Mikal Bridžis i Džoš Hart (Foto: fiba.basketball)
Mikal Bridžis i Džoš Hart (Foto: fiba.basketball)

Amerikanci se poigravali, od Italijana ostali samo dugmići: Prvi favorit za zlato do polufinala sa plus 37 (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.09.23. | 16:20

Čuvena rečenica iz filma "Maratonci trče počasni krug" vrlo precizno opisuje u kom stanju su Azuri bili u četvrtfinalu Mundobasketa

Izgleda da su se Amerikanci previše opustili protiv Litvanije, ali i da im se tako nešto više neće ponoviti. Jer protiv Italijana su u četvrtfinalu zaista delovali moćno. Kada se pogledaju procenti šuta, moglo bi se zaključiti i da je Azure koštalo forsiranje šuteva van linije 6,75 (7/38), ali jednostavno nisu imali drugog rešenja protiv superiornijeg protivnika. Iako je sinonim za reprezentaciju SAD neukrotiva ofanziva, ovoga puta su razliku napravili najpre igrom u odbrani. Na pravi način su koristili atletske sposobnosti, odlično preuzimali i zatvarali rivalu pogled ka košu, ali ga i sprečavali da napravi dobar protok lopte u napadu. Već za 30 minuta je sve bilo gotovo, jer je četa Stiva Kera imala 39 poena prednosti, a na kraju 100:63. Najteži poraz u istoriji italijanske reprezentacije na Svetskim prvenstvima.

Očekivan trijumf SAD je dobra vest i za Srbiju, kojoj je sada potreban i trijumf Kanade nad Slovenijom da bi obezbedila mesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Mada, moraju naši da paze šta žele, jer se upravo sa pobednikom tog duela sastaju u polufinalu, a Kanada je pokazala ozbiljan kvalitet, mada će to morati da dokaže i protiv Luke Dončića i drugova.

Izabrane vesti

Svi igrači američke reprezentacije, sem Kema Džonsona, upisali su se u listu strelaca, a prednjačio je danas posebno raspoloženi Mikal Bridžis sa 24 poena i sedam skokova, za nešto više od 18 minuta na parketu (indeks 32). Ispratio ga je Tajris Haliburton sa 18 poena, pet asistencija i četiri uhvaćene lopte, dok je do 12 brojao i Ostin Rivs.

Kod Azura je jedini pošten otpor pružio Simone Fontekio sa 18 poena, na kraju dvocifren bio i Stefano Tonut sa 11. Nikolo Meli se dobro borio pod obručima, sakupio devet skokova, ali ubacio samo pet poena. Zaradio je i udarac u lice u finišu susreta, Brendon Ingram ga je nehotice zakačio prilikom pokušaja zakucavanja i ostavio mu dve ogrebotine.

Vrlo brzo su Amerikanci uspostavili kontrolu. Držala se Italija u uvodnih par minuta, a onda je počela da isplivava razlika u kvalitetu. Tražili su se i jedni i drugi u napadu, ali daleko lakše su se pronašli izabranici Stiva Kera. Kad nije služio šut, prodorima su razbijali odbranu Azura, dok puleni Đanmarka Poceka nisu imali rešenja za protivnički bedem, pa su često i iz očaja gađali sa distance. Nije im to prolazilo...

Počela je da raste razlika, krenuli su Ameri da ubacuju i trojke, pa se na prvi odmor otišlo sa 24:14. Nastavile su se mike Italijana i u drugoj deonici, na drugoj strani se razigrao Mikal Bridžis, vredan doprinos su dali i igrači sa klupe poput Tajrisa Haliburtona i prednost SAD je polako rasla. Posle 20 minuta na semaforu je stajalo 46:24. Bilo je već tada jasno kako će se susret okončati...

Po povratku sa odmora je Simone Fontekio pokazao reakciju kao jedini NBA igrač iz ove selekcije, ali Bridžis je imao spreman odgovor. Vezao je 13 poena košarkaš Bruklina i razlika se očas popela do 30 poena. Nastavili su Amerikanci da sipaju sa svih strana, pogađali su Ingram, Rivs, Haliburton, a indisponirani Azuri su prosto statirali. Na poslednji odmor se otišlo sa 83:44, pa je samo bilo pitanje da li će Kerova ekipa povući ručnu i omogućiti rivali da upristoji poraz.

Ušli su igrači iz drugog plana na obe strane, ali i tu je bila ogromna razlika u kvalitetu. Vodili su reprezentativci SAD i sa +41, na kraju se zadovoljili sa stotkom i 37 razlike.



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija ItalijeMikel Bridžis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara