Vatutin i Šved (CSKA)
Vatutin i Šved (CSKA)

Armija spremila haubicu: Aleksej Šved se posle devet godina vratio u CSKA!

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.08.21. | 09:42

Potpisan dvoipogodišnji ugovor s timom u čijem dresu se afirmisao

Ono što je bilo najavljivano nedeljama, posle evidentnog raspada Himkija, sada je ozvaničeno. Jedan od najboljih evropskih bekova u poslednjoj deceniji i zvanično najbolji strelac Evrolige, Aleksej Šved, potpisao je dvogodišnji ugovor (1+1) sa CSKA, saopštio je moskovski gigant.

Izabrane vesti

"Veoma mi je drago što se vraćam kući, u najjači klub u Evropi. Nadam se da ćemo zajedno ostvariti maksimalne rezultate. Na ovome ćemo naporno raditi. Radujem se početku sezone, želim da se vratim na parket u bojama CSKA", preneo je Tviter nalog CSKA reči Šveda koji će posle devet sezona ponovo obući dres jednog od najmoćnijih evropskih klubova u ovom milenijumu u kojem se afirmisao.

Naime, Moskovljani su ga 2005. godine, kao tinejdžera primetili u Burevestniku iz rodnog Belgoroda i odmah ga pozvali u Moskvu.

U prvom mandatu u CSKA Šved je uspeo je da se nametne kao jedan od najtalentovanijih bekova u Evropi, zbog čega se 2012. preselio u NBA, tačnije Minesotu. Tri godine preko okeana ipak mu nisu najbolje legle, pa se 2015. vratio na Stari kontinent, ali u Himki. I pored konstantnih poziva iz NBA, ali i najjačih evropskih klubova, nije želeo da se seli iz Podmoskovlja.

Ipak, katastrofalna finansijska situacija prinudila je Himki da odustane od svih velikih takmičenja, a Šveda da potraži novu sredinu. Nije išao daleko, samo se preselio u drugi deo Moskve...

Njegova seldiba će dodatno izdići ionako jak CSKA na listi favorita za osvajanje Evrolige, ali je već pokrenula bojazan da li će takav individualac moći da se uklopi u mašineriju Dimitrisa Itudisa. Predsednik Moskovljana, Andrej Vatutin nema dilemu da hoće.

"Povratak Šveda u CSKA, ikone ruske košarke, sigurno će podeliti naše navijače i ljubitelje košarke u dva tabora. Mislim da pre svega vredi postaviti sebi pitanje: da li nam je zanimljivo da gledamo najboljeg igrača naše zemlje poslednjih godina kao deo tima koji se bori za titulu Evrolige? Naravno da jeste. Postoje li sumnje da tako spektakularan, pojedinačno kvalitetan košarkaš može da postane deo Itudisovog sistema igre i prihvati pravila kluba? Samo će život i igre dati odgovor na ovo pitanje, ali budućnost deluje neverovatno zanimljivo", rekao je Vatutin.

Pojasnio je da kada se otvorila prilika, CSKA nije mogao da sedi skrštenih ruku.

"Dobili smo priliku da se ojačamo. U ovoj situaciji jednostavno je nemoguće ne iskoristiti je. Mnogo smo razgovarali o ovom potezu sa Itudisom koji je više puta razgovarao sa Aleksejem. Od samog početka pregovora, Šved je pokazivao veliku želju da dođe, da bude deo tima, da se vrati u pobednički tim, uverio nas je svojom iskrenošću i samopouzdanjem. Lično ga dugo poznajem, pa sam siguran da će biti sve kako smo planirali."

U CSKA će Švedova uloga birti drugačija nego u Himkiju gde je imao potpunu slobodu igre.

"I uloga i vreme igranja će biti drugačije. Vidimo ga kao košarkaša koji ne samo da igra sam, već maksimalno uključuje i saigrače, radi za tim. Uvek smo želeli da najbolji ruski igrači igraju za CSKA, ali u stvarnosti je to nemoguće, ovo je konkurentno tržište. Teško je zameriti Alekseju što je pre mnogo godina posle NBA izabrao najbolju ponudu iz drugog kluba. Sada se učenik naše škole vraća kući. Podsećam vas: Vraća se kao najbolji strelac Evrolige. A mi možemo da mu kažemo samo: Dobro došao!", završio je Vatutin.

Ni trener Dimitris Itudis nije krio oduševljenje što je neočekivano dobio trenutno možda najopasnije ofanzivno oružje u Evropi.

"Već smo nekoliko puta razgovarali. Izrazio je veliku želju da dođe, pomogne timu da osvoji što više titula i igra dobru košarku. Očigledno poštuje organizaciju CSKA, razume šta znači rad u CSKA, uz naše važne igrače koji su klubu doneli mnoge titule, a koji su ovde dugi niz godina. Spreman je da da sebe za tim, da radi na zajedničkom cilju", rekao je Itudis.


tagovi

KK CSKA MoskvaAleksej Šved

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara