI JAPANA TOKOM PRIPREMA ZA OLIMPIJSKE IGRE I KVALIFIKACIJA ZA AZIJSKI KUP

Kvalifikacije za Azijski kup (jun):

Japan - Kina 57:66

Japan - Tajvan 98:61

Kina - Japan 90:84

Pripreme:

Japan - Iran 85:57

Japan - Iran 67:72

Japan - Iran 76:50

Japan - Francuska 81:75

SPISAK JAPANA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Judaj Baba (Melburn), Gevin Edvards (Šiba Džets), Rui Hašimura (Vašington), Teknetsu Harimoto (Nagoja), Hju Vatanabe (Rjukju), Avi Koki Šafer (Sihorses Mikava), Daiki Tanaka (Alvark Tokio), Kosuke Kanamaru (Šimane), Juta Vatanabe (Toronto), Leo Vendrame (Šibuja Sanrokets), Makoto Hieđima (Ucunomija Breks), Juki Togaši (Šiba Džets)


RASPORED

26. jul (ponedeljak)

06.40: (2,70) Argentina (14,5) Slovenija (1,55)

14.00: (1,85) Japan (hendikep 19,5) Španija (1,85)

29. jul (četvrtak)

06.40: Slovenija - Japan

14.00: Španija - Argentina

1. avgust (nedelja)

06.40: Argentina - Japan

10.20: Španija - Slovenija


tagovi

Olimpijske igre 2021tokio 2020Košarkaška reprezenatcije SADkošarkaška reprezentacija Argentinekošarkaška reprezentacija AustralijeKošarkaška reprezentacija Češkekošarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija Japanakošarkaška reprezentacija Nemačkekošarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija ŠpanijeKošarkaška reprezentacija IranaKošarkaška reprezentacija Nigerije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara