CAPUT MUNDI: Hajde malo da igramo fudbal

Vreme čitanja: 7min | ned. 08.03.20. | 12:42

Ko je bolje prebrodio neočekivanu pauzu? Ko je snalažljiviji u tišini? Kako Juve planira da zaustavi tandem Lu-La, a šta je smislio Konte kad se na njega zaleti CR7?

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prošlo je 17 godina otkako Derbi Italije nije u sebi imao ukus okršaja za Skudeto. Prošlo je više od pet godina otkako Antonio Konte nije kročio na Alijanc stadion. Prošlo je devet godina otkako Inter u martu nije bio kandidat za osvajanje šampionskog naslova. Zato bi na večerašnjem sudaru dva italijanska diva trebalo sve da pršti. Odzvanje će samo urlanje Mauricija Sarija i Antonija Kontea, koji će morati da budu oprezni šta pričaju jer će ih ceo svet slušati, budući da njihove prozivke, instrukcije, prekori neće biti prekriveni hukom 40.000 ljudi na tribinama.

Izabrane vesti

Imajući u vidu iskustvo iz prethodnih nedelja, moramo biti oprezni do poslednjeg trenutka: Juve se spremao za utakmicu sa Interom i Milanom, Inter je nekoliko puta bio gotovo u autobusu ili avionu za mečeve otkazane nekoliko sati pre prvog sudijskog zvižduka (Sampdorija, Juve, Napoli). Umesto zgusnutog kalendara i igranja utakmica svaka tri dana, Sari i Konte su se našli u situaciji da kompletno reorganizuju program rada. S jedne strane, oba trenera su zadovoljna što je pauza omogućila povratak pojedinih važnih igrača u igrački pogon, ali su i zabrinuti. Juve gotovo dve nedelje nije odigrao takmičarsku utakmicu, a Interovi starteri, praktično od izgubljenog meča sa Lacijom pre tri sedmice, nalaze se u boksu. Protiv Ludogoreca su igrali fudbaleri koji su imali manju minutažu sa nekoliko izuzetaka, dok su primera radi Barela i Brozović delili minutažu, kako bi ostali u, kakvom-takvom ritmu.

U Juventusu je veliki znak pitanja i kako će reagovati Kristijano Ronaldo. Da li će njegova harizma i kvalitet imati istu snagu i efikasnost u atmosferi koja će mnogo više ličiti na trening nego na utakmicu u kojoj je ulog Skudeto. U Torinu se pitaju šta prolazi kroz glavu Ronalda koji je prošle nedelje odleteo u Madrid da gleda El Klasiko”, dočekan ovacijama na „Santjago Bernabeu“, kao lider svlačionice Reala, koja je bila njegova deset godina, radovao sa kao malo dete pobedi dok je Vinisijus proslavljao gol imitirajući ga. Zatim je, sredinom sedmice opet svojim avionom odleteo iz Torina za Portugal kako bi bio uz mamu Dolores, čiji je život visio zbog moždanog udara.

Ronaldo i Dibala se verbalno slažu i biraju reči kada govore jedan o drugom, međutim na terenu od te harmonije se vidi malo ili ništa. Brojevi svedoče da se Ronaldo i Dibala ne slažu, govore i istim jezikom (španskim), ali se ne traže na terenu, njihova verbalna komunikacija se ne transformiše u saradnju na terenu. Ronaldo je u dosadašnjem toku sezone samo 52 puta dodao loptu Dibali, dok je sa Aleksom Sandrom odigrao 134 pasa, a sa Matuidijem 80. Možda je još eklatantniji podatak da je CR7 više puta dodao loptu Kvadradu nego Dibali, 58 prema 52. Dibala je bio širokogrudiji prema Portugalcu, dodao mu je 78 lopti, ali je daleko više odigrao pasova sa drugim saigračima.

Mauricio Sari prolazi kroz veoma težak period, možda i najkritičniji od dolaska na klupu Juvea. Sreća u nesreći za Sarija je da je virus korona raširio paniku i psihozu u Italiji, sa svim neizbežnim posledicama, da niko nije imao volju da se bavi njegovim usudom. Odlaganje utakmica sa Interom i Milanom su samo odložili mečeve istine za toskanskog stručnjaka. Poraz od Liona je dobio dodatnu negativnu težinu posle trijumfalnog marširanja PSŽ-a kroz Grupama stadion. Negativan rezultat u prvom meču osmine finala stavio je pod znak pitanja prvi cilj u ovoj sezoni: osvajanje Lige šampiona. Problem za Sarija nije toliko rezultat, Juve i dalje ima velike šanse da se nađe među osam najboljih timova Evrope, koliko igra: sporost, anemičnost, bezidejnost. Juve je postao totalno zavisan od Ronalda. Gotovo polovinu golova u ovoj sezoni Bjankonera je postigao CR7, pritom na poslednjih 11 mečeva Serije A Ronaldo je redovno tresao mreže. I opet to nije bilo dovojlno da se izbegnu porazi od Napolija, Verone i Liona. Nije prošlo ni dva meseca u novoj godini, a Juve je već izgubio tri utakmice.

Sari i dalje ima nedoumice oko sastava tima: neodlučan je da li da igra u formaciji 4-3-3 ili sa rombom na sredini terena. Zahvaljujući pauzi u tim su se vratili Kedira i Daglas Kosta, Kjelini se oporavio od lakše povrede. Ipak, sva trojica će završiti, najverovatnije na klupi, jer nemaju snage za 90 minuta. Malo veće šanse da se nađe u startnoj postavi ima Kjelini čije iskustvo, pogotovo na meču pred praznim tribinama, može da bude od velike pomoći. Osim dileme da li da igra De Liht ili Kjelini u odbrani, najveće nepoznanice se odnose na sredinu terena. Pjanić nije u formi, Bentankur ne daje garancije da može adekvatno da zameni Miralema, Matuidi ne uživa poverenje Sarija kao na startu sezone, Rabio je enigma, Kedira je rovit, Remzi igra promenljivo. U napadu su sigurni Ronaldo i Kvadrado koji je uz Portugalca bio najbolji igrač Juvea u poslednja dva meseca, dok je Dibala u prednosti nad Iguainom.

Inter u Torinu igra svoju poslednju kartu za ostanak u trci za Skudeto. Istiini za volju, remi bi imao ukus poraza za Nerazure, ali bi ostao bar formalno, zakačen za vodeći dvojac. Ako je tačno da Juve istrčava prvi put na teren posle poraza od Liona, isto tako odgovara istini da Interovi igrači imaju prvu proveru u Seriji A nakon posle poraza od Lacija na Olimpiku.

Tronedeljna pauza za igrače Intera, prošarana nastupima u Ligi Evrope protiv skromnog Ludogoreca, je omogućila da se na gol vrati kapitan Samir Handanović i sa njim sigurnost i mir u defanzivnu liniju koje, definitivno, nije bilo sa Padelijem. Prvi put, posle mesec i po dana, videćemo sve komponente tročlanog stuba Interovog bedema: Handanović - De Fraj - Škrinjar. U prisustvo pomenute trojke, baraž za poslednji dres startera u odrani je manje važan: golobardi Bastoni ili veteran Godin.

Po svoj prilici, nećemo videti u početnoj postavi Kristijana Eriksena. Još jedno izostavljanje Danca iz startne formacije bi produbilo već postojeće polemike oko Konteovog adaptiranja bivšeg igrača Totenhema u njegovu fudbalsku filozofiju. Inter je uložio previše novca da bi Eriksen bio prva rezerva, ma koliko u modernom fudbalu bio važan 12. igrač, gotovo koliko šesti u košarci. U odsustvu Sensija, vezni red će kompletirati Vesino pored Brozovića i Barele. Jedina suštinska dilema oko sastava Intera se odnosi na ulogu desnog spoljnog: Kandreva ili D’Ambrozio. Konte se dvoumi da li da na Krisitjana Ronalda pošalje D’Amrbozija, koji je više bek nego krilo, ili Kandrevu, sklonog ofanzivnoj nego defanzivnoj fazi igre. Verovatno je da će se na njihovom boku i prelamati sudbina meča. Interu preti najveća opasnost od Ronalda, ali isto tako Portugalac u defanzivnoj fazi igre Juvea praktično ne postoji i zato bi Kandreva mogao da odigra svoju utakmicu života protiv bivšeg kluba.

Antonio Konte je insistirao na dovođenju Romelua Lukakua u Inter, jer od Evropskog prvenstva 2016. u Francuskoj priča da bi napravio čudo da je imao u redovima Azura, koje je tada vodio, centarfora kalibra gorostasnog Belgijanca. Napadački tandem Lukaku-Lautaro Martinez je funkcionisao odlično u prvom delu sezone, ali od kako su počele da kruže ozbiljno i permanentno priče o intereseovanju Real Madrda i Bareselona za Argentinca „Bik“ se malo pogoubio: nije više ni efikasan, ni kreativan kao što je bio. Da li se radi samo o prolaznoj fazi koja se događa svim napadačima tokom sezone pokazaće i večerašnji meč.

Antonio Konte zaslužuje posebni deo priče u najavi derbija. Trener Intera je rođen u Lećeu, ali je Torino njegov grad, ne samo zato što i Italijani imaju izreku da si iz onog mesta odakle ti je supruga. U Torinu se Konte afirmisao kao igrač, tu se oženio, postao otac, osvojio prve značajne trofeje u trenerskoj karijeri. Predsednik Juventusa Andrea Anjeli je samo pre nekoliko dana izjavio odgovarajući na zahteve pojedinih grupa navijača da se skine Konteova zvezda sa Juventusovog stadiona: „Antonio ostaje naša zastava. Antonio je Juventus”. Možda je Anjelijeva izjava taktičke prirode, i vrapci znaju u Torinu da je on bio taj koji su usprotivio ideji Nedveda i Paratičija da vrate Kontea na klupu Juvea prošlog leta, ali ostaje činjenica da će se Konte, kad završi svoju avanturu u Interu, vratiti u Torino gde živi njegova supruga i njegova deca.

Sa naknadnom pameti, kad već pomenusmo suprugu, izgleda proročki činjenica da je Kontea venčao don Alvaro Bardeli, koji je u svojoj parohiji poznat kao vatreni navijač Intera. Takođe, omiljeni kafić u Torinu u  kome je provodio vreme još dok je bio fudbaler Juventusa je takođe u vlasništvu zakletog navijača Intera.

Poznato je da Konte ne voli da gubi, čak ni kada igra karte sa prijateljima, isto tako je ponosan na dostignuća i rezultate. Večeras je u igri jedan poseban rekord u istoriji Juventusa koji može direktno da sačuva za sebe donoseći bodove Interu. U poslednjih 40 godina samo je jedan trener uspeo u svojoj debitantskoj sezoni da pobedi oba puta Nerazure u šampionatu: njegovo ime je Antonio Konte, a Mauricio Sari je već pobedio na San Siru prošle jeseni.

SERIJA A - 26. KOLO

Nedelja
12.30: (2,10) Parma (3,45) SPAL (3,50)
15.00: (1,55) Milan (4,00) Đenova (6,25)
15.00: (2,65) Sampdorija (3,10) Verona (2,80)
18.00: (2,80) Udineze (3,10) Fjorentina (2,65)
20.45: (2,20) Juventus (3,35) Inter (3,35)

Ponedeljak
18.30: (1,80) Sasuolo (3,60) Breša (4,60)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Željko Pantelić
Foto: ©AFP / ©Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara